Willem schreef:
Het is natuurlijk prima dat je nu denkt dat we het eens zijn. Maar nauwkeurig lezen leert dat het verschil in welvaart - dus niet vleeseten! - van invloed is op de prijs van voedsel, niet zozeer op de beschikbare hoeveelheid. Terwijl jij stelt dat het eten van vlees in het westen een tekort aan voedsel in andere werelddelen opleverd omdat het voedsel voor dieren wordt "verbruikt". Dat is een significant verschil.
Significant of niet, het blijft staan dat hogere vleesconsumptie wereldwijd (recent dus China), met als oorzaak een hogere welvaart, ervoor zorgt dat voedselprijzen stijgen, waardoor mensen in Afrika, die immers een groot deel van hun inkomen uitgeven aan voedsel, meer honger lijden.
Je kunt er een draai aan geven hoe je wilt, maar dat blijft gewoon staan.
Ja, dit is idd meestal de vervolgvraag. In ieder geval geen methoden verzinnen die mischien een goed gevoel geven maar verder niets oplossen. Dat is het typische "goed gevoel" denken zonder uberhaupt de oorzaken te willen aanpakken. De oplossing ligt natuurlijk in het aanpakken van de problemen voor zover mogelijk. En die liggen op het terrein van de politiek en het beleid. En - uiteraard - voor de noodhulp zeer gul geven, liefst zoveel dat er geen geld meer is om vlees te kopen.
Als wij als Nederlanders minder vlees gaan eten, zal dat wellicht geen directe positieve gevolgen hebben voor de honger in Afrika. Maar het gaat om het principe dat we in de Westerse wereld om allerlei redenen teveel eten, en de Chinezen gaan ons ook achterna met alle gevolgen van dien.
Jouw vinger naar de overheid in dezen vind ik wel wat makkelijk. Ondertussen schuiven we namelijk de broodjes hamburger ongegeneerd naar binnen.