Oranje en de protestanten

Gebruikersavatar
Jacobse
Berichten: 415
Lid geworden op: 04 feb 2009, 19:40

Re: Johannes 10

Bericht door Jacobse »

Is het niet zo dat het geschreven Woord primair er is om van Godswege de weg der zaligheid aan te reiken, en -nauwelijks minder - secundair om aan te geven hoe ieder van ons volgns de Allerhoogste de aardse reis het beste kan gaan ? Bij Johannes 10 is dat niet anders. In Johannes 18 vers 9 offert onze Heer en Heiland Zich al op ten gunste van Zijn discipelen;waar Hij spreekt tegen degenen die Hem en Zijn volgelingen gevangen nemen laat dan deze heengaan.
Het staat er niet alleen voor ons heil; het staat er ook ten voorbeeld. Voor van hoog tot laag.
In dit verband, hoe bijzonder ook, een woord ten gunste van Saul en zijn zonen. Hij wist dat hij een verloren slag had te leveren tegen de Filsitijnen, bij Gilboa; maar Saul ging! Met zijn zonen; Jonathan, Malkisua en Aminadav, zij sneuvelden, al vóór Saul zelf kwam te vallen.Saul wist het, maar hij ging er voor! Zo hoort het, en niet anders.
Thomas
Jongere
Berichten: 7757
Lid geworden op: 14 apr 2004, 15:45

Re: Oranje en de protestanten

Bericht door Jongere »

Een herder vecht daadwerkelijk. De Goede Herder doet dat ook, heeft het gedaan. En heeft de wereld overwonnen. De koningin in de functie die ze had in 1940 had niets met daadwerkelijke strijd te maken. Zij was hoofd van onze regering en moest vanuit die functie proberen leiding te geven. Uiteraard kon zij dat veel beter op een veilige plek dan op een plek waar ze waarschijnlijk zeer spoedig was gevangen genomen en buitenspel gezet. Vanuit dat oogpunt was het voor haar als "herder" de beste daad om het land te verlaten. Zo kon ze haar kudde op zijn minst mentaal hoeden, wat anders binnen enkele weken al afgelopen was geweest. Je kunt Saul wel heroïsch aanhalen maar als het enige resultaat daarvan is je verstand uitschakelen en jezelf de dood injagen, dan kun je je afvragen wat een echter herder daadwerkelijk moet doen.
Je kunt deze tekst - àls je die al wilt doortrekken, waar ik niet zo'n voorstander van ben - niet één-op-één overzetten naar lijfelijke aanwezigheid. Maar als jij toch bezig bent met lijnen trekken - Dan zou de Heere Jezus met Zijn hemelvaart ook Zijn kudde hebben verlaten toen Hij niet meer vanaf de aarde maar vanuit de hemel ging regeren. Terwijl de kerk op dit moment een Koning heeft in de hemel Die ook bidt voor haar.
Gebruikersavatar
Jacobse
Berichten: 415
Lid geworden op: 04 feb 2009, 19:40

Re: Oranje en de protestanten

Bericht door Jacobse »

De bovenstaande reactie spreekt niet aan.
Leiding geven betekent vooraan gaan, en als het moet tot elke prijs. Ook, misschien juist ook, als dat ten koste zou gaan van zichzelf. Gebeurt het tegendeel, dan is dat ook het tegendeel van wat waargemaakt behoort te worden Met dienovereenkomstige non-waardering.
Inzake de Heere Jezus was en is geen sprake van weggaan of weglopen. Hij heeft het Rijk der heerlijkheid - tijdelijk -verlaten, om hier het werk der verzoening te volbrengen. Hij en Hij alleen heeft die pers alleen getreden, vrijwillig. Hij en Hij alleen heeft omstreeks het jaar 33 het offer gebracht dat aan God welgevallig was én op Golgotha én gelijktijdig ( Hebreeën 9 vers 12 en volgende alsmede vers 23 en volgende ) in het hemelse heiligdom als Hogepriester. Hij heeft daarvoor gezegd dat Hij heenging om plaats te bereiden, en dat als Hij plaats bereid had, Hij zal wederkomen "opdat ook gij moogt zijn waar IK ben "; Johannes 14 vers 3. Hij komt weder; in de grootste eerbied gesproken: de Heilige Geest is - slechts, ter overbrugging- trooster tot aan de tijd dat Jezus Christus weerkomt in heerlijkheid. Daar wacht de ganse schepping op; die is in vruchteloosheid gebracht - Romeinen 8 vers 18 en volgende - en onderworpen om : bevrijd te worden, door Christus bij Zijn wederkomst,tot de vrijheid van de heerlijkheid der kinderen Gods. En dan, zegt Paulus, 1 Thessalonicenzen 4 vers 17, zullen wij -weglopers van Hem, vijanden van Hem, maar door Hem uit vrije gunst die eeuwig Hem bewoog geroepen en door Hem verzoend - altijd met de Heere wezen. Voorgoed, in Zijn rijk van heerlijkheid, om Hem voor het werk van Zijn verlossing te aanbidden, te prijzen, te loven, te danken.
Thomas
Plaats reactie