Dat vond ik eerst ook, ik ben pas overgestapt op digitaal toen ik een half jaar naar het buitenland ging en een weblog met foto's wilde bijhouden. Maar ik ben erachter gekomen dat achteraf knutselen aan je foto's toch ook wel erg leuk is. Het is toch weer een extra dimensie.Jongere schreef:Ik moet me nog behelpen met een analoog toestel. Olympus 10. Het voordeel is wel dat je via marktplaats makkelijk en goedkoop aan nieuwe lenzen kunt komen. Pas voor 20 euro een groothoeklens en een zoomlens gekocht. Want voor een digitale spiegelreflex heb ik geen geld.![]()
Ook een voordeel is dat alles 'echt' is. Het licht wat naar binnen valt komt ook op foto. Dus in die zin: je bent voor alles zelf verantwoordelijk. Het is eigenlijk nog het echte ambacht. Wat dat betreft houd ik ook niet zo van fotoshoppen; dat is net zoiets als de psalmen niet-ritmisch zingen.. of rare verhogingen aan de oorspronkelijke melodie toevoegen.![]()
Dat ligt voornamelijk aan het feit dat de sensor kleiner is dan je film. Vooral digitale compactcameraatjes hebben een erg kleine sensor, wat betekent dat de scherptediepte erg groot is. Daarmee is het dus moeilijk om vage achter/voorgronden te maken. Maar met een digitale spiegelreflex kan het ook prima.Wat ik wel mooi vind is de scherpte. Je kunt met de juiste instellingen sommige dingen haarscherp maken terwijl de rest helemaal verdwijnt.
Mooi!
De 'guidance of the eye' hier is mooi, maar iets op de voorgrond (links) was misschien wel leuk geweest, ja. Dat heb ik zelf vaak: er mist iets, maar ik weet niet zo goed wat.
Veel digitale camera's hebben beeldstabilisatie, dat is echt ideaal. Kun je, als je een beetje je best doet, 1/4 sec nog zonder statief nemen.Deze compositie vind ik wel geslaagd. Jammer van het sombere weer. Dat vind ik ook wel een nadeel, maar dat zal bij digitaal wellicht ook zo zijn. Als het maar wat donkerder is buiten, dan is het vrijwel onmogelijk om nog foto's met genoeg licht te nemen. Heb wel pas een statief gekocht, dat scheelt.
Maar bij donker weer met een (lichte) bewolkte lucht ben je analoog in een bepaald opzicht juist beter af: ik heb dan vaak problemen met het grote contrast. Het dynamisch bereik (het verschil tussen wit en zwart, zeg maar) van een film is (nog altijd) groter dan dat van een sensor.
Deze is inderdaad wel wat onderbelicht. Dat komt waarschijnlijk vooral door die lichte waterspiegelingen, daar moet je voor corrigeren.
Als het kan, je lens plat tegen het glas aanhouden, of in ieder geval zo dicht mogelijk erbij. En een polarisatiefilter helpt ook een stuk.En hier zie je hoe groothoeklens vervormt, dit beest was vrij breed in werkelijkheid. Groot nadeel is het spiegelen van de ruit waarachter hij (gelukkig) liep. Heeft iemand een idee hoe je dat kunt voorkomen als je een foto maakt door een ruit?