refo schreef:Mona Lisa schreef:refo schreef:Want stel nou dat Adam in ware rechtvaardigheid en heiligheid geschapen was? Zou hij dan gevallen zijn?
Ik lees in Genesis:
En God zag al wat Hij gemaakt had, en ziet, het was zeer goed. Het lijkt me dat er niks aan mankeerde. Of denk je dat God er een onvolkomenheidje in had geschapen opdat de mens in zonde zou vallen?
Als er zeer goed staat dan was het zeer goed. Maar niet volkomen.
Blijkbaar. Deze 'stad' kón ingenomen worden.
De nieuwe mens zoals beschreven staat in Efeze is toch een heel andere? Die 'stad' is onneembaar.
Refo, of je vraagt naar de bekende weg, of je snapt het niet. Ik ga maar van het eerste uit. :roll:
Met dit soort vragen zaai je de nodige twijfel als je niet oppast.
Maar vooruit, omdat we dit niet in de lucht kunnen laten hangen een poging het duidelijk te maken.
De mens is geschapen onder de goedkeuring van Zijn Schepper: Het was zeer goed. Als God dat zegt, dan is goed ook echt goed. Geen punt van diskussie daarover, of je moet iets willen inleggen om een eigen gelijk te willen halen. De reden daarvoor kan hooguit zijn om God de schuld te geven van de zondeval. Wat zou je anders willen stellen?
Het ´goede´ bestond ondermeer uit een vrije wil. Een wil om gewillig, bewust en uit liefde God te dienen. En gewillig betekent dan ook dat er een keuze in mogelijk was. Was dat niet het geval, dan was de mens als een stuk hout geschapen, een robot zouden anno 2007 kunnen zeggen en niet gewillig te noemen.
De mens heeft het kwade gekozen en heeft daarmee zichzelf in het verderf gestort. God eist zijn eer in de vorm van zijn beeld terug dat volmaakt was gemaakt tot dat doel. Door te straffen wordt Gods rechtvaardige toorn geblust en blijkt God eer in Zijn rechtvaardig straffen.
De mens is na de val niet meer dezelfde als daarvoor. Vanaf de val is de wil gebonden aan het kwade; Onderworpen aan de vorst der duisternis, kennende het goed en het kwaad.
De wedergeboorte schept een nieuwe wil en ontrukt de mens aan de vorst der duisternis.
En waarom kan die vernieuwde wil niet opnieuw vallen?
Omdat de zondaar in de wedergeboorte niet alleen een nieuwe wil krijgt, maar wordt ingeplant in Christus. Eén wordt met Christus.
En in de brieven van Paulus lezen we op meerdere plaatsen dat Christus ook een volkomen Beeld heeft verworven door Zelf dat beeld volkomen te dragen. Dat beeld noemt het NT niet voor niets zo vaak in het verband van de verdiensten van Christus als de Messias. Het is geen ´niet ter zake doende mededeling´ dat Christus het volmaakte beeld droeg. Het is één van de weldaden waarin Zijn bruidsgemeente mag delen.
Na de wedergeboorte is de mens nog steeds in staat -met vernieuwde wil- het kwade te kiezen. Te zondigen! Maar in Christus, is dóór het geloof, geen enkel gebrek te zien in de zondaar. Dat betreft ook het beeld van God.