Shaul schreef:Jongere schreef:[
Op deze manier heb je wel een hele slappe samenleving. Sterker nog, een heel slap wereldbeeld. Het kan niet zo zijn dat morele waarden afhankelijk zijn van de meerderheid, dat moet - zeker voor een christen - onzin zijn!
Ik benaderde jouw opmerkingen dan ook uit het oogpunt van de niet-christen. Verder vind ik dat je geen reëel beeld schetst, het is toch vrij duidelijk dat moraliteit binnen een samenleving een afspiegeling is van de normen en waarden van de meerderheid.
Mag je van geen één punt meer geloven dat het de waarheid is? Wat heb je op deze manier nog aan de bijbel?
Ik ben niet moreel hoogstaand(er). Ik heb wel moreel hoogstaande regels; de bijbel. Dat is niet pretentieus en arrogant maar christelijk
Vanuit christelijk oogpunt is dit zeker niet arrogant en pretentieus, maar uit het oogpunt van anders gelovigen wel. En dat is zeker belangrijk, daar christelijke Nederland niet langer de meerderheid van de bevolking vormt.
Ok, dat is zeker een verschil. Vanuit het oogpunt van de christen wilde ik het benaderen, omdat het me op dit forum zinnig lijkt ons daarop te bezinnen.
Ook vanuit het oogpunt van niet-christenen is mijn punt nog niet eens zo heel gek hoor. Als je echt overtuigd bent van jouw eigen gelijk op een bepaald punt, neem strijd tegen terrorisme. Dan lijkt het me dat je ook als niet-christen de behoefte moet voelen om daar iets tegen te doen toch? Ik denk dat zelfs de meest naiëve persoon nu niet meer kan beweren dat we altijd de weg van de meerderheid moeten volgen. Ook Adolf Hitler is via een 'normale' democratische manier aan de macht gekomen.
Je wilt niet weten hoeveel liberale - absoluut niet christelijke - Nederlanders ook menen moreel hoogstaande waarden te hebben, zeker in verhouding tot de waarden van de voorstanders van de Sharia. Die zijn de Verlichting nog niet gepasseerd.
Nee, helaas staat de meerderheid van de samenleving dat niet. Dus? Vervolgens onze mond houden? Vervolgens ons neerleggen bij de democratie omdat we dan als christenen tenminste niet al te lastig worden gevallen?
Het gaat er niet om of je wordt lastig gevallen, het gaat erom dat je weloverwogen moet reageren.
Hoe dan ook, als we iets niet willen doen omdat we door die zelfde maatregel ook 'gepakt' zouden kunnen worden moeten we ons nog maar eens goed bezinnen. Dat mag m.i. nooit het
enige argument zijn. Verdrukking lijden kan nodig zijn.
Ik verbaas me er altijd over dat christenen klakkeloos meegaan in de heiligverklaring van de democratie en de grondwet.
Pleiten voor een theocratie, of dat opnemen in de partijbeginselen is in feite niets anders dan pleiten voor invoering van een christelijke sharia.
Als ik niet klakkeloos achter de democratie aanwandel betekent dat niet dat ik gelijk voor de invoering van een theocratie ben. En dan nog: er zijn fundamentele verschillen tussen een theocratie en de islamitische sharia. Dat moet elke christen (en eigenlijk ook elke objectieve buitenstaander) kunnen inzien.
Beide dingen zijn uiteindelijk vooral door toedoen van de Verlichting tot stand gekomen. Als je weet hoe de Verlichting zich verhoudt tegenover het christelijke geloof is dit al een reden om er met argwaan naar te kijken.
Ik denk dat dit wel enige nuance behoeft. Het christelijk geloof is namelijk niet een rigide en afgebakend geheel.
Dat is waar maar zeker de kinderen van de Verlichting, met voorman Nietzsche, laten echt geen ruimte over voor geloof.
Als je, als christen, beweert dat de Sharia maar moet worden ingevoerd op het moment dat de meerderheid daarvoor is en dat daartegen geen onveranderlijke regels moeten komen, neem je je eigen geloof en de standpunten die daarbij horen op zijn zachtst gezegd niet serieus.
Dit heeft niets te maken met het feit om je de bijbel serieus neemt of niet. Een dergelijk artikel opnemen in de grondwet is nu juist wat de sharia mijns inziens vertegenwoordigd.
Waarom zou het zo fout zijn om een dergelijk artikel te hebben? Het volk Israël leefde onder allemaal onveranderlijke regels. Of zou je de invoering van de wetten van Israël de invoering van de sharia willen noemen? Wij leven dan wel in een andere tijd maar als ik in mijn bijbel lees zie ik eerder aanwijzingen naar een staatsvorm zoals Israël (met onveranderlijke wetten) dan naar een democratie.
Wat niet weg neemt dat ik voor in deze tijd de democratie de
meest gunstige vorm vind, liever: de
minst slechte. Ik loop echter niet klakkeloos achter de democratie aan.
Het interview met Kinneging in het RD van - volgens mij - afgelopen vrijdag vind ik wel interessant, het heeft raakvlakken met dit onderwerp.
Volgens mij heb ik op dit forum hier weleens eerder - ook met jou? - over gediscussieerd. Ik denk dat de meeste argumenten nu wel zijn genoemd en dat we uitkomen bij een verschil in zienswijze op de democratie. Hebben andere forumleden ook nog een mening?