Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Gebruikersavatar
Mara
Berichten: 20792
Lid geworden op: 15 Jun 2010, 15:54

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Berichtdoor Mara » 15 Sep 2020, 13:45

merel schreef:
De laatste jaren ben ik wel meer op toevoeging van extra suikers gaan letten. Het viel mij op dat aan veel producten suikers zijn toegevoegd die mijns inziens eigenlijk geen suikers zouden moeten bevatten, zoals bv tomaten uit blik, pindakaas, vleeswaren, mayonaise, diverse peulvruchten uit blik. Allemaal producten die je prima kan maken zonder toevoeging van suiker.

Ja dat snap ik ook niet. Suiker wordt volgens mij in die produkten niet toegevoegd als zoetmaker, maar meer als natuurlijk conserveermiddel. In het oude kookboek staat dat je sperziebonen na het koken nog zachtjes moet laten stoven met nootmuskaat, klontje boter en schep suiker. Ook de worteltjes en bietjes behoefden suiker.
In de oosterse keuken hebben ze nog steeds een royaal gebruik van suiker, omdat daar erg op die smaakbalans wordt gelet.
De toko verkoopt palmsuiker, maar ik ben niet zo thuis in de Indische keuken.

Ik heb trouwens wel tomatenketchup en sweet chilisaus zonder suiker gevonden. Het is wel duurder. :jongle
Als er schaduw is, dan moet er ook licht zijn ~ Spurgeon

Gebruikersavatar
parel
Berichten: 316
Lid geworden op: 24 Feb 2012, 12:17

Re: RE: Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Berichtdoor parel » 15 Sep 2020, 16:51

merel schreef:
De laatste jaren ben ik wel meer op toevoeging van extra suikers gaan letten. Het viel mij op dat aan veel producten suikers zijn toegevoegd die mijns inziens eigenlijk geen suikers zouden moeten bevatten, zoals bv tomaten uit blik, pindakaas, vleeswaren, mayonaise, diverse peulvruchten uit blik. Allemaal producten die je prima kan maken zonder toevoeging van suiker.


Klopt. Gebeurd veel, net als dat veel te veel zout word toegevoegd. Vandaar dat ik producten uit blik (kidneybonen of zwarte bonen bijvoorbeeld) eerst afspoel in een vergiet, ik hoop het daarmee af te wassen. Maar daar kan natuurlijk helaas niet met tomatenblokjes uit blik.


Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 9S met Tapatalk
Ik ben het licht der wereld; die Mij volgt, zal in de duisternis niet wandelen, maar zal het licht des levens hebben. (Joh 8:12b)

Gebruikersavatar
Terri
Berichten: 2455
Lid geworden op: 21 Nov 2009, 21:53

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Berichtdoor Terri » 15 Sep 2020, 17:53

Sperzieboontjes, rode paprika, champignons en wat blokjes kipfilet met kruiden en een paar uitgebakken spekjes.
Om het wat binding te geven doe ik er meestal 2 eetlepels neutrale roomkaas door.
Heerlijk met groente frietjes.

merel
Berichten: 3274
Lid geworden op: 08 Jun 2015, 10:58

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Berichtdoor merel » 16 Sep 2020, 09:33

Groente frietjes? Behalve zoete aardappel kan ik mij daar niets bij voorstellen.

parel schreef:
merel schreef:
De laatste jaren ben ik wel meer op toevoeging van extra suikers gaan letten. Het viel mij op dat aan veel producten suikers zijn toegevoegd die mijns inziens eigenlijk geen suikers zouden moeten bevatten, zoals bv tomaten uit blik, pindakaas, vleeswaren, mayonaise, diverse peulvruchten uit blik. Allemaal producten die je prima kan maken zonder toevoeging van suiker.


Klopt. Gebeurd veel, net als dat veel te veel zout word toegevoegd. Vandaar dat ik producten uit blik (kidneybonen of zwarte bonen bijvoorbeeld) eerst afspoel in een vergiet, ik hoop het daarmee af te wassen. Maar daar kan natuurlijk helaas niet met tomatenblokjes uit blik.


Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 9S met Tapatalk


Afspoelen doe ik niet, maar let er wel op. De bonen van AH eigen merk zijn niet zout. En een beetje zout vind ik ook niet erg. Ik voeg het zelf niet toe aan het eten, behalve bij soep, pastasaus en soms over het vlees.

@ mara welke ketchup is dat? Ik heb nu Heinz met 50% minder suiker.
En inderdaad over worteltjes deed mijn oma ook altijd suiker en over de aardbeien. Dat is zo niet nodig.

Vanavond een groentesoep met broodjes. Wij hebben momenteel veel kijkers voor ons huis en wil zo min mogelijk kook en etensluchten in het huis hebben

Gebruikersavatar
Mara
Berichten: 20792
Lid geworden op: 15 Jun 2010, 15:54

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Berichtdoor Mara » 16 Sep 2020, 10:05

merel schreef:@ mara welke ketchup is dat? Ik heb nu Heinz met 50% minder suiker.

Die hadden wij ook eerst, maar vinden wij te overheersend gekruid.
Deze is het:
Afbeelding
https://www.biobandits.nl/portfolio-vie ... ee-ketchup

De Sweet chili is van Verstegen, illie billie. Nog niet geproefd.
Ik heb beiden bij een grotere AH, de AH in de wijk had deze niet.
merel schreef:Groente frietjes? Behalve zoete aardappel kan ik mij daar niets bij voorstellen.

Heb ik ook zien liggen:
Afbeelding

Maar dat trekt mij niet zo. Voor die anderhalve keer dat wij frietjes eten, dan gaat het ouderwets met een flinke klodder mayo. :langue
Als er schaduw is, dan moet er ook licht zijn ~ Spurgeon

Gebruikersavatar
Terri
Berichten: 2455
Lid geworden op: 21 Nov 2009, 21:53

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Berichtdoor Terri » 16 Sep 2020, 19:05

Afbeelding

Wortel en pastinaak, erg lekker. Die Veggiefries vind ik niet lekker.

margrietha
Berichten: 98
Lid geworden op: 26 Mei 2016, 23:08

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Berichtdoor margrietha » 19 Sep 2020, 11:21

Ik zag goudreinetten liggen, weer heerlijk appeltaart gebakken, beetje herfst heeft ook weer wat

Gebruikersavatar
Mara
Berichten: 20792
Lid geworden op: 15 Jun 2010, 15:54

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Berichtdoor Mara » 19 Sep 2020, 11:31

margrietha schreef:Ik zag goudreinetten liggen, weer heerlijk appeltaart gebakken, beetje herfst heeft ook weer wat

En de eerste stoofperen, maar wel duur. :oO Bij de Plus waren de kleine G.W. 2.79 per kilo. :oO
Als er schaduw is, dan moet er ook licht zijn ~ Spurgeon

Gebruikersavatar
Dodo
Berichten: 4575
Lid geworden op: 15 Jun 2013, 15:40

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Berichtdoor Dodo » 19 Sep 2020, 20:18

Deze week had ik een potje spread van een geitewollensokkenmerk, vrij duur, maar er zaten linzen in en ik wilde het eens proberen. Het was ook best lekker, maar toen ik de ingrediëntenlijst bekeek, dacht ik: dat kan ik zelf ook.
Dus ik heb gisteren zelf tomatenspread gemaakt. Het is vrij simpel, en het resultaat was best lekker. Het was een beetje te dun, dus de volgende keer minder verse tomaat en wat meer tomatenpuree.
Tomaat, tomatenpuree, linzen, mosterd, ui, knoflook, paprika, volle yoghurt.
Ik heb wat rondgekeken op internet, en je kunt duizend varianten maken.

merel
Berichten: 3274
Lid geworden op: 08 Jun 2015, 10:58

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Berichtdoor merel » 21 Sep 2020, 08:10

Dank je Mara! Ik ga eens op zoek naar die ketchup.

Gisteren had ik moussaka klaargemaakt. Dan vind ik eerlijk gezegd de dienst thuis volgen toch ook wel prettig. Voor de dienst het eten klaargemaakt en tafel gedekt, tijdens de dienst het eten in de oven en direct na de dienst aan tafel.


Terug naar “Overige”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Gritje en 2 gasten