Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

MrNuwenspete
Berichten: 15
Lid geworden op: 27 jul 2023, 09:16

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door MrNuwenspete »

Deze heerlijke pasta, elke keer weer een succes.

https://www.eefkooktzo.nl/pasta-met-kip/
Gebruikersavatar
Terri
Berichten: 4620
Lid geworden op: 21 nov 2009, 20:53

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door Terri »

merel schreef: 30 jul 2025, 15:01
Henk J schreef: 30 jul 2025, 09:33
merel schreef: 29 jul 2025, 21:47 Een Franse barbeque met heel veel vlees en koolhydraten en weinig tot geen groente.
Klinkt als een echte maaltijd :OO3
Hier was het gisteren sla met karnemelkse sju, lekker zomers.
O lekker! Dat eten mijn ouders ook altijd. Eet jij dat ook met uitgebakken spek en ei?

Vandaag koken wij en eten lasagne met veel groente en meer vlees dan ik normaliter zou doen. De Franse familie houdt niet van vegetarisch eten.
Voordeel van lasagne vind ik idd dat je er veel groente in kan verwerken en relatief weinig vlees en je toch een verrassend smakelijk gerecht op tafel kan zetten. Juist ook voor de 'carnivoren'.
merel
Berichten: 12117
Lid geworden op: 08 jun 2015, 10:58

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door merel »

Voor 10 personen deed ik er nog relatief weinig vlees in, maar meer dan ik zelf gedaan zou hebben. ;)
Ambtenaar
Berichten: 10293
Lid geworden op: 15 apr 2017, 14:37

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door Ambtenaar »

Vandaag falafel gemaakt naar recept van Jop van der Bijl.

https://youtu.be/RiX8T2S9zrY?si=Zq-TATCS6p4OGMNa
merel
Berichten: 12117
Lid geworden op: 08 jun 2015, 10:58

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door merel »

Lekker, ik ben dol op falafel. Is het ingewikkeld om te maken? (Ik kan de link niet openen vanwege het slechte bereik)
Henk J
Berichten: 3349
Lid geworden op: 11 mar 2021, 10:34
Locatie: henkjrefoforum@gmail.com

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door Henk J »

merel schreef: 30 jul 2025, 15:01
Henk J schreef: 30 jul 2025, 09:33
merel schreef: 29 jul 2025, 21:47 Een Franse barbeque met heel veel vlees en koolhydraten en weinig tot geen groente.
Klinkt als een echte maaltijd :OO3
Hier was het gisteren sla met karnemelkse sju, lekker zomers.
O lekker! Dat eten mijn ouders ook altijd. Eet jij dat ook met uitgebakken spek en ei?
Wel met spek maar niet met ei, wij hebben piepers, bruine bonen, spekjes, sla en karnemelkse sju.
merel
Berichten: 12117
Lid geworden op: 08 jun 2015, 10:58

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door merel »

Henk J schreef: 31 jul 2025, 13:19
merel schreef: 30 jul 2025, 15:01
Henk J schreef: 30 jul 2025, 09:33
merel schreef: 29 jul 2025, 21:47 Een Franse barbeque met heel veel vlees en koolhydraten en weinig tot geen groente.
Klinkt als een echte maaltijd :OO3
Hier was het gisteren sla met karnemelkse sju, lekker zomers.
O lekker! Dat eten mijn ouders ook altijd. Eet jij dat ook met uitgebakken spek en ei?
Wel met spek maar niet met ei, wij hebben piepers, bruine bonen, spekjes, sla en karnemelkse sju.
Wij aten het zonder bruine bonen en met zachtgekookte eieren. Zo lekker! Als ik in de zomer bij met ouders ben weet ik het nog regelmatig. Net zoals kruudmoes. Ook dat vind ik heel lekker.
Gebruikersavatar
Terri
Berichten: 4620
Lid geworden op: 21 nov 2009, 20:53

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door Terri »

Henk J schreef: 31 jul 2025, 13:19
merel schreef: 30 jul 2025, 15:01
Henk J schreef: 30 jul 2025, 09:33
merel schreef: 29 jul 2025, 21:47 Een Franse barbeque met heel veel vlees en koolhydraten en weinig tot geen groente.
Klinkt als een echte maaltijd :OO3
Hier was het gisteren sla met karnemelkse sju, lekker zomers.
O lekker! Dat eten mijn ouders ook altijd. Eet jij dat ook met uitgebakken spek en ei?
Wel met spek maar niet met ei, wij hebben piepers, bruine bonen, spekjes, sla en karnemelkse sju.
Wij noemden dat Hollandse rijsttafel.
Maar karnemelk jus, uitgebakken spekjes, aardappel gestampt en fijn gesneden andijvie door elkaar is en was mijn favoriet. Mijn schoonfamilie kent dit zo niet.
Heel lief, ze wilden het een keer voor mij maken. Ik vond het eigenlijk een warm slaatje.....aardappels, andijvie, augurk, ei, mayonaise, kwam niet voor in ons recept.

Zo maken wij het, als 3 generaties lang.

INGREDIENTEN
1� kilogram aardappels
zout
200 gram mager rookspek in blokjes
� liter karnemelk
2 lepels aardappelmeel
750 gram andijvie

Stimpstamp schijnt de 'officiële' naam te zijn.
Henk J
Berichten: 3349
Lid geworden op: 11 mar 2021, 10:34
Locatie: henkjrefoforum@gmail.com

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door Henk J »

Terri schreef: 31 jul 2025, 14:46 Wij noemden dat Hollandse rijsttafel.
Maar karnemelk jus, uitgebakken spekjes, aardappel gestampt en fijn gesneden andijvie door elkaar is en was mijn favoriet. Mijn schoonfamilie kent dit zo niet.
Heel lief, ze wilden het een keer voor mij maken. Ik vond het eigenlijk een warm slaatje.....aardappels, andijvie, augurk, ei, mayonaise, kwam niet voor in ons recept.

Zo maken wij het, als 3 generaties lang.

INGREDIENTEN
1� kilogram aardappels
zout
200 gram mager rookspek in blokjes
� liter karnemelk
2 lepels aardappelmeel
750 gram andijvie

Stimpstamp schijnt de 'officiële' naam te zijn.
Als stamppot kennen wij het ook maar dan zonder bruine bonen, dus aardappels, spekjes, karnemelkse sju en andijvie en dan heet het stampandijvie, precies wat het is zeg maar. Wat ik eerder beschreef staat apart van elkaar op tafel, geen stamppot. Als stamppot vind ik het ook lekkerder maar nu ben ik sowieso een enorme liefhebber van alle soorten stamppot met boerenkool voorop.
Chrisje72
Berichten: 1603
Lid geworden op: 09 apr 2012, 11:50

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door Chrisje72 »

Wat is karnemelkse sju
Gebruikersavatar
Terri
Berichten: 4620
Lid geworden op: 21 nov 2009, 20:53

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door Terri »

Chrisje72 schreef: 09 aug 2025, 03:56 Wat is karnemelkse sju
Karnemelk verwarmen en aanmaken met maïzena/bloem. Hier kun je de uitgebakken spekjes door doen, mocht je sla, bruine bonen en aardappels erbij eten.
Maar bij andijviestamp hoeft dat niet, want alle ingrediënten gaan dan door elkaar. Eigenlijk is het ook geen jus, maar een saus.
Gebruikersavatar
parel
Berichten: 376
Lid geworden op: 24 feb 2012, 11:17

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door parel »

Een overdaad van courgette uit de tuin.

Dus na vorige week o.a. risotto met courgette en gerookte zalm en plaattaart met spinazie, courgette, gekaramelliseerde rode ui en brie hebben we gisteren courgettekoekjes gegeten en wordt het vandaag Griekse kofta.

Gelukkig is het zo divers dat het nog niet verveeld!
Ik ben het licht der wereld; die Mij volgt, zal in de duisternis niet wandelen, maar zal het licht des levens hebben. (Joh 8:12b)
Gebruikersavatar
Edelweiss
Berichten: 726
Lid geworden op: 01 sep 2023, 12:03
Locatie: Zwitserland

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door Edelweiss »

parel schreef: 12 aug 2025, 11:18 Een overdaad van courgette uit de tuin.

Dus na vorige week o.a. risotto met courgette en gerookte zalm en plaattaart met spinazie, courgette, gekaramelliseerde rode ui en brie hebben we gisteren courgettekoekjes gegeten en wordt het vandaag Griekse kofta.

Gelukkig is het zo divers dat het nog niet verveeld!
Wat een heerlijkheid! Ik ga nu Italiaanse courgettelasagne maken voor de lunch, mocht je het recept willen dan type ik het even voor je uit!
Gebruikersavatar
parel
Berichten: 376
Lid geworden op: 24 feb 2012, 11:17

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door parel »

Edelweiss schreef:
parel schreef: 12 aug 2025, 11:18 Een overdaad van courgette uit de tuin.

Dus na vorige week o.a. risotto met courgette en gerookte zalm en plaattaart met spinazie, courgette, gekaramelliseerde rode ui en brie hebben we gisteren courgettekoekjes gegeten en wordt het vandaag Griekse kofta.

Gelukkig is het zo divers dat het nog niet verveeld!
Wat een heerlijkheid! Ik ga nu Italiaanse courgettelasagne maken voor de lunch, mocht je het recept willen dan type ik het even voor je uit!
Klinkt heel goed! Graag!
Ik ben het licht der wereld; die Mij volgt, zal in de duisternis niet wandelen, maar zal het licht des levens hebben. (Joh 8:12b)
Gebruikersavatar
Edelweiss
Berichten: 726
Lid geworden op: 01 sep 2023, 12:03
Locatie: Zwitserland

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door Edelweiss »

parel schreef: 12 aug 2025, 12:26
Edelweiss schreef:
parel schreef: 12 aug 2025, 11:18 Een overdaad van courgette uit de tuin.

Dus na vorige week o.a. risotto met courgette en gerookte zalm en plaattaart met spinazie, courgette, gekaramelliseerde rode ui en brie hebben we gisteren courgettekoekjes gegeten en wordt het vandaag Griekse kofta.

Gelukkig is het zo divers dat het nog niet verveeld!
Wat een heerlijkheid! Ik ga nu Italiaanse courgettelasagne maken voor de lunch, mocht je het recept willen dan type ik het even voor je uit!
Klinkt heel goed! Graag!
Komtie! (Goed om te weten: dit is voor 2 personen.)

850 gram courgettes
40 gram paneermeel
60 gram Parmezan - maar als je van een bite houdt, kun je ook Gruyère nemen
90 gram Prosciutto cotto of een soorgelijke gekookte ham, in plakken
120 gram Scamorza in plakken. Nu weet ik niet of dit in Nederland makkelijk te krijgen is, maar het lijkt het meeste op rookkaas

Neem een ovenschaal en vet de bodem in met oijfolie. Strooi er dan wat paneermeel overheen.
Snij de courgettes in dunne plakjes en doe ze in een grote kom.
Geef het een goede splash olijfolie en hussel de schijfjes om.
Voeg de 40 gram paneermeel, een snufje zout en knoflookpoeder naar smaak (ik gebruik meestal een theelepeltje) toe.
Hussel het weer goed door elkaar.
Doe nu de helft van de courgette op de bodem.
Bekleed dat met de Prosciutto en dan met de kaas.
Bedek dit met de andere helft van de courgette.
Druk even goed aan en strooi er dan weer wat geraspte kaas over (Parzeman of Gruyère of natuurlijk naar eigen smaak).
Eindig met een kleine drizzle olijfolie.
Bak vervolgens in 35 minuten op 180 graden.

Eet smakelijk!
Plaats reactie