Maar in plaats van de wekelijkse sabbat is van de tijden der apostelen af de eerste dag der week tot hetzelfde einde altijd onderhouden. Zie Hand. 20:7; 1 Cor. 16:1,2; Openb. 1:10.
Hand 20: "En op den eersten dag der week, als de discipelen bijeengekomen waren om brood te breken"
- Zondag als dag der samenkomst. Dag de zondag als sabbat gevierd wordt is niet te herleiden uit deze tekst.
1 Cor 16: "Op elken eersten dag der week, legge een iegelijk van u iets bij zichzelven weg, vergaderende een schat, naar dat hij welvaren verkregen heeft; opdat de verzamelingen alsdan niet eerst geschieden, wanneer ik gekomen zal zijn."
- Dat de gemeente op zondag de gave inzamelde blijkt uit deze tekst (Wat overeenkomt en praktisch logisch is als dit de dag is dat ze samenkomen)
Dat de zondag als sabbat gehouden wordt is niet te herleiden uit deze tekst.
Openbaringen 1: "En ik was in den geest op den dag des Heeren; en ik hoorde achter mij een grote stem, als van een bazuin"
Allereerst is er een goede mogelijheid dat Johannes 'in de geest' meegenomen werd naar de jongste dag. (in de profeten heet de dag des Heeren de dag van het oordeel)
Maar aannemende dat hier inderdaad de zondag wordt bedoeld kan ook hier niet uit opgemaakt worden dat de zondag als sabbat werd gehouden.
Het is de dag van de opstanding, waarop de gemeente viert dat Christus uit de dood verrees.
De sabbat van het 4e gebod zoals die in de mozaïsche wetgeving met bepalingen was omgeven, was schaduw van wat er nu , in deze bedeling, is. Wat er nu precies is zegt Paulus niet. Wel kunnen we zeggen, dat Paulus hier naar alle waarschijnlijkheid doelt op de zondag, als nieuwtestamentische sabbat.
'naar alle waarschijnlijkheid'???
Er is niets en dan ook helemaal niets dat hier op wijst. Deze 'aller waarschijnlijkheid' bestaat eruit dat de traditie van de orthodoxe zondag hier geprojecteerd wordt op Paulus.
Bovendien zou het wel erg vreemd zijn als de schaduw van de sabbat wordt veranderd in de schaduw van de zondag.
Dan is het alsof de sabbat alleen maar vooruitwees naar de zondag.
Nee, natuurlijk niet. De sabbat is een vooruitschaduwing op Christus (om de lijn van de schrijver vast te houden) en is dus in Christus vervuld. En op de zondag VIEREN we dat. Maar dat doen we niet door de zondag als sabbat te houden.
Nogmaals: er is niets waaruit dit blijkt. Het is compleet inlegkunde. Iets dat m.i. erg gevaarlijk is! Het projecteren van de eigen traditie op de Bijbel.
De wens is de vader van de gedachte in dit geval.
zijn er verschillende handschriften, die in vers 16 het woord sabbatten hebben i.p.v. sabbat.
De kantekeningen van de statenvertaling hadden daar anders geen enkele moeite mee. (overigens, zondag / zondagen. sabbat / sabbatten. dat is meervoud en enkelvoud maar doelt op hetzelfde)
In dat geval zou er dus helemaal niet over de sabbat gesproken worden.
Waarover wordt dan gesproken? Als met sabbatten niet de sabbat elke week bedoeld wordt? (nogmaals, de door jou aangehaalde kantekeningen bevestigen dat het om de wekelijkse sabbat gaat)
Conclusie, Paulus zegt hier niet dat het vierde gebod is afgeschaft. Nee, het gaat hier over de oudtestamentische schaduw die met Christus veranderd is.
Verder moeten we er op letten, dat Paulus de Christenen uit de heidenen niet verbiedt om de sabbat te vieren. Hij verbiedt wel het verplicht opleggen ervan.
Uiteraard!
Tot op zekere hoogte natuurlijk, nml dat het niet gedaan mag worden ter verkrijging van de zaligheid, en niemand het zichzelf oplegt als vorm van ascese oid. Maar uiteraard mag iedereen een dag afzonderen om die volledig aan God te geven!
Zo mag de doop voor de heidenen gelden als hun besnijdenis. In plaats van de paasmaaltijd ontvangt de nieuwtestamentische kerk de viering van het avondmaal. In plaats van de zevende dag ontvangt zij de eerste dag als haar rustdag.
Nu stel jij de sabbat in lijn met de sacramenten. Ook daar is geen enkele bijbelse aanleiding voor.
Maar ik ga met je mee,
waar de Joden de sabbat hielden houden wij de zondag! Er is dus idd iets voor terug gekomen. Maar niet iets dat geheel hetzelfde is maar dan op een andere dag.
Nee, iets dat juist compleet anders is, een feestdag waarop de gemeente samenkomt om het avondmaal te vieren, de doop te bedienen en te vieren dat Christus is opgestaan!
Nogmaals, er is geen enkele aanleiding om aan te nemen dat de heiden-christenen de zondag als sabbat hielden.
Iets wat overigens onmogelijk is in een maatschappij waar iedereen gewoon op zondag moet werken.
Uit vers 1 blijkt dat Paulus over de zwakken in het geloof praat. Dus zij die nog aan de ceremoniele wetten vasthielden omdat hun geweten hen dwong.
En in dat kader zegt Paulus dat we rekening met elkaar moeten houden.
Iemand die sterk is in het geloof, en dus bv. op zondag een ijsje koopt (om dat beroemde grove schandaal maar als voorbeeld te gebruiken) moet dat niet doen als hij een zwakke die dat ziet in de problemen brengt.
Maar dat wil niet zeggen dat het kopen van het ijsje een zonde is, nee het proveren van een zwakke is een zonde.
Uiteindelijk, zo zegt Paulus, gaat het niet om wat we doen, maar waarom we het doen.
Dat betekend dus dat iemand die voor God de zondag als sabbat wil houden, die persoon dat zeker moet doen!
Maar dat wil niet zeggen dat deze persoon andere moet dwingen dat ook te doen, of hen moet veroordelen.
Zolang de ander het maar niet 'niet doet' uit luiheid oid.
Het houden van de sabbat kan ik onmogelijk zien als 'zwak zijn in het geloof'.
Nee, maar het houden van de sabbat als must wel. (dus, iemand die 'voor de zekerheid' de sabbat maar houdt om er zeker van te zijn dat hij God niet kwests, dan is het nml een angst-geloof)
Robert: nergens in het NT staat dat de zondag de plaats van de sabbat heeft ingenomen.
RJ: Daar is wel aanleiding toe:
Al de voorbeelden die jij vervolgens geeft duiden op de zondag als dag van de samenkomst en de dag van het sacrament. Niet op een zondag als sabbat.
e. OPSTANDING VERWIJST NAAR HERSCHEPPING EN VERLOSSING
Zeker mooi gevonden, en indirect wellicht nog waar ook, maar er is geen Bijbelse aanleiding voor.
Sterker nog, het wordt zelfs nooit geboden om de zondag voortaan te vieren! (het wordt gedaan, maar dat is iets anders dan een gebod, zoals in het OT)
Dat neemt niet weg dat het mooi gevonden is, en ongetwijfeld ook waar. Maar niet waar in de zin dat het ceremonieel van de sabbat daarmee ook naar de zondag verhuist.
Was de oudtestamentische sabbat ook niet de dag van samenkomst bij uitstek? Men ging immers op naar de synagoge, tot vandaag de dag!
Dat klopt.
Maar van de apostelen staat dat ze na de opstanding van Jezus dagelijks bijeenkwamen. Dat maakt niet elke dag tot een sabbat.
Kortom: dat de sabbat en de zondag overeenkomsten hebben ontken ik niet.
Ik ontken dat de zondag hetzelfde is als de sabbat maar dan op zondag. (kortom, een dag waarop niet gewerkt mag worden)
Zes dagen zult gij arbeiden (maandag-zaterdag), maar de zevende dag is de sabbat des Heeren uws Gods (zondag sinds Christus' opstanding).
Ik vind hier dus geen enkele verandering van het gebod zelf.
Ik heb de verandering met vet aangegeven. Om duidelijk te zijn, dit is de verandering: "(zondag sinds Christus' opstanding)."
Dat jij dit (citaat) "geen enkele verandering van het gebod zelf" vindt sluit uiteraard niet aan bij wat Jezus zegt over de tittel en de jota. Je moet wel erg vrijzinnig zijn om dat te ontkennen.
Creatief met de Bijbel, zou ik het noemen. Ik denk dat ds Visser van de Pauluskerk en Nico ter Linde zelfs deze conclusie niet zouden durven trekken.
Enkele een verandering van omstandigheid: de zondag in plaats van de zaterdag. Het gebod zelf blijft in ere
Geen tittel en geen jota.
Robert: Kortom, er is geen enkele reden om aan te nemen dat de christenen in het NT de sabbat hielden, of de zondag als sabbat hielden. (de joden-christenen buiten beschouwing gelaten)
RJ: Zie bovengenoemde redenen...
Je hebt enkel aangetoond dat de christenen op zondag samenkwamen. Dat was echter geen twistpunt.
Nu moet er nog aangetoond worden dat de christenen de zondag als sabbat hielden (en dus niet werkte ed.)