Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Gebruikersavatar
helma
Berichten: 19437
Lid geworden op: 11 sep 2006, 10:36
Locatie: Veenendaal

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door helma »

Wij dronken thuis ook altijd rauwe melk.
En ik vond het vreselijk als mijn moeder het kookte... het werd er echt niet lekkerder van.
Gebruikersavatar
Maanenschijn
Berichten: 5264
Lid geworden op: 01 jan 2016, 14:33

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door Maanenschijn »

Als (zoon van) een melkveehouder hebben we altijd de melk gekookt. Er kunnen best behoorlijke risico’s kleven aan ongekookte melk. Al weet ik dat de eisen van hygiene nu vele malen hoger zijn dan vroeger en daarmee het risico kleiner.
Wie lege handen heeft, kan ze altijd vouwen.
merel
Berichten: 11867
Lid geworden op: 08 jun 2015, 10:58

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door merel »

Die vergelijking over roken gaat niet op. Roken is altijd schadelijk voor het lichaam. Rauwe melk drinken is an sich niet schadelijk. Het kan bacteriën bevatten, maar dat doet het lang niet altijd. Ik ken deze risico's.
Gebruikersavatar
Tiberius
Administrator
Berichten: 34669
Lid geworden op: 12 jan 2006, 09:49
Locatie: Breda

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door Tiberius »

En wat die levenslang rokende opa betreft: realiseer je wel dat men vroeger niet zo veel kon roken vanwege arbeidsomstandigheden en dergelijke.
Mijn opa rookte ook zijn hele leven en is 89 jaar geworden. Maar feitelijk rookte hij alleen op zondag en op verjaardagen een paar sigaretten; op door de weekse dagen niet. En hij had zwaar lichamelijk werk, dus veel beweging.
Terwijl wij bij wijze van spreken elk moment van de dag en avond een sigaret kunnen opsteken.
Gebruikersavatar
Edelweiss
Berichten: 665
Lid geworden op: 01 sep 2023, 12:03
Locatie: Zwitserland

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door Edelweiss »

Ik wil eigenlijk vooral weten waar en hoe laat ik me zaterdagmorgen kan melden voor die wafels :)

Na een aantal heerlijke warme dagen (hoewel het 's nachts nog onder het vriespunt was, ook na ijsheiligen), slaat naar verwachting morgen het weer om, met een hoop regen en onweer.
Vanavond daarom nog maar even de houtskoolgrill aan.
merel
Berichten: 11867
Lid geworden op: 08 jun 2015, 10:58

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door merel »

Edelweiss schreef: 19 mei 2025, 13:38 Ik wil eigenlijk vooral weten waar en hoe laat ik me zaterdagmorgen kan melden voor die wafels :)

Na een aantal heerlijke warme dagen (hoewel het 's nachts nog onder het vriespunt was, ook na ijsheiligen), slaat naar verwachting morgen het weer om, met een hoop regen en onweer.
Vanavond daarom nog maar even de houtskoolgrill aan.
Op zaterdagmorgen rond 8.00 uur. Dan zijn ze nog lekker warm en krokant. Op verjaardagen ook met slagroom en in de zomer met zomerfruit. Wafels met slagroom en zomerfruit zijn helemaal de ideale combinatie. Als je in Nederland bent, ben je welkom. Wij wonen op fietsafstand ;)
Chrisje72
Berichten: 1589
Lid geworden op: 09 apr 2012, 11:50

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door Chrisje72 »


merel schreef: Op zaterdagmorgen rond 8.00 uur. Dan zijn ze nog lekker warm en krokant. Op verjaardagen ook met slagroom en in de zomer met zomerfruit. Wafels met slagroom en zomerfruit zijn helemaal de ideale combinatie. Als je in Nederland bent, ben je welkom. Wij wonen op fietsafstand ;)
Wat voor wafelijzer hebben jullie? Als het zo vaak gebruikt wordt neem ik aan wel een betere kwaliteit?
merel
Berichten: 11867
Lid geworden op: 08 jun 2015, 10:58

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door merel »

Valt wel mee. Nog niet eens zo'n hele dure. Wij hebben nu onze tweede. Ik denk dat wij deze al wel 8 jaar wekelijks gebruiken.
https://www.bol.com/nl/nl/p/cloer-bruss ... gJN6fD_BwE
Het ijzer gaat ook vaak mee naar de camping.

Ik denk dat 'het geheim van de smid' is dat het wafelijzer niet ingesmeerd wordt met vet/olie. De olie/gesmolten roomboter wordt toegevoegd aan het beslag. Hierdoor bakt het vet niet in het ijzer.
merel
Berichten: 11867
Lid geworden op: 08 jun 2015, 10:58

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door merel »

Paprika's gevuld met linzen, tomaten, courgette, kruiden en geitenkaas uit de oven.
Gebruikersavatar
Zita
Moderator
Berichten: 10964
Lid geworden op: 11 aug 2007, 13:12

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door Zita »

Edelweiss schreef: 06 sep 2023, 14:09
Zita schreef: 29 aug 2023, 20:21 Ik zoek een niet al te ingewikkeld recept voor een bananenbrood/bananencake. Ik heb drie bruine bananen en wil er iets lekkers mee maken. Het hoeft niet persé gezond te zijn, dus er mag best wel suiker of chocola of iets dergelijks door. De meeste recepten zijn ofwel ultramicrovegabiodynamisch zonder suiker en glutenvrij en met extra vezels, ofwel met negen bananen die je in kokosbloesemsuiker een paar uur moet karamelliseren enz.
Je bananen zullen inmiddels wel hun bestemming gevonden hebben maar mocht je nog op zoek zijn naar een dergelijk recept: ik gebruik al jaren een simpel doch verrukkelijk Amish-recept; mocht je nog interesse hebben dan zal ik het delen :)
ja graag :)
Gebruikersavatar
Maanenschijn
Berichten: 5264
Lid geworden op: 01 jan 2016, 14:33

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door Maanenschijn »

Hete bliksem. Met bruine bonen en spekjes.

Het was ouderwets heerlijk.
Wie lege handen heeft, kan ze altijd vouwen.
merel
Berichten: 11867
Lid geworden op: 08 jun 2015, 10:58

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door merel »

Maanenschijn schreef: 05 jun 2025, 00:02 Hete bliksem. Met bruine bonen en spekjes.

Het was ouderwets heerlijk.
Dat heb ik 1x in mijn studententijd bij iemand gegeten. Alleen zaten er toen geen spekjes en bruine bonen in. We aten het met verse worst. ik vond het toen erg lekker.
Gebruikersavatar
Maanenschijn
Berichten: 5264
Lid geworden op: 01 jan 2016, 14:33

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door Maanenschijn »

merel schreef:
Maanenschijn schreef: 05 jun 2025, 00:02 Hete bliksem. Met bruine bonen en spekjes.

Het was ouderwets heerlijk.
Dat heb ik 1x in mijn studententijd bij iemand gegeten. Alleen zaten er toen geen spekjes en bruine bonen in. We aten het met verse worst. ik vond het toen erg lekker.
De verse Gelderse gekookte worst ontbrak hier ook niet. :)
Wie lege handen heeft, kan ze altijd vouwen.
Henk J
Berichten: 3243
Lid geworden op: 11 mar 2021, 10:34
Locatie: henkjrefoforum@gmail.com

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door Henk J »

Maanenschijn schreef: 05 jun 2025, 00:02 Hete bliksem. Met bruine bonen en spekjes.

Het was ouderwets heerlijk.
Er gaat nu eenmaal niets boven een Hollandse stamppot!
Geytenbeekje
Berichten: 8625
Lid geworden op: 26 jun 2018, 21:37

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door Geytenbeekje »

Henk J schreef: 05 jun 2025, 09:02
Maanenschijn schreef: 05 jun 2025, 00:02 Hete bliksem. Met bruine bonen en spekjes.

Het was ouderwets heerlijk.
Er gaat nu eenmaal niets boven een Hollandse stamppot!
Hou op, schei uit :D
Plaats reactie