MGG schreef: ↑03 apr 2025, 23:15
Refojongere schreef: ↑02 apr 2025, 23:54
Zie voor de vergelijking van Gods Gemeente en de tempel Efeze 2:21 en 2 Kor. 6:16.
Zoals je van de tempeldienst niet mocht afscheiden mag je van Gods Gemeente ook niet afscheiden.
Dat er in de tempel dwalingen werden getolereerd moge duidelijk zijn uit Eli, Hofni en Pinehas. Toch was daar het ambt, het gebed en de zegen over Hanna.
Dat in de kerk van het NT dwalingen werden getolereerd moge ook duidelijk zijn uit de brieven aan Pergamus en Thyatire.
Je opmerking over de zondaren bestraffen en welke artikelen je bedoelt vat ik even niet.
De geestelijke gemeente kan je niet gelijk stellen aan de aarde gemeente. Van de tempeldienst kon je jezelf niet afscheiden, omdat er maar 1 tempel was en Gods instellingen hierop betrekking hadden.
Als een goddeloze vorst Gods volk vervolgde, dan ging de kerk buiten de tempeldienst om verder. Ik lees nergens dat zij terugkeerde zonder dat er een reformatie was. Wat dat betreft zitten de kerken die in tijden van vervolging afgescheiden zijn goed.
Ik zie niet in hoe je dit kan overzetten om een instituut. De door jouw genoemde teksten gaan ook over de geestelijke tempel en niet over de fysieke tempel. Stel er zou een kerk moeten zijn, is het dan wel acceptabel dat wegens grote verschillen gemeenten soms volledig gescheiden optrekken? De eenheid bestaat dan puur uit dezelfde naam.
1. De zichtbare gemeente wordt in het NT een geestelijke tempel genoemd. Paulus maakt niet opeens een onderscheid tussen zichtbaar en onzichtbaar. De samenkomst van de gemeente is niet meer gebonden aan de zichtbare tempel. Zoals je je van de zichtbare tempel niet mocht afscheiden zo mag je je van de geestelijke tempel niet afscheiden. De geestelijke tempel komt openbaar door een openbare belijdenis dat ze gebouwd wordt op het fundament van apostelen en profeten. Dat is niet gebonden aan het instituut, maar komt vaak wel openbaar via de instituering van een kerk(verband).
2. Van de tempeldienst kon je je wel afscheiden. Dat gebeurt in 1 Koningen 12. Ook zie je bij de Samaritanen de vraag of God per se in Jeruzalem aanbeden moet worden.
3. Als een goddeloze vorst Gods volk vervolgde dan zie je dat een rest de tempeldienst voortzette en zich daarop beroemt (Jer. 7:4). Dus het voortzetten van de tempeldienst gaat niet altijd gepaard met bekering.
4. Nee, het is niet de bedoeling dat binnen een kerk gemeenten volledig gescheiden optrekken en dat men alleen in naam één is. Wel zijn ze in Naam één en dat komt openbaar door de heilige doop. Een kerk die echter niet antwoordt op deze doop houdt op ware kerk te zijn en horen niet thuis in de Hervormde Kerk. In die zin zijn er valse gemeenten, maar ook ware gemeenten. In de PKN krijgen veel van die dwalende gemeenten een rechtmatige plaats. Tot hen moet echter klinken: Keer weder afkerige kinderen. Jullie horen bij Mij. Vandaar dat de Gereformeerde Bond altijd haar roeping heeft gehad deze gemeenten te doen terugkeren tot de waarheid, tot de belijdenis van de Hervormde Kerk en hun niet over te laten aan de dwaling. Zij horen immers krachtens het verbond bij elkaar. In de PKN valt er krachtens de nieuwe grondslag en grondleggende artikelen een stuk minder terug te roepen want andere opvattingen dienen erkend en gerespecteerd te worden.