Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
-
- Berichten: 15
- Lid geworden op: 27 jul 2023, 09:16
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Voordeel van lasagne vind ik idd dat je er veel groente in kan verwerken en relatief weinig vlees en je toch een verrassend smakelijk gerecht op tafel kan zetten. Juist ook voor de 'carnivoren'.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Voor 10 personen deed ik er nog relatief weinig vlees in, maar meer dan ik zelf gedaan zou hebben. 

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Vandaag falafel gemaakt naar recept van Jop van der Bijl.
https://youtu.be/RiX8T2S9zrY?si=Zq-TATCS6p4OGMNa
https://youtu.be/RiX8T2S9zrY?si=Zq-TATCS6p4OGMNa
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Lekker, ik ben dol op falafel. Is het ingewikkeld om te maken? (Ik kan de link niet openen vanwege het slechte bereik)
-
- Berichten: 3349
- Lid geworden op: 11 mar 2021, 10:34
- Locatie: henkjrefoforum@gmail.com
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Wij aten het zonder bruine bonen en met zachtgekookte eieren. Zo lekker! Als ik in de zomer bij met ouders ben weet ik het nog regelmatig. Net zoals kruudmoes. Ook dat vind ik heel lekker.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Wij noemden dat Hollandse rijsttafel.
Maar karnemelk jus, uitgebakken spekjes, aardappel gestampt en fijn gesneden andijvie door elkaar is en was mijn favoriet. Mijn schoonfamilie kent dit zo niet.
Heel lief, ze wilden het een keer voor mij maken. Ik vond het eigenlijk een warm slaatje.....aardappels, andijvie, augurk, ei, mayonaise, kwam niet voor in ons recept.
Zo maken wij het, als 3 generaties lang.
INGREDIENTEN
1� kilogram aardappels
zout
200 gram mager rookspek in blokjes
� liter karnemelk
2 lepels aardappelmeel
750 gram andijvie
Stimpstamp schijnt de 'officiële' naam te zijn.
-
- Berichten: 3349
- Lid geworden op: 11 mar 2021, 10:34
- Locatie: henkjrefoforum@gmail.com
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Als stamppot kennen wij het ook maar dan zonder bruine bonen, dus aardappels, spekjes, karnemelkse sju en andijvie en dan heet het stampandijvie, precies wat het is zeg maar. Wat ik eerder beschreef staat apart van elkaar op tafel, geen stamppot. Als stamppot vind ik het ook lekkerder maar nu ben ik sowieso een enorme liefhebber van alle soorten stamppot met boerenkool voorop.Terri schreef: ↑31 jul 2025, 14:46 Wij noemden dat Hollandse rijsttafel.
Maar karnemelk jus, uitgebakken spekjes, aardappel gestampt en fijn gesneden andijvie door elkaar is en was mijn favoriet. Mijn schoonfamilie kent dit zo niet.
Heel lief, ze wilden het een keer voor mij maken. Ik vond het eigenlijk een warm slaatje.....aardappels, andijvie, augurk, ei, mayonaise, kwam niet voor in ons recept.
Zo maken wij het, als 3 generaties lang.
INGREDIENTEN
1� kilogram aardappels
zout
200 gram mager rookspek in blokjes
� liter karnemelk
2 lepels aardappelmeel
750 gram andijvie
Stimpstamp schijnt de 'officiële' naam te zijn.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Wat is karnemelkse sju
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Karnemelk verwarmen en aanmaken met maïzena/bloem. Hier kun je de uitgebakken spekjes door doen, mocht je sla, bruine bonen en aardappels erbij eten.
Maar bij andijviestamp hoeft dat niet, want alle ingrediënten gaan dan door elkaar. Eigenlijk is het ook geen jus, maar een saus.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Een overdaad van courgette uit de tuin.
Dus na vorige week o.a. risotto met courgette en gerookte zalm en plaattaart met spinazie, courgette, gekaramelliseerde rode ui en brie hebben we gisteren courgettekoekjes gegeten en wordt het vandaag Griekse kofta.
Gelukkig is het zo divers dat het nog niet verveeld!
Dus na vorige week o.a. risotto met courgette en gerookte zalm en plaattaart met spinazie, courgette, gekaramelliseerde rode ui en brie hebben we gisteren courgettekoekjes gegeten en wordt het vandaag Griekse kofta.
Gelukkig is het zo divers dat het nog niet verveeld!
Ik ben het licht der wereld; die Mij volgt, zal in de duisternis niet wandelen, maar zal het licht des levens hebben. (Joh 8:12b)
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Wat een heerlijkheid! Ik ga nu Italiaanse courgettelasagne maken voor de lunch, mocht je het recept willen dan type ik het even voor je uit!parel schreef: ↑12 aug 2025, 11:18 Een overdaad van courgette uit de tuin.
Dus na vorige week o.a. risotto met courgette en gerookte zalm en plaattaart met spinazie, courgette, gekaramelliseerde rode ui en brie hebben we gisteren courgettekoekjes gegeten en wordt het vandaag Griekse kofta.
Gelukkig is het zo divers dat het nog niet verveeld!
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Klinkt heel goed! Graag!Edelweiss schreef:Wat een heerlijkheid! Ik ga nu Italiaanse courgettelasagne maken voor de lunch, mocht je het recept willen dan type ik het even voor je uit!parel schreef: ↑12 aug 2025, 11:18 Een overdaad van courgette uit de tuin.
Dus na vorige week o.a. risotto met courgette en gerookte zalm en plaattaart met spinazie, courgette, gekaramelliseerde rode ui en brie hebben we gisteren courgettekoekjes gegeten en wordt het vandaag Griekse kofta.
Gelukkig is het zo divers dat het nog niet verveeld!
Ik ben het licht der wereld; die Mij volgt, zal in de duisternis niet wandelen, maar zal het licht des levens hebben. (Joh 8:12b)
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Komtie! (Goed om te weten: dit is voor 2 personen.)parel schreef: ↑12 aug 2025, 12:26Klinkt heel goed! Graag!Edelweiss schreef:Wat een heerlijkheid! Ik ga nu Italiaanse courgettelasagne maken voor de lunch, mocht je het recept willen dan type ik het even voor je uit!parel schreef: ↑12 aug 2025, 11:18 Een overdaad van courgette uit de tuin.
Dus na vorige week o.a. risotto met courgette en gerookte zalm en plaattaart met spinazie, courgette, gekaramelliseerde rode ui en brie hebben we gisteren courgettekoekjes gegeten en wordt het vandaag Griekse kofta.
Gelukkig is het zo divers dat het nog niet verveeld!
850 gram courgettes
40 gram paneermeel
60 gram Parmezan - maar als je van een bite houdt, kun je ook Gruyère nemen
90 gram Prosciutto cotto of een soorgelijke gekookte ham, in plakken
120 gram Scamorza in plakken. Nu weet ik niet of dit in Nederland makkelijk te krijgen is, maar het lijkt het meeste op rookkaas
Neem een ovenschaal en vet de bodem in met oijfolie. Strooi er dan wat paneermeel overheen.
Snij de courgettes in dunne plakjes en doe ze in een grote kom.
Geef het een goede splash olijfolie en hussel de schijfjes om.
Voeg de 40 gram paneermeel, een snufje zout en knoflookpoeder naar smaak (ik gebruik meestal een theelepeltje) toe.
Hussel het weer goed door elkaar.
Doe nu de helft van de courgette op de bodem.
Bekleed dat met de Prosciutto en dan met de kaas.
Bedek dit met de andere helft van de courgette.
Druk even goed aan en strooi er dan weer wat geraspte kaas over (Parzeman of Gruyère of natuurlijk naar eigen smaak).
Eindig met een kleine drizzle olijfolie.
Bak vervolgens in 35 minuten op 180 graden.
Eet smakelijk!