I have returned! Was effe een dagje weg, en nu moet je de problemen hier zien.ndonselaar schreef:De levendmaking en de geloofsaanvaarding van het Woord [inwendige roeping] is een gelijktijdig gebeuren! Het één kan niet zonder het ander. Dat is het geheimenis van de Geest. Daarom moet een predikant alleen het Woord prediken.Bert Mulder schreef:Klavier, de levendmaking gaat aan de (inwendige) roeping vooraf.Klavier schreef:Bert, Ben jij van mening dat mensen geroepen worden buiten de Woordverkondiging om? Dat is immers middelijk.
Het woord onmiddelijk is in deze zin op te vatten.
Een andere betekenis van het woord onmiddelijk is 'in een ogenblik' of 'terstond'. Welke bedoel je nu precies?
Om maar even met de vraag van Ariene te beginnen:
Bert, hoe kan je jezelf in zo'n spagaat wringen?
Het is helemaal geen spagaat. Ik ben hier ook helemaal niet eens vreemd aan de Bijbel of de gereformeerde dogmatiek aan het leren. Er zijn verschillende teksten in de Bijbel die van de levendmaking spreken, in de trend van Christus tot Nicodemus, de levendmaking die voor de roeping van het Woord opgaat, omdat de dode mens de Schrift niet kan verstaan, omdat Geestelijke dingen Geestelijk verstaan moeten.Je moet en mag dit m.i. niet loskoppelen van elkaar!
door de levendmaking komt de inwendige roeping tot je.
Het één kan niet zonder het ander.
Nu heb ik het blijkelijk niet goed uitgelegd.
Wat ik hier leer is wat Ds. G.H. Kersten ook leert in zijn dogmatiek, hoofdstuk 24, over de wedergeboorte in enge zin. Wat ook Comrie leerde. Wat ook Calvijn leerde, hoewel Calvijn het niet systematisch behandelde. En zoals ik al gezegd heb, wat de Schrift als leert.
Nu Ds. Kersten heeft als de Ordo Salutis de volgende volgorde:
roeping, wedergeboorte(in engere zin), bekering, enz., met het voorbehouden dat je de levendmaking en roeping niet van elkaar kunt scheiden wat betreft de tijd. En dat we, in principe, op het moment van de wedergeboorte, alle gaven van Christus bezitten.
Ds. Hoeksema leert de volgende volgorde:
wedergeboorte(in engere zin), roeping, bekering, enz., met het voorbehouden dat dit de logische volgorde is, en ook dat we in principe, op het moment van de wedergeboorte, alle gaven van Christus bezitten. Ook wil Ds. Hoeksema niet de levendmaking (wedergeboorte in engere zin) scheiden van de roeping.
En zowel Ds. Kersten als Ds. Hoeksema maken onderschijd tussen de inwendige en uitwendige roeping. Dat niet te doen zou in wezen arminiaans zijn, zoals ook door de Dordtse vaderen behandeld is.
En dit alles heeft helemaal niets met de veronderstelde wedergeboorte te maken, dat is een heel ander concept, en ook een dwaalleer.
Zoals ik hierboven al gezegt heb, lees hoofdstuk 24 van de Gereformeerde Dogmatiek van Ds. Kersten, over de wedergeboorte in engere zin. Waar hij uitlegd dat de levendmaking zonder middelen, en zonder voorberijding in ons gewerkt wordt door de Heilige Geest. Wij moeten natuurlijk niet, zoals Dr. Kuiper dat deed, de levendmaking van de roeping en bekering scheiden door een periode van tijd.
En Kaw, er wordt door, en in onze kerken prima het Evangelie gebracht. En veel meer dan de preken van Jona. Het volle Evangelie, zoals Christus en Paulus het ook brachten. En ook heeft het God behaagt dat Evangelie in het hart van velen te werken, ook onder de heidenen, zoals onze zending in Singapore, en Ghana, en ook de Philippijnen kunnen getuigen. Wij komen niet met een arminiaans aanbod, dat op mensenwerk uitkomt, maar met het Evangelie. De oproep tot geloof en bekering, die God door de levendmaking, niet gescheiden van de roeping in het hart van zijn uitverkorenen werken wil. Ook mogen wij geen onderscheid maken, maar moeten ook liefhebben, en het Evangelie brengen die God nooit lieft gehad heeft, en nooit lief zal hebben. Omdat dat niet voor mensen te oordelen is.
Als je een beetje engels kunt, kun je op het web een preek kunnen beluisteren. Ga naar http://www.trinityprc.org/broadcast.html
Toch zouden de DL niet compleet zijn zonder 3/4-12. En het is er zo duidelijk, in zulke mooie taal uitgelegd, samen met 13 en 14!