Heb je er weleens een ontmoet?

Billy
Berichten: 1740
Lid geworden op: 29 dec 2001, 11:49
Locatie: NL

Bericht door Billy »

Maandag 24 januari 2005, 09:41 Elsevier.nl


Ali El B. was een boef die geen rouwstoet verdiende

Stelt u zich eens voor: u bent onschuldig maar u heeft voor de rechter moeten verschijnen omdat u ervan verdacht wordt een roofoverval te hebben gepleegd.
Enkele uren later bent u betrokken bij een tasjesroof, en ook daar bent u volkomen onschuldig – u passeerde toevallig die plek. Maar de getroffene rijdt hard achteruit en treft u omdat u een Marokkaan bent, ook al draagt u een helm die geen gelaatstrek verraadt.

Trouwens, u was een verdachte van die roofoverval omdat u een Marokkaan bent, want Marokkanen worden van alles verdacht, vindt u.

Het is teveel van het goede, zou ik u zeggen. Onschuldig voor de rechtbank staan maar wel op heterdaad bij een andere roof betrapt worden, enkele uren later?

En dan heeft u ook nog een vriend die in een krant zegt: 'Ach, iedereen steelt toch wel eens een tasje?'

Verkeert u in dergelijk gezelschap? Ik ken niemand die een tasje heeft gestolen, niemand. En als ik iemand zou kennen, zou ik hem zeggen dat ik zo’n daad onvergeeflijk vind. Laf. Laag. Of, zoals mijn zoon zou zeggen: minder.

De keten van rechtszaak tot de dood van Ali El B. kan maar tot één conclusie leiden: Ali was schuldig aan de roofoverval op de Xenos.

Wie het asociale lef heeft om enkele uren na een rechtszitting eventjes een handje te helpen bij een brutale tasjesroof, bekent schuldig te zijn. In plaats van na te trillen van zoveel onrechtvaardigheid en vastbesloten te zijn de eigen onschuld voor de rechter te bewijzen, ging Ali op roofpad.

Schuldig
In Het Parool zei een van zijn vrienden: 'Wij worden altijd maar schuldig bevonden. Wij zijn de criminelen, wij zijn de terroristen, wij hebben het gedaan. Maar hoeveel moslims zijn wel niet door het Westen vermoord, in Irak, of in Palestina?'

Het antwoord daarop luidt: een fractie van de hoeveelheid die door moslims zelf zijn vermoord. De miljoenen slachtoffers die in onderlinge oorlogen en burgeroorlogen zijn gevallen, vallen in het niet vergeleken met de aantallen die door Westers ingrijpen, inclusief Palestina, zijn gevallen.

Dat de vriend dit niet weet, heeft alles te maken met zijn gebrek een kennis en zelfkennis.

Ook de waarheid over Ali El B. wil men niet weten. Een jongen met een ernstige criminele carrière. Een gespleten jongen, vanzelfsprekend, die de boodschappen voor de buurvrouw kon dragen en even later de loop van een pistool op het hoofd van een Xenosmedewerker kon zetten.

Hoe zou het met hem gaan, die Xenosman? Kan hij weer een beetje slapen, opgewekt naar zijn werk gaan? Hoeveel jaren van levenslust zijn hem door Ali El B. ontstolen?

Werkelijkheidszin
De reactie van honderden moslims tekent nog eens het totale gebrek aan werkelijkheidszin, integriteit en zelfkritiek bij die groep. Ali El B. bracht een noodlottige keten van gebeurtenissen op gang, die hem zijn leven kostte op de dag dat hij voor de rechter had moeten verschijnen voor een ernstige misdaad.

Zijn vriend zei ook nog in het Parool: 'Van Ali zeggen ze: eigen schuld, dan had hij maar geen tas moeten stelen. Maar toen Theo van Gogh werd vermoord, zei niemand: dan had hij maar geen moslims moeten uitschelden.'

Zo functioneert dat dus in die hoofden. Het is onmogelijk voor sommigen om precieze gradaties aan te brengen, om de eigen gekwetste wanen door te prikken en het verschil te zien tussen een roof en een scheldpartij, tussen het gedrag van een carrièrecrimineel en een verbale beroepsprovocateur – die verschillen zijn essentieel voor wie in een moderne samenleving wil leven.

Laat ik het nog een keer op een andere manier zeggen: wie als verdachte van een zware misdaad voor een rechtbank is verschenen en enkele uren later een tasjesroof pleegt, bekent daarmee zijn misdaad.

Ik weet het, juridisch deugt dit niet, maar naast de juridische waarheid bestaat er ook de waarheid van de psychologische praktijk en het gewone boerenverstand.

Ali was een boef die geen rouwstoet verdiende. Wie daaraan heeft meegedaan, heeft geen greintje begrip voor de waarheid en het fatsoen.



Schitterende rede
David Brooks is geen linkse jongen maar schrijft toch voor The New York Times. Hij heeft een scherp oog en een scherpe pen, een columnist die in Nederland moeilijk aan de slag zou komen omdat zijn mening niet gewaardeerd wordt bij de links-liberale media.

The New York Times doet het toch, waardoor we twee keer per week zijn stukken mogen lezen. Nu deze (gratis inschrijving verplicht) mooie column over Bush’ schitterende rede bij zijn inauguratie.

David Kusnet was de ‘chief speechwriter’ voor Clinton. Ik weet niet wie de speeches van Balkenende schrijft, maar een cursus bij Amerikanen lijkt me op z’n plaats voor hem/haar. Kusnet schrijft in The New Republic, een gematigd links blad, een lovende kritiek van de speech van Bush. Verrassend om dat in dit blad te lezen.

Ook Robert Kagan, de man van ‘Amerikanen zijn van Mars, de Europeanen van Venus’, heeft zich in lovende zin over de speech van Bush uitgelaten in een stuk in The Washington Post.

'In Ukraine, Bush chose democracy over his relationship with Putin -- a first example of a paradigm beyond the war on terrorism.

In Asia, too, we may be on the threshold of a strategic reevaluation that places democratic allies, not China, at the core of American strategy.'

Lees het hele stuk in de Wapo (gratis registratie verplicht).

Democratie
En u maar denken dat ze in Irak geen democratie willen omdat u dat in uw krant leest? Leest u ook eens dit, een onderzoek dat uitwijst dat 80 procent van de Iraki’s gaat stemmen, ondanks de gevaren.

Bij blogger Roger L. Simon kwam ik deze verwijzing tegen naar een stuk in de Los Angeles Weekly, een gratis links blad, over de tekortkomingen van links.

Een opmerkelijk helder en eerlijk stuk. Zie dit citaat: 'Whether it's rewriting the tax code or privatizing Social Security to solve an imaginary "crisis", the right has become the agent of change. In contrast, the left has become - there's no other word for it - reactionary.'

In The NYTimes heft Thomas Friedman weer een voorzichtige maar daarom niet onbelangrijke column over de radicale islam. Dit is het slot van zijn stuk:

'I spent Friday morning interviewing two 18-year-old French Muslim girls in the Paris immigrant district of St.-Ouen. (It is about a mile from the school where in March 2003 a French Muslim girl, who had refused the veil and rebuffed the advances of a Muslim boy, was thrown into a garbage can by three Muslim teenagers, who then tossed lighted cigarette butts into the can and closed the lid.)

Both girls I interviewed wore veils and one also wore a full Afghan-like head-to-toe covering; one was of Egyptian parents, the other of Tunisian parents, but both were born and raised in France.

What did I learn from them? That they got all their news from Al Jazeera TV, because they did not believe French TV, that the person they admired most in the world was Osama bin Laden, because he was defending Islam, that suicide "martyrdom" was justified because there was no greater glory than dying in defense of Islam, that they saw themselves as Muslims first and French citizens last, and that all their friends felt pretty much the same. We were not in Kabul.

We were standing outside their French public high school - a short ride from the Eiffel Tower.'
Marjan
Berichten: 1009
Lid geworden op: 17 jan 2005, 21:02

Bericht door Marjan »

Ik heb altijd een beetje moeite met die ellenlange stukken.
Be yourself, there are plenty of others.
Gebruikersavatar
Unionist
Berichten: 5738
Lid geworden op: 22 mei 2004, 16:13

Bericht door Unionist »

Oorspronkelijk gepost door Rens
Oorspronkelijk gepost door Unionist
Een aantal postings van jullie doen me toch denken aan een van onze buurlanden. Een decennium of wat geleden.

Daar hadden ze het ook over een bepaald ras dat de boel ging domineren.

En daar hadden ze wel een oplossing: kampen!!

Echte autochtonen, dié mochten blijven!!

De rest parasiteerde maar, en jatte de banken leeg.

En de kerk? Die vond het allemaal prachtig. Orde en regel moest er toch zijn?

Er waren maar een paar van die linkse rakkers, die er problemen mee hadden.

Diettrich Bonhoeffer, bijvoorbeeld...
HEEEEEEEEE, zijn nu de linkse rakkers plotseling WEL ergens goed voor geweest??? Normaal worden ze gerekend tot "het rijk van het kwaad" door de rechtse rakkers hier, maar nu worden ze min of meer geprezen voor hun verzet tegen de wijze waarop indertijd het "rassenprobleem" werd aangepakt!!

(denk dan gelijk even aan de februaristaking van '41 die door de communisten georganiseerd zijn...........en aan de vele communistische verzetsgroepen, naast de midden- en rechts(orthodoxe)-georienteerde groepen))
Zeeeeeeer opmerkelijk!!!

[Aangepast op 24/1/05 door Rens]
We hebben het hier natuurlijk niet over communisten die moord en brand schreeuwen over "fassisme" en "rassisme" en ondertussen Stalin's Goelag-archipel ontkenden en goedpraatten. Had Bonhoeffer onder dit regime geleefd, dan had hij minstens zo hard geprotesteerd (en minstens zo snel gehangen...)
Bij 7500 postings kom ik weer terug (en af en toe tussendoor als ik zin heb)
Gebruikersavatar
Unionist
Berichten: 5738
Lid geworden op: 22 mei 2004, 16:13

Bericht door Unionist »

Oorspronkelijk gepost door Billy
Maandag 24 januari 2005, 09:41 Elsevier.nl


Ali El B. was een boef die geen rouwstoet verdiende

Stelt u zich eens voor: u bent onschuldig maar u heeft voor de rechter moeten verschijnen omdat u ervan verdacht wordt een roofoverval te hebben gepleegd.
Enkele uren later bent u betrokken bij een tasjesroof, en ook daar bent u volkomen onschuldig – u passeerde toevallig die plek. Maar de getroffene rijdt hard achteruit en treft u omdat u een Marokkaan bent, ook al draagt u een helm die geen gelaatstrek verraadt.

Trouwens, u was een verdachte van die roofoverval omdat u een Marokkaan bent, want Marokkanen worden van alles verdacht, vindt u.

Het is teveel van het goede, zou ik u zeggen. Onschuldig voor de rechtbank staan maar wel op heterdaad bij een andere roof betrapt worden, enkele uren later?

En dan heeft u ook nog een vriend die in een krant zegt: 'Ach, iedereen steelt toch wel eens een tasje?'

Verkeert u in dergelijk gezelschap? Ik ken niemand die een tasje heeft gestolen, niemand. En als ik iemand zou kennen, zou ik hem zeggen dat ik zo’n daad onvergeeflijk vind. Laf. Laag. Of, zoals mijn zoon zou zeggen: minder.

De keten van rechtszaak tot de dood van Ali El B. kan maar tot één conclusie leiden: Ali was schuldig aan de roofoverval op de Xenos.

Wie het asociale lef heeft om enkele uren na een rechtszitting eventjes een handje te helpen bij een brutale tasjesroof, bekent schuldig te zijn. In plaats van na te trillen van zoveel onrechtvaardigheid en vastbesloten te zijn de eigen onschuld voor de rechter te bewijzen, ging Ali op roofpad.

Schuldig
In Het Parool zei een van zijn vrienden: 'Wij worden altijd maar schuldig bevonden. Wij zijn de criminelen, wij zijn de terroristen, wij hebben het gedaan. Maar hoeveel moslims zijn wel niet door het Westen vermoord, in Irak, of in Palestina?'

Het antwoord daarop luidt: een fractie van de hoeveelheid die door moslims zelf zijn vermoord. De miljoenen slachtoffers die in onderlinge oorlogen en burgeroorlogen zijn gevallen, vallen in het niet vergeleken met de aantallen die door Westers ingrijpen, inclusief Palestina, zijn gevallen.

Dat de vriend dit niet weet, heeft alles te maken met zijn gebrek een kennis en zelfkennis.

Ook de waarheid over Ali El B. wil men niet weten. Een jongen met een ernstige criminele carrière. Een gespleten jongen, vanzelfsprekend, die de boodschappen voor de buurvrouw kon dragen en even later de loop van een pistool op het hoofd van een Xenosmedewerker kon zetten.

Hoe zou het met hem gaan, die Xenosman? Kan hij weer een beetje slapen, opgewekt naar zijn werk gaan? Hoeveel jaren van levenslust zijn hem door Ali El B. ontstolen?

Werkelijkheidszin
De reactie van honderden moslims tekent nog eens het totale gebrek aan werkelijkheidszin, integriteit en zelfkritiek bij die groep. Ali El B. bracht een noodlottige keten van gebeurtenissen op gang, die hem zijn leven kostte op de dag dat hij voor de rechter had moeten verschijnen voor een ernstige misdaad.

Zijn vriend zei ook nog in het Parool: 'Van Ali zeggen ze: eigen schuld, dan had hij maar geen tas moeten stelen. Maar toen Theo van Gogh werd vermoord, zei niemand: dan had hij maar geen moslims moeten uitschelden.'

Zo functioneert dat dus in die hoofden. Het is onmogelijk voor sommigen om precieze gradaties aan te brengen, om de eigen gekwetste wanen door te prikken en het verschil te zien tussen een roof en een scheldpartij, tussen het gedrag van een carrièrecrimineel en een verbale beroepsprovocateur – die verschillen zijn essentieel voor wie in een moderne samenleving wil leven.

Laat ik het nog een keer op een andere manier zeggen: wie als verdachte van een zware misdaad voor een rechtbank is verschenen en enkele uren later een tasjesroof pleegt, bekent daarmee zijn misdaad.

Ik weet het, juridisch deugt dit niet, maar naast de juridische waarheid bestaat er ook de waarheid van de psychologische praktijk en het gewone boerenverstand.

Ali was een boef die geen rouwstoet verdiende. Wie daaraan heeft meegedaan, heeft geen greintje begrip voor de waarheid en het fatsoen.



Schitterende rede
David Brooks is geen linkse jongen maar schrijft toch voor The New York Times. Hij heeft een scherp oog en een scherpe pen, een columnist die in Nederland moeilijk aan de slag zou komen omdat zijn mening niet gewaardeerd wordt bij de links-liberale media.

The New York Times doet het toch, waardoor we twee keer per week zijn stukken mogen lezen. Nu deze (gratis inschrijving verplicht) mooie column over Bush’ schitterende rede bij zijn inauguratie.

David Kusnet was de ‘chief speechwriter’ voor Clinton. Ik weet niet wie de speeches van Balkenende schrijft, maar een cursus bij Amerikanen lijkt me op z’n plaats voor hem/haar. Kusnet schrijft in The New Republic, een gematigd links blad, een lovende kritiek van de speech van Bush. Verrassend om dat in dit blad te lezen.

Ook Robert Kagan, de man van ‘Amerikanen zijn van Mars, de Europeanen van Venus’, heeft zich in lovende zin over de speech van Bush uitgelaten in een stuk in The Washington Post.

'In Ukraine, Bush chose democracy over his relationship with Putin -- a first example of a paradigm beyond the war on terrorism.

In Asia, too, we may be on the threshold of a strategic reevaluation that places democratic allies, not China, at the core of American strategy.'

Lees het hele stuk in de Wapo (gratis registratie verplicht).

Democratie
En u maar denken dat ze in Irak geen democratie willen omdat u dat in uw krant leest? Leest u ook eens dit, een onderzoek dat uitwijst dat 80 procent van de Iraki’s gaat stemmen, ondanks de gevaren.

Bij blogger Roger L. Simon kwam ik deze verwijzing tegen naar een stuk in de Los Angeles Weekly, een gratis links blad, over de tekortkomingen van links.

Een opmerkelijk helder en eerlijk stuk. Zie dit citaat: 'Whether it's rewriting the tax code or privatizing Social Security to solve an imaginary "crisis", the right has become the agent of change. In contrast, the left has become - there's no other word for it - reactionary.'

In The NYTimes heft Thomas Friedman weer een voorzichtige maar daarom niet onbelangrijke column over de radicale islam. Dit is het slot van zijn stuk:

'I spent Friday morning interviewing two 18-year-old French Muslim girls in the Paris immigrant district of St.-Ouen. (It is about a mile from the school where in March 2003 a French Muslim girl, who had refused the veil and rebuffed the advances of a Muslim boy, was thrown into a garbage can by three Muslim teenagers, who then tossed lighted cigarette butts into the can and closed the lid.)

Both girls I interviewed wore veils and one also wore a full Afghan-like head-to-toe covering; one was of Egyptian parents, the other of Tunisian parents, but both were born and raised in France.

What did I learn from them? That they got all their news from Al Jazeera TV, because they did not believe French TV, that the person they admired most in the world was Osama bin Laden, because he was defending Islam, that suicide "martyrdom" was justified because there was no greater glory than dying in defense of Islam, that they saw themselves as Muslims first and French citizens last, and that all their friends felt pretty much the same. We were not in Kabul.

We were standing outside their French public high school - a short ride from the Eiffel Tower.'
Roerend mee eens, alleen trek ik niet de conclusie van een aantal medeforummers dat ze dus maar gedeporteerd moeten worden.

Het antwoord op mijn vraag: welk verschil kunnen christenen hier maken, heb ik nog steeds niet gekregen. Als we die regels over Ali El B. lezen, moeten we dan niet met innerlijke ontferming bewogen zijn? Je zult zo de eeuwigheid ingaan! Wat zou Jezus nu van ons willen in dezen?
Bij 7500 postings kom ik weer terug (en af en toe tussendoor als ik zin heb)
kridje
Berichten: 1193
Lid geworden op: 07 mar 2002, 22:59
Locatie: Moerkapelle
Contacteer:

Bericht door kridje »

Oef, afgelopen zondag een schitterende preek van ds. Zippro over naaste liefde.

Iedereen kan dan zijn hand in de boezem steken.

Heel kort samengevat kwam het op het volgende neer. Een kind van God heeft naaste liefde richting zijn naaste; dan maak het niet uit hoe de naaste is. Want elk kind van God wil het grootste gebod van God opvolgen. Daarnaast moet het kwaad ook gestraft worden maar dan door de overheid en niet door de mensen zelf. Want men hoort de naaste evenveel lief te hebben als zich zelf.
Hij gaf ook aan dat dit niet altijd makkelijk is en dat het in de praktijk niet altijd hetzelfde is. Een voorbeeld: iemand uit het leger moet tijdens de oorlog zijn vijand aanvallen en zo mogelijk uitschakelen. Maar in zijn persoonlijk leven hoort hij die vijand lief te hebben.

Hoe is dit bij jouw? Kun je dit als kenmerk van het ware geloof zien? Ik denk van wel!

[Aangepast op 24/1/05 door kridje]
Plaats reactie