Kajem staat voor Klaas Jan Mulder.

Ik vond destijds de muziek van Exception ook mooi.
Nee, voorzover ik weet hebben Klaas en Rick nooit samen opgetreden.Mara schreef:Maar het was toch een gelegenheidsduo ??
Kajem staat voor Klaas Jan Mulder.![]()
Ik vond destijds de muziek van Exception ook mooi.
Ja, Hendrikus, ik weet dat historisch en muzikaal gezien niet-ritmisch zingen onjuist is. Ik heb me er ook wel eens in verdiept. Maar kennelijk hecht ik zoveel waarde aan tradities, dat ik het niet-ritmisch zingen in onze kerk toch nog niet graag zou willen missen.Hendrikus schreef:Offtopic zijn we zeker, maar dat komt in de beste families soms voorMarieke schreef:Ho ho Mara, je begrijpt me verkeerd. Ik ben zeer groot liefhebber van niet-ritmisch zingen in de eredienst! In onze gemeente gebeurt dit ook. Maar het ging om de orgelbewerkingen over de psalmen die op bladmuziek genoteerd staan. Er is bijna geen enkele orgelbewerking voor psalmen die niet-ritmisch genoteerd staan. Alle bladmuziek van Worp, Zwart, Asma, Cor Kee, Sanderman, Nieuwenhuijze, M. de Jong enz.enz.enz. staan allemaal ritmisch genoteerd. Dat je dan daarna met begeleiden wel gewoon niet-ritmisch begeleidt, is een hele normale zaak, maar je voorspelen en je spel voor vóór en na de dienst is praktisch altijd ritmisch (de koraalomspelingen dan). Ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel. Ik denk dat dat in jullie gemeente ook gebeurt.
En inderdaad, we zijn misschien wel wat![]()
Niet-ritmisch zingen is een kwestie van traditie, maar historisch en muzikaal gezien is het onjiuist. Zo zijn de melodieën niet bedoeld. "Niets mis met..." is dus wat al te gemakkelijk: het is aantoonbaar onjuist. Als het om Bijbelvertalingen gaat zijn we allemaal druk in de weer met de grondtekst, maar als het om de Geneefse psalmmelodieën gaat nemen we genoegen met een latere verbastering. Tja...
Marieke: er zijn wel degelijk koraalbewerkingen van Zwart en Asma die op de niet-ritmische melodie gebaseerd zijn; denk aan het Gebed des Heeren van Zwart (waarvan recent trouwens een interessante extra bewerking is verschenen) of Psalm 42 van Asma. Zelfs Sietze de Vries neemt soms niet-ritmische psalmen als uitgangspunt: vraag me niet waarom, maar hij doet het... "Allemaal ritmisch genoteerd" is dus niet helemaal juist. Maar de overgrote meerderheid wel.
DIA: ook Jaap Niewenhuyze bewerkte de psalmen aanvankelijk allemaal ritmisch. Pas is zijn koraalboek voegde hij (op verzoek van de uitgever) ook niet-ritmische koralen toe. Meestal klinkt het aardig, ja, niet altijd. Maar goed, dan hebben we het ondertussen wel over kerkelijke gebruiksmuziek. Als ik een collega uit Amerika of Engeland op bezoek krijg, mensen voor wie het heel normaal is dat er in en om de eredienst grote werken van Bach, Buxtehude, Mensdelssohn, Karg-Elert of Widor worden gespeeld, dan schaam ik me als ik een stapeltje Schippers, Niewenhuyze, Heykoop en weet-ik-wat moet laten zien als "Kijk, Jim, dit wordt er in de Nederlandse kerken gespeeld". In onze kringen is het besef dat kerkmuziek enig artistiek niveau moet hebben helaas totaal niet aanwezig. Ik neem dat niemand kwalijk, maar jammer is het wel.
Ik heb het even nagekeken, het was een samenwerkingsproject met Ton Scherpenzeel.Hendrikus schreef:Nee, voorzover ik weet hebben Klaas en Rick nooit samen opgetreden.Mara schreef:Maar het was toch een gelegenheidsduo ??
Kajem staat voor Klaas Jan Mulder.![]()
Ik vond destijds de muziek van Exception ook mooi.
O, maar dat doe ik ook niet. Ik kan er alleen niet zo goed tegen als mensen dat zingen op hele noten presenteren als de ware, juiste manier van uitvoeren (want dat is het juist niét) en al helemaal niet wanneer er een geestelijk waardeoordeel aan wordt verbonden.Marnix schreef:Ik wist niet dat je zo negatief tegen psalmen op hele noten aankeek
Nou, die kleine lettertjes hebben toch een "ondertoontje"Hendrikus schreef:O, maar dat doe ik ook niet. Ik kan er alleen niet zo goed tegen als mensen dat zingen op hele noten presenteren als de ware, juiste manier van uitvoeren (want dat is het juist niét) en al helemaal niet wanneer er een geestelijk waardeoordeel aan wordt verbonden.Marnix schreef:Ik wist niet dat je zo negatief tegen psalmen op hele noten aankeek
("Zing jij ritmisch? Dan kan het met jou nooit wat wezen. Zing je hele noten, maar niet langzaam? Dan zou ik het nog maar eens nakijken. Wij, wij zijn rechtzinnig, wij zijn de oude waarheid toegedaan want bij ons wordt gedragen gezongen op hele noten, Datheen, met bovenstem, degelijker kan een mens het toch niet wensen?")
Als het je interesseert, zou je de dissertatie van Jan Luth eens moeten lezen.Mara schreef:Nou, die kleine lettertjes hebben toch een "ondertoontje"Hendrikus schreef:O, maar dat doe ik ook niet. Ik kan er alleen niet zo goed tegen als mensen dat zingen op hele noten presenteren als de ware, juiste manier van uitvoeren (want dat is het juist niét) en al helemaal niet wanneer er een geestelijk waardeoordeel aan wordt verbonden.Marnix schreef:Ik wist niet dat je zo negatief tegen psalmen op hele noten aankeek
("Zing jij ritmisch? Dan kan het met jou nooit wat wezen. Zing je hele noten, maar niet langzaam? Dan zou ik het nog maar eens nakijken. Wij, wij zijn rechtzinnig, wij zijn de oude waarheid toegedaan want bij ons wordt gedragen gezongen op hele noten, Datheen, met bovenstem, degelijker kan een mens het toch niet wensen?")![]()
Ik zie het niet-ritmisch zingen in de tijdgeest. Alles was vroeger langzamer, dus ook het zingen.
Ik heb eens een uitvoering gehoord hoe ze zongen in de 19e eeuw, elke noot duurde 4 tellen !! Gewoon in een hervormde kerk.
Het was niet om door te komen, volgens mij duurde een dienst toen wel 2 en een half uur.
Als je een opname duurt, van een commentaar bijv. wordt ook er ook langzamer gesproken, en deftiger !
Het is voor mij geen hot issue, ritmisch zingen is prima, niet-ritmisch ook, als het maar gelijk gaat, want daar ontbreekt het hier en daar wel eens aan.
helma schreef:ik hoorde van mijn dochter dat er verschillende klasgenoten waren geweest naar de Poplezing
Tijdens de lezing hebben ze hun mobiels leeggehaald...