Hoe denken jullie over het referaat van de heer Tippe, en met name zijn adviezen om de SGP een continue factor te doen zijn in ons democratische bestel?
'SGP moet eens in de spiegel kijken'
Historicus Klaas Tippe sprak in zijn oude woonplaats Staphorst over de toekomst van de SGP. "Als de SGP puur een partij van getuigenis moet zijn, kun je hem beter meteen opheffen." foto Frens Jansen
STAPHORST - "Bestaat de SGP over tien jaar nog?", vraagt Klaas Tippe zich af. Hij steekt zijn hand er niet voor in het vuur. Links en rechts ziet hij dat de 'zuil van de gereformeerde gezindte' openbreekt. De historicus gaf donderdagvond een lezing voor de SGP-studievereniging in zijn oude woonplaats Staphorst.
Hij reageerde daar op 'Staphorst in Tegenlicht', waarin filmmaker Emile van Rouveroy van Nieuwaal een verstrengeling van kerk en staat wil aantonen. Tippe ziet die niet, maar weigert de verdedigende rol. Liever leert hij van de documentaire. "Buitenstaanders noemen ons onverdraagzaam als we vanuit een religieuze visie een standpunt innemen, terwijl het normaal is als je dat vanuit liberale of sociale achtergrond doet. Hoe komt dat? We moeten eens in de spiegel kijken", aldus Tippe, zelf actief binnen de SGP.
Volgens hem moet de partij meer in de huidige samenleving staan. "Ik heb de indruk dat sommige SGP'ers niet door hebben dat de jaren vijftig voorbij zijn", glimlacht Tippe. Partijbestuurders worden in zijn ogen te snel afgerekend op het politiek laten varen van orthodoxe standpunten. "Deelnemen aan politiek betekent compromissen sluiten en niet altijd de tegenstelling zoeken. Als de SGP puur een partij van getuigenis moet zijn, kun je hem beter meteen opheffen", vindt Tippe.
Hij ziet de 'praktische voordelen' van samenwerking met andersdenkenden. " Bij onderwerpen als het vloekverbod scheiden onze wegen, maar op andere punten bereik je meer als je het samen doet. Een goed voorbeeld is de discussie over koopzondag, waarbij de Reformatorische vakbond RMU samenwerkt met de FNV. De RMU laat haar christelijke standpunt horen, terwijl de FNV kenbaar maakt dat winkelsluiting op zondag ook heilzaam is voor de mensen."
Tippe vindt dat zijn partij de boodschap best moderner mag verwoorden. De geur van oubolligheid moet verdwijnen. "We vergeten vaak dat Nederland geen gedoopte natie meer is. De klanken van God zijn onbekend. Daarom moeten we veel meer uitleggen", vindt de historicus. En getuigen. "De crisis van de gereformeerde gezindte komt niet door aanvallen van buitenaf, maar door de lege huls van binnenuit. Leven we wel echt vanuit Gods Woord of is het allemaal vorm? Het Reformatorisch Dagblad lezen is niet voldoende. Onze bestuurders zijn alleen geloofwaardig als de achterban onze normen en waarden ook echt uitdraagt."
Dat is volgens Tippe het recept voor een gezonde toekomst voor de partij. "Ik verwacht dat de Reformatorische School waar ik lesgeef de komende jaren ook leerlingen uit andere richtingen moet toelaten. Onze zuil is opengebroken. Als we tien jaar terug op school de politieke voorkeur peilden, kozen de meesten voor de SGP. Jongeren hebben nu geen vanzelfsprekende binding meer met de partij. Als de SGP toekomst wil hebben, moeten we daarom veranderen."