Mannetje schreef:Toch komt er bij jullie genoeg binnen dat je een BAH2-W19 kunt hebben.Orchidee schreef:Wat een niveau en salarissen hier
Kan ik/wij niet aan tippen hoor.
Verstuurd vanaf mijn BAH2-W19 met Tapatalk

Mannetje schreef:Toch komt er bij jullie genoeg binnen dat je een BAH2-W19 kunt hebben.Orchidee schreef:Wat een niveau en salarissen hier
Kan ik/wij niet aan tippen hoor.
Verstuurd vanaf mijn BAH2-W19 met Tapatalk
Het is een beetje een zijpad, maar als je ziet hoe snel de mentaliteit veranderd bij jongeren die van school af komen (mbo/hbo/uni), wij hebben hier ook steeds meer moeite om die een goed verantwoordelijkheidsgevoel aan te leren en niet alleen aan zichzelf te denken.Chrisje72 schreef:Nou bij ons werken ze met vaste salaris schalen. En ook niet - christenen kunnen harde werkers zijn. (en ook christenen kunnen niet - harde werkers zijn)
Niet eens wat betreft persoonlijkheid. De mentaliteit tussen nu en 15 jaar terug is echt heel, heel anders, dit ligt echt niet aan de persoonlijkheid van mensen. Dan gaat er iets anders mis, waarschijnlijk opvoeding in brede zin des woords.merel schreef:Arbeidsethos is niet inherent aan geloof, maar aan persoonlijkheid en voor een klein deel ook opvoeding.
Als het goed is heeft geloof daar zeker wel invloed op.merel schreef:Arbeidsethos is niet inherent aan geloof, maar aan persoonlijkheid en voor een klein deel ook opvoeding.
Efeze 6 schreef:5 Gij dienstknechten, zijt gehoorzaam uw heren naar het vlees, met vreze en beven, in eenvoudigheid uws harten, gelijk als aan Christus;
6 Niet naar ogendienst, als mensenbehagers, maar als dienstknechten van Christus, doende den wil van God van harte;
7 Dienende met goedwilligheid den Heere, en niet de mensen;
8 Wetende, dat zo wat goed een iegelijk gedaan zal hebben, hij datzelve van den Heere zal ontvangen, hetzij dienstknecht, hetzij vrije.
Kanttekeningen schreef:7 Dat is, naar het lichaam, of naar den uiterlijken stand des mensen. Want over de consciëntie en in het geestelijke is God alleen een Heere.
8 Dat is, met eerbied.
9 Dat is, zorgvuldigheid van hen niet te vertoornen. Want een slaafse vrees, die alleen uit bedenking van een bereide straf voortkomt, prijst de apostel in de Christenen niet, gelijk de volgende woorden verklaren. Zie Rom. 13:5. verwijsteksten
10 Namelijk ons aller Heere. Zie Ef. 5:22. verwijsteksten
11 Dat is, om in de tegenwoordigheid en voor de ogen der heren hen alleen wel te dienen, gelijk sommige dienstknechten plegen, die hen achter hun rug dikmaals bespotten en bestelen.
12 Namelijk van trouwelijk en oprechtelijk te dienen. Want dat is Gods wil aangaande de dienstknechten. Gr. doende den wil Gods uit de ziel.
13 Namelijk Christus Jezus, in dezen uw dienst, als Die denzelven u in dit beroep opgelegd heeft. Zie Joh. 15:14. verwijsteksten
14 Namelijk alleen of voornamelijk.
In het algemeen is de stelling dat christenen harder werken en een betere arbeidsethos hebben ongefundeerd.TSD schreef:Niet eens wat betreft persoonlijkheid. De mentaliteit tussen nu en 15 jaar terug is echt heel, heel anders, dit ligt echt niet aan de persoonlijkheid van mensen. Dan gaat er iets anders mis, waarschijnlijk opvoeding in brede zin des woords.merel schreef:Arbeidsethos is niet inherent aan geloof, maar aan persoonlijkheid en voor een klein deel ook opvoeding.
Maar opvoeden doe je ook vanuit bepaalde principes en dan kom je toch (als het goed is) bij de Bijbel uit, dus ik denk dat er zeker wel een link ligt.
Verder natuurlijk eens dat je ook zonder Christen te zijn natuurlijk een prima arbeidsethos kunt hebben, ik bedoelde het echt algemeen.
Ik doe die stelling ook niet.merel schreef:In het algemeen is de stelling dat christenen harder werken en een betere arbeidsethos hebben ongefundeerd.TSD schreef:Niet eens wat betreft persoonlijkheid. De mentaliteit tussen nu en 15 jaar terug is echt heel, heel anders, dit ligt echt niet aan de persoonlijkheid van mensen. Dan gaat er iets anders mis, waarschijnlijk opvoeding in brede zin des woords.merel schreef:Arbeidsethos is niet inherent aan geloof, maar aan persoonlijkheid en voor een klein deel ook opvoeding.
Maar opvoeden doe je ook vanuit bepaalde principes en dan kom je toch (als het goed is) bij de Bijbel uit, dus ik denk dat er zeker wel een link ligt.
Verder natuurlijk eens dat je ook zonder Christen te zijn natuurlijk een prima arbeidsethos kunt hebben, ik bedoelde het echt algemeen.
Sinds Max Weber (1864-1920) hebben we een volledige theorie die verbanden tussen het calvinisme en de navolgende economische ontwikkeling verklaard.merel schreef:In het algemeen is de stelling dat christenen harder werken en een betere arbeidsethos hebben ongefundeerd.
En wat zei Max Weber daarover dan? Ik ken hem met name van zijn beschrijving van de bureaucratie.Herman schreef: Sinds Max Weber (1864-1920) hebben we een volledige theorie die verbanden tussen het calvinisme en de navolgende economische ontwikkeling verklaard.
Dat kan je op wikipedia lezen. Maar kortweg komt het erop naar dat een calvinist vanuit zijn gelovige moraal hard werkt en weinig uitgeeft voor plezier en daardoor vermogen opbouwt waarmee hij vervolgens door investeringen nog meer kapitaal weet te vergaren.Ambtenaar schreef:En wat zei Max Weber daarover dan? Ik ken hem met name van zijn beschrijving van de bureaucratie.Herman schreef: Sinds Max Weber (1864-1920) hebben we een volledige theorie die verbanden tussen het calvinisme en de navolgende economische ontwikkeling verklaard.
Die theorie is overigens al talloze malen volledig onderuit gehaald.Herman schreef:Sinds Max Weber (1864-1920) hebben we een volledige theorie die verbanden tussen het calvinisme en de navolgende economische ontwikkeling verklaard.merel schreef:In het algemeen is de stelling dat christenen harder werken en een betere arbeidsethos hebben ongefundeerd.
Alle theorieën verklaren slechts een deel van de werkelijkheid en ook deze stelling heeft dus op zijn minst een kern van waarheid.Zita schreef:Die theorie is overigens al talloze malen volledig onderuit gehaald.Herman schreef:Sinds Max Weber (1864-1920) hebben we een volledige theorie die verbanden tussen het calvinisme en de navolgende economische ontwikkeling verklaard.merel schreef:In het algemeen is de stelling dat christenen harder werken en een betere arbeidsethos hebben ongefundeerd.
Zowel Webers theologische argumenten (calvinisten zijn onzeker over de uitverkiezing, welvaart is een zegen van God, dus wie welvarend is, is blijkbaar uitverkoren, daarom streven calvinisten naar welvaart en werken ze knetterhard en hierdoor zijn calvinistische landen welvarender dan niet-calvinistische landen) als de feitelijke data (calvinisten zijn in de praktijk niet significant welvarender dan niet-calvinisten, ook niet in de periode waarvoor Weber oorspronkelijk zijn uitspraken deed) bieden geen ondersteuning voor de Weberthese.Herman schreef:Alle theorieën verklaren slechts een deel van de werkelijkheid en ook deze stelling heeft dus op zijn minst een kern van waarheid.Zita schreef:Die theorie is overigens al talloze malen volledig onderuit gehaald.Herman schreef:Sinds Max Weber (1864-1920) hebben we een volledige theorie die verbanden tussen het calvinisme en de navolgende economische ontwikkeling verklaard.merel schreef:In het algemeen is de stelling dat christenen harder werken en een betere arbeidsethos hebben ongefundeerd.
Het is wel bijzonder dat de verbanden die Weber aandraagt niet gewoon weerlegd worden maar ofwel belachelijk worden gemaakt dan wel schijnbaar 'talloze malen volledig onderuit gehaald worden'. Niet zelden speelt de positie van de onderzoeker ten opzichte van God een rol in die beoordeling. Dat is mij i.i.g in mijn korte periode in de economische academische wereld opgevallen.