Sheba schreef:-DIA- schreef:Blijkbaar worden de gedachten over vernieuwen, zoals ook uit de geschiedenis we blijkt, hier niet breed gedeeld. Het gaat gewoon door. Totdat die (onbekende) man gelijk krijgt, die van 'een rijpe appel' sprak?
Laten we ons dan zomaar ons erfgoed ons ontfutselen?
-DIA- schreef:Blijkbaar worden de gedachten over vernieuwen, zoals ook uit de geschiedenis we blijkt, hier niet breed gedeeld. Het gaat gewoon door. Totdat die (onbekende) man gelijk krijgt, die van 'een rijpe appel' sprak?
Laten we ons dan zomaar ons erfgoed ons ontfutselen?
Dia ik begrijp je wel en ken dat voorbeeld ook. En je ziet het ook voor je gebeuren. Alleen meer en soms ook op een andere manier dan we wel eens denken!
Ook is het zo dat de uiterst rechtse theologie soms akelig dicht bij de Roomse theologie komt in bepaalde aspecten. Misschien niet eens zo bedoeld door de theologen. Maar wel in de uitwerking.We de wortels van de reformatie ten diepste ( deels) verlaten hebben. En we via de Nadere Reformatie weer via de theologische achterdeur van de RK zijn binnengeslopen. En zijn we misschien allang in de schoot van de RK terug, zonder het zelf te beseffen... Niet letterlijk. Maar in bepaalde aspecten van de theologie. Het is zaak om dat helder te kringen. En via die achterdeur weer bij de reformatie uit te komen. Waarbij dus de Nadere Reformatie zeker zijn waarde heeft.
Soms kan vernieuwen ook in de betekenis van hervormen gebeuren. En dan niet allerlei liturgische en andere uiterlijke vernieuwingen of hervormingen. Maar kerkbreed. Terug naar het Woord alleen. Enkel genade. Niet meer en niet minder. Niet de mate van iets, of onze goede werken. Een frisse wind van de Geest die door de kerken heen waait. Geloof en bekering. Dat is nodig. En in die zin kan je verlangen naar vernieuwing. Want wat zal er dan wel niet allemaal gebeuren...
Je hoeft niet per se tegen alle vernieuwingen te zijn, maar bekijk wel of vernieuwing een echte verbetering is, en of het overeenkomstig het Reformistische belijden is.
Ik ken heden ten dage een stroming, en volgens mij zijn die er ook altijd geweest, die uiterst wettisch zijn, zware termen gebruiken, maar... in feite een façade opvoeren waarin alle bevinding ten enenmale ontbreekt. Dat zal het merendeel van het kerkvolk waarschijnlijk niet eens horen omdat men nu het bevindelijke leven zo ontzettend mist, en dan hoort men ook niet de afwijkingen die toch wel fundamenteel zijn.
Kenmerk van een vernieuwing die niet Reformatorisch is, is wel dat alle ketterijen die al dan niet bedektelijk worden ingevoerd één ding gemeen hebben: De mens wordt niet compleet buiten gezet. Het is niet meer Sola Gratia enz. Op allerlei manieren, soms zó subtiel komt de mens ertussen. Als de gemeente wordt aangesproken met broeders en zusters en er in de 'wij-vorm' wordt gesproken als 'gemeente van onze Heere Jezus Christus' zijn we in feite al puur remonstrants.
Het kan dus ook veel subtieler: Men rekent zich uiterst rechts, en komt met zware woorden. Toch mist een kind van God daar iets: De liefde, de bewogenheid, kortom de echt drang van Boven, als een spreken door de Heilige Geest. En waar de Geest gemist wordt is toch in feite geen leven? Het is een constatering die Gods volk wel kent, en we ook wel kunnen horen doorklinken bij verontruste predikanten als bv. ds. P. Blok, of anderen.
Een frisse wind hoeft niet altijd de wind van de Heilige Geest te zijn, maar als het waar is, dan is het ook echt te merken, en zullen de ´buitenstaanders´ er toch ook wel iets van merken. Want Gods werk blijft nooit verborgen: Het gaat Zijn Naam en Waarheid aan.