Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Gebruikersavatar
Terri
Berichten: 4583
Lid geworden op: 21 nov 2009, 20:53

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door Terri »

Sheba schreef:
Orchidee schreef:Verse boerenkoolstamppot met rookworst, hmmm heb nu al zin :slurp

Lekker. Maar hoe krijg jij de boerenkool lekker zacht nu? Ik had begrepen dat over de lekkerste boerenkool eerst nachtvorst moest zijn gegaan.
Ik leg ze altijd van te voren in de diepvries.
Vind de smaak inderdaad minder als het niet bevroren is geweest.
Sheba
Inactief
Berichten: 1997
Lid geworden op: 23 okt 2013, 21:48

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door Sheba »

Terri schreef:
Sheba schreef:
Orchidee schreef:Verse boerenkoolstamppot met rookworst, hmmm heb nu al zin :slurp

Lekker. Maar hoe krijg jij de boerenkool lekker zacht nu? Ik had begrepen dat over de lekkerste boerenkool eerst nachtvorst moest zijn gegaan.
Ik leg ze altijd van te voren in de diepvries.
Vind de smaak inderdaad minder als het niet bevroren is geweest.

Slim. Een nachtje ofzo?
Gebruikersavatar
Orchidee
Berichten: 10668
Lid geworden op: 30 dec 2009, 15:06
Locatie: Naast de buren

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door Orchidee »

Een nachtje in de vriezer? slim!
Ik kook hem nu gewoon wat langer, met een klein scheutje azijn.
Stil mijn ziel wees stil, en wees niet bang voor de onzekerheid van morgen. God omgeeft je steeds, Hij is erbij, in je beproevingen en zorgen!
Sheba
Inactief
Berichten: 1997
Lid geworden op: 23 okt 2013, 21:48

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door Sheba »

Orchidee schreef:Een nachtje in de vriezer? slim!
Ik kook hem nu gewoon wat langer, met een klein scheutje azijn.
Ja, maar dan vind ik hem nog niet zo lekker zacht als het wel eens kan zijn...

Smaken mogen verschillen, toch?
Mara
Berichten: 23142
Lid geworden op: 15 jun 2010, 15:54

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door Mara »

Sheba schreef:
Orchidee schreef:Een nachtje in de vriezer? slim!
Ik kook hem nu gewoon wat langer, met een klein scheutje azijn.
Ja, maar dan vind ik hem nog niet zo lekker zacht als het wel eens kan zijn...

Smaken mogen verschillen, toch?
Boerenkool smaakt lekkerder na een nachtje vorst vanwege de natuurlijke suikers die er in zitten.
Planten maken suikers aan voor hun groei. Daalt de temperatuur, dan stagneert die groei maar de suikeraanmaak gaat nog een tijdje door: die wordt minder snel afgeremd dan de groei. Omdat de plant de suikers niet meer kan inzetten voor de groei, hopen ze zich op.
Dat geldt ook voor spruitjes trouwens.
Maar dit was meer iets van vroeger, toen de groenten nog tijdens koffietijd op het vuur werden gezet.
Met de kortere kooktijden en andere bereidingswijzen, zul je het verschil nauwelijks nog proeven.
Als er schaduw is, dan moet er ook licht zijn ~ Spurgeon
Gebruikersavatar
modesto
Inactief
Berichten: 498
Lid geworden op: 01 okt 2014, 15:05

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door modesto »

Gekonfijte pinguinboutjes. (En omdat ze al uit Antarctica komen, hoef je ze niet eens een nachtje in de vriezer te leggen!)
Logisch-reformatorisch meubelconsulent -- bij 500 berichten houd ik het hier echt helemaal voor gezien, en dan kom ik de dag daarop weer terug op het forum
Gebruikersavatar
Orchidee
Berichten: 10668
Lid geworden op: 30 dec 2009, 15:06
Locatie: Naast de buren

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door Orchidee »

Pinguinboutjes?
Stil mijn ziel wees stil, en wees niet bang voor de onzekerheid van morgen. God omgeeft je steeds, Hij is erbij, in je beproevingen en zorgen!
Gebruikersavatar
modesto
Inactief
Berichten: 498
Lid geworden op: 01 okt 2014, 15:05

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door modesto »

Zuurkool met vette jus.
Logisch-reformatorisch meubelconsulent -- bij 500 berichten houd ik het hier echt helemaal voor gezien, en dan kom ik de dag daarop weer terug op het forum
-DIA-
Berichten: 33950
Lid geworden op: 03 okt 2008, 00:10

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door -DIA- »

modesto schreef:Zuurkool met vette jus.
Met Unox erbij? Dat hóórt er toch gewoon bij!
© -DIA- 33.950 || ©Dianthus »since 03.10.2008«
Gebruikersavatar
modesto
Inactief
Berichten: 498
Lid geworden op: 01 okt 2014, 15:05

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door modesto »

-DIA- schreef:
modesto schreef:Zuurkool met vette jus.
Met Unox erbij? Dat hóórt er toch gewoon bij!
Wat dacht u van een pudding met bessensap?
Logisch-reformatorisch meubelconsulent -- bij 500 berichten houd ik het hier echt helemaal voor gezien, en dan kom ik de dag daarop weer terug op het forum
Gebruikersavatar
refo
Berichten: 24694
Lid geworden op: 29 dec 2001, 11:45

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door refo »

Mara schreef:
Sheba schreef:
Orchidee schreef:Een nachtje in de vriezer? slim!
Ik kook hem nu gewoon wat langer, met een klein scheutje azijn.
Ja, maar dan vind ik hem nog niet zo lekker zacht als het wel eens kan zijn...

Smaken mogen verschillen, toch?
Boerenkool smaakt lekkerder na een nachtje vorst vanwege de natuurlijke suikers die er in zitten.
Planten maken suikers aan voor hun groei. Daalt de temperatuur, dan stagneert die groei maar de suikeraanmaak gaat nog een tijdje door: die wordt minder snel afgeremd dan de groei. Omdat de plant de suikers niet meer kan inzetten voor de groei, hopen ze zich op.
Dat geldt ook voor spruitjes trouwens.
Maar dit was meer iets van vroeger, toen de groenten nog tijdens koffietijd op het vuur werden gezet.
Met de kortere kooktijden en andere bereidingswijzen, zul je het verschil nauwelijks nog proeven.
Het is niet precies bekend waarom de boerenkool beter smaakt na een nachtvorst.
De suikertheorie is niet aangetoond.
Mogelijk barsten de cellen door het vriezen waardoor de groente minder stug is.
Dat is voor mij ook de grote moeilijkheid van boerenkool. Het smaakt naar niets en is zó droog.
-DIA-
Berichten: 33950
Lid geworden op: 03 okt 2008, 00:10

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door -DIA- »

modesto schreef:
-DIA- schreef:
modesto schreef:Zuurkool met vette jus.
Met Unox erbij? Dat hóórt er toch gewoon bij!
Wat dacht u van een pudding met bessensap?
Lekker hoor, bessensap van Hero of Tova Dessertsaus!
© -DIA- 33.950 || ©Dianthus »since 03.10.2008«
Sheba
Inactief
Berichten: 1997
Lid geworden op: 23 okt 2013, 21:48

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door Sheba »

refo schreef:
Mara schreef:
Sheba schreef:
Orchidee schreef:Een nachtje in de vriezer? slim!
Ik kook hem nu gewoon wat langer, met een klein scheutje azijn.
Ja, maar dan vind ik hem nog niet zo lekker zacht als het wel eens kan zijn...

Smaken mogen verschillen, toch?
Boerenkool smaakt lekkerder na een nachtje vorst vanwege de natuurlijke suikers die er in zitten.
Planten maken suikers aan voor hun groei. Daalt de temperatuur, dan stagneert die groei maar de suikeraanmaak gaat nog een tijdje door: die wordt minder snel afgeremd dan de groei. Omdat de plant de suikers niet meer kan inzetten voor de groei, hopen ze zich op.
Dat geldt ook voor spruitjes trouwens.
Maar dit was meer iets van vroeger, toen de groenten nog tijdens koffietijd op het vuur werden gezet.
Met de kortere kooktijden en andere bereidingswijzen, zul je het verschil nauwelijks nog proeven.
Het is niet precies bekend waarom de boerenkool beter smaakt na een nachtvorst.
De suikertheorie is niet aangetoond.
Mogelijk barsten de cellen door het vriezen waardoor de groente minder stug is.
Dat is voor mij ook de grote moeilijkheid van boerenkool. Het smaakt naar niets en is zó droog.
De lekkerste boerenkool heb ik ooit eens in een hotelletje in het Sauerland gegeten. Het was niet eens stampot! Maar zo zacht...
Daar heb je natuurlijk veel meer ( nacht) vorst. Dus misschien heeft het inderdaad daarmee te maken. De tip van in de vriezer leggen ga ik uitproberen. Laten we er gewoon een nachtje vorst overheen gaan...
Gebruikersavatar
Orchidee
Berichten: 10668
Lid geworden op: 30 dec 2009, 15:06
Locatie: Naast de buren

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door Orchidee »

Gisteren de boerenkool, "lekker" gaar laten koken, maar dat doe ik dus niet weer!
Had hetzelfde effect als spruitjes langer dan 10 minuten koken...maagpijn :fi
Stil mijn ziel wees stil, en wees niet bang voor de onzekerheid van morgen. God omgeeft je steeds, Hij is erbij, in je beproevingen en zorgen!
Gebruikersavatar
Orchidee
Berichten: 10668
Lid geworden op: 30 dec 2009, 15:06
Locatie: Naast de buren

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door Orchidee »

Spaghetti met zelfgemaakte bolognesesaus en echte parmezaan :slurp
Stil mijn ziel wees stil, en wees niet bang voor de onzekerheid van morgen. God omgeeft je steeds, Hij is erbij, in je beproevingen en zorgen!
Plaats reactie