Je stelt hier een paar goede vragen Hollander, hopelijk is er iemand op RF die deze vriend kan bereiken.Hollander schreef:En dus moet er een wet voor in het leven worden geroepen? Lees je wel echt wat je schrijft? En begrijp je het dan ook?Geytenbeekje schreef:Dat "die" wijst op mensen die alleen GG-predikanten wil horen.
Gereformeerde Gemeenten
Re: Gereformeerde Gemeenten
Zalig is de mens, welken de Heere de zonden niet toerekent.
Re: Gereformeerde Gemeenten
https://www.rd.nl/opinie/bevindelijke-p ... -1.1612459Steef Post schreef: Het Biblebelt Congres over bevindelijke prediking vorige week zaterdag verliet ik met gemengde gevoelens. Dat lag niet aan het onderwerp. Bevindelijke prediking is een intrigerend thema. Maar het voelde erg ongemakkelijk dat de eerste spreker preken en predikers met naam en toenaam noemde voordat hij hen kritisch analyseerde vanuit een voor mij toch wat onduidelijk en deels persoonlijk gekleurd normatief kader. Anderzijds doet het mij pijn dat de Gereformeerde Gemeenten als geheel (ik weet dat er individuele predikanten zijn die wel openstaan voor feedback) geen ruimte hebben of geen noodzaak zien om te reflecteren op de eigen prediking. Het is op dit punt stil gebleven na het proefschrift van Arie van der Knijff, terwijl deze analyse aangegrepen had kunnen worden als een welkome spiegel.
Re: Gereformeerde Gemeenten
Af en toe mediavasten is echt niet gek hoor.DDD schreef:Toch helpt afstand nemen wel tegen verslaving. Twee dagen in de week geen alcohol drinken helpt ook tegen de gewenning. Dus wat dat betreft, zou afstand van de telefoon kunnen helpen.
Maar ik ben niet verslaafd en zou de zondag een nare dag vinden als ik in het geheel niet kon communiceren behalve dan met degenen die op bezoek zijn of waar ik op bezoek ben.
O HEERE, wat is de mens, dat Gij hem kent? Het kind des mensen, dat Gij het acht?
Re: Gereformeerde Gemeenten
Met enige mensenkennis kun je ook zien wat hij probeert te schrijven. Als mensen zelfs een cynische opmerking serieus gaan behandelen, zit de oorzaak van de misverstanden toch niet alleen bij Geytenbeekje.pierre27 schreef:Je stelt hier een paar goede vragen Hollander, hopelijk is er iemand op RF die deze vriend kan bereiken.Hollander schreef:En dus moet er een wet voor in het leven worden geroepen? Lees je wel echt wat je schrijft? En begrijp je het dan ook?Geytenbeekje schreef:Dat "die" wijst op mensen die alleen GG-predikanten wil horen.
Re: Gereformeerde Gemeenten
Mooi en lezenswaardig stuk van Steef Post. Zijn last but not least een nadenkertje...Bezorgd schreef:https://www.rd.nl/opinie/bevindelijke-p ... -1.1612459Steef Post schreef: Het Biblebelt Congres over bevindelijke prediking vorige week zaterdag verliet ik met gemengde gevoelens. Dat lag niet aan het onderwerp. Bevindelijke prediking is een intrigerend thema. Maar het voelde erg ongemakkelijk dat de eerste spreker preken en predikers met naam en toenaam noemde voordat hij hen kritisch analyseerde vanuit een voor mij toch wat onduidelijk en deels persoonlijk gekleurd normatief kader. Anderzijds doet het mij pijn dat de Gereformeerde Gemeenten als geheel (ik weet dat er individuele predikanten zijn die wel openstaan voor feedback) geen ruimte hebben of geen noodzaak zien om te reflecteren op de eigen prediking. Het is op dit punt stil gebleven na het proefschrift van Arie van der Knijff, terwijl deze analyse aangegrepen had kunnen worden als een welkome spiegel.
Zalig is de mens, welken de Heere de zonden niet toerekent.
Re: Gereformeerde Gemeenten
Wat bedoelt Steef Post met de stelling dat de GG als geheel geen ruimte hebben of geen noodzaak zien om te reflecteren op de eigen prediking? De tussenzin suggereert dat het te maken heeft met het open staan voor terugkoppeling.Bezorgd schreef:https://www.rd.nl/opinie/bevindelijke-p ... -1.1612459Steef Post schreef: Het Biblebelt Congres over bevindelijke prediking vorige week zaterdag verliet ik met gemengde gevoelens. Dat lag niet aan het onderwerp. Bevindelijke prediking is een intrigerend thema. Maar het voelde erg ongemakkelijk dat de eerste spreker preken en predikers met naam en toenaam noemde voordat hij hen kritisch analyseerde vanuit een voor mij toch wat onduidelijk en deels persoonlijk gekleurd normatief kader. Anderzijds doet het mij pijn dat de Gereformeerde Gemeenten als geheel (ik weet dat er individuele predikanten zijn die wel openstaan voor feedback) geen ruimte hebben of geen noodzaak zien om te reflecteren op de eigen prediking. Het is op dit punt stil gebleven na het proefschrift van Arie van der Knijff, terwijl deze analyse aangegrepen had kunnen worden als een welkome spiegel.
Is het werkelijk zo dat de meerderheid van de predikanten niet in staat is om kritiek te ontvangen? Ik denk eerder dat de meerderheid gewoon niet de cognitieve en persoonlijkheidsvermogens heeft om kritisch op zichzelf te reflecteren. Men heeft daarvoor soms onvoldoende intellectuele bagage of is van karakter heel rigide en eigenwijs. Maar dat lijkt mij niet hetzelfde en heeft ook lang niet altijd te maken met onwil. Dat hangt samen met de selectie van predikanten.
Re: Gereformeerde Gemeenten
Dat gebed is echt zo goed verwoord, ik heb het meteen doorgestuurd naar onze gebedsapp.pierre27 schreef:Mooi en lezenswaardig stuk van Steef Post. Zijn last but not least een nadenkertje...Bezorgd schreef:https://www.rd.nl/opinie/bevindelijke-p ... -1.1612459Steef Post schreef: Het Biblebelt Congres over bevindelijke prediking vorige week zaterdag verliet ik met gemengde gevoelens. Dat lag niet aan het onderwerp. Bevindelijke prediking is een intrigerend thema. Maar het voelde erg ongemakkelijk dat de eerste spreker preken en predikers met naam en toenaam noemde voordat hij hen kritisch analyseerde vanuit een voor mij toch wat onduidelijk en deels persoonlijk gekleurd normatief kader. Anderzijds doet het mij pijn dat de Gereformeerde Gemeenten als geheel (ik weet dat er individuele predikanten zijn die wel openstaan voor feedback) geen ruimte hebben of geen noodzaak zien om te reflecteren op de eigen prediking. Het is op dit punt stil gebleven na het proefschrift van Arie van der Knijff, terwijl deze analyse aangegrepen had kunnen worden als een welkome spiegel.
O HEERE, wat is de mens, dat Gij hem kent? Het kind des mensen, dat Gij het acht?
Re: Gereformeerde Gemeenten
Ik vermoed dat deze mijnheer Post redeneert dat hij geen wijziging ziet in de prediking binnen de GG naar aanleiding van o.a. het proefschrift van A. van der Knijff en dat er dus geen reflectie is op eigen prediking.Bezorgd schreef:https://www.rd.nl/opinie/bevindelijke-p ... -1.1612459Steef Post schreef: Het Biblebelt Congres over bevindelijke prediking vorige week zaterdag verliet ik met gemengde gevoelens. Dat lag niet aan het onderwerp. Bevindelijke prediking is een intrigerend thema. Maar het voelde erg ongemakkelijk dat de eerste spreker preken en predikers met naam en toenaam noemde voordat hij hen kritisch analyseerde vanuit een voor mij toch wat onduidelijk en deels persoonlijk gekleurd normatief kader. Anderzijds doet het mij pijn dat de Gereformeerde Gemeenten als geheel (ik weet dat er individuele predikanten zijn die wel openstaan voor feedback) geen ruimte hebben of geen noodzaak zien om te reflecteren op de eigen prediking. Het is op dit punt stil gebleven na het proefschrift van Arie van der Knijff, terwijl deze analyse aangegrepen had kunnen worden als een welkome spiegel.
Re: Gereformeerde Gemeenten
Wat ik opvallend vind is dat het RD deze zaken zo durft te benoemen.GGotK schreef:Ik vermoed dat deze mijnheer Post redeneert dat hij geen wijziging ziet in de prediking binnen de GG naar aanleiding van o.a. het proefschrift van A. van der Knijff en dat er dus geen reflectie is op eigen prediking.Bezorgd schreef:https://www.rd.nl/opinie/bevindelijke-p ... -1.1612459Steef Post schreef: Het Biblebelt Congres over bevindelijke prediking vorige week zaterdag verliet ik met gemengde gevoelens. Dat lag niet aan het onderwerp. Bevindelijke prediking is een intrigerend thema. Maar het voelde erg ongemakkelijk dat de eerste spreker preken en predikers met naam en toenaam noemde voordat hij hen kritisch analyseerde vanuit een voor mij toch wat onduidelijk en deels persoonlijk gekleurd normatief kader. Anderzijds doet het mij pijn dat de Gereformeerde Gemeenten als geheel (ik weet dat er individuele predikanten zijn die wel openstaan voor feedback) geen ruimte hebben of geen noodzaak zien om te reflecteren op de eigen prediking. Het is op dit punt stil gebleven na het proefschrift van Arie van der Knijff, terwijl deze analyse aangegrepen had kunnen worden als een welkome spiegel.
Ook het artikel van Steef de Bruijn legde de vinder bij de zere plek.
https://www.rd.nl/bevindelijke-preek-mo ... -1.1612452Steef de Bruijn schreef:
Diezelfde zorg klonk, tussen de speldenprikjes door, ook in de analyse van Wisse. Sommige preken vertonen een zodanig vast patroon en zoveel herkenbare elementen of terugkerende uitdrukkingen, dat hoorders wennen aan de confrontatie met hun verlorenheid. „Aangezien die boodschap elke week dezelfde is, hoef je er om de inhoud niet heen, want die ken je al.” Wisse concludeerde dat „het ontdekkende karakter van bevindelijke prediking veel minder ontdekkend is dan doorgaans wordt gesuggereerd.”
Sigaretten
Als dat klopt, is het een pijnlijke constatering. Bevindelijk gereformeerden onderscheiden zich vanouds van kringen waar het verbondsoptimisme overheerst. In de prediking klinkt de noodzaak van wedergeboorte en het bevel van bekering en geloof door. Maar kennelijk is er ook een andere klip: gelatenheid. Om het ouderwets te zeggen: de hel verschrikt niet, de hemel verkwikt niet. Het is net als met de waarschuwing ”Roken is dodelijk” op het pakje sigaretten, die geen effect meer had en vervangen moest worden door gruwelijke plaatjes.
Zo’n indringend appel hoeft niet beperkt te blijven tot jongeren die regelmatig doorzakken in een drankkeet. In dezelfde kring van bevindelijk gereformeerden zijn er gemeenten waar het overgrote deel zich tot de gelovigen rekent. In elk geval een groter deel dan de getalsverhouding van de wijze en dwaze maagden, of van de kleine kudde waar Jezus over sprak. Ook zij hebben een ontdekkende prediking nodig, om te voorkomen dat ze zich in slaap sussen met een verondersteld geloof dat onwetend is van het wonder: het zijn juist vijanden die verzoening ontvangen door het bloed van Christus.
Maar hetzelfde geldt in gemeenten waar het Evangelie slechts mondjesmaat doorklinkt, uit angst dat hoorders zich iets toe-eigenen wat hen niet toekomt. Is het echt zo gemakkelijk dat je Christus tot je deel krijgt door één blik op Hem? Ja, zegt de Schotse prediker Andrew Gray: „Ik verzeker u dat Christus tevreden is met één blik.” De puriteinen en de nadere reformatoren waren op dit punt niet bang voor ”doorvloeien”. Terwijl hij de duizenden avondmaalgangers in zijn kerk zeer ernstig waarschuwde, spoorde iemand als Smijtegelt zijn hoorders onbekommerd aan: „Wel, loop dan naar Jezus toe, en werp u zo op Hem, zoals u bent, en zoals u zich bevindt.”
Re: Gereformeerde Gemeenten
Toch zijn er ook heel wat predikanten die niet aan deze probleemschets voldoen, zelfs onder jongere predikanten vind je dat nog.
Re: Gereformeerde Gemeenten
Op de bijdrage van Steef de Bruijn is ook genoeg aan te merken; het is duidelijk waar hij gelegerd is. De opiniestukjes van hem vertonen trouwens ook een vast patroon met veel herkenbare elementen.
Re: Gereformeerde Gemeenten
Misschien wil je voor een volgende bijdrage eens overwegen om de dingen die "aan te merken zijn" ook daadwerkelijk inhoudelijk te benoemen? Dan kunnen we daarover in gesprek gaan. Je huidige post biedt niet heel veel aanknopingspunten voor gesprek namelijk.GGotK schreef:Op de bijdrage van Steef de Bruijn is ook genoeg aan te merken; het is duidelijk waar hij gelegerd is. De opiniestukjes van hem vertonen trouwens ook een vast patroon met veel herkenbare elementen.
Re: Gereformeerde Gemeenten
omdat het zo duidelijk is en omdat ik een bijzondere band met hem hebJohann Gottfried Walther schreef:Waarom hoor jij Ds. A. Schot graag?rian schreef:zonder gekkigheid, iedereen heeft toch wel een dominee die hij of zij graag hoort
'Al wat uit het geloof niet is, dat is zonde'
Romeinen 14:23
Romeinen 14:23
Re: Gereformeerde Gemeenten
Is de hoofdletterfunctie op je toetsenbord uitgevallenrian schreef:omdat het zo duidelijk is en omdat ik een bijzondere band met hem hebJohann Gottfried Walther schreef:Waarom hoor jij Ds. A. Schot graag?rian schreef:zonder gekkigheid, iedereen heeft toch wel een dominee die hij of zij graag hoort

Als er schaduw is, dan moet er ook licht zijn ~ Spurgeon
Re: Gereformeerde Gemeenten
Maar daarnaast luister je toch ook wel andere dominees?rian schreef:omdat het zo duidelijk is en omdat ik een bijzondere band met hem hebJohann Gottfried Walther schreef:Waarom hoor jij Ds. A. Schot graag?rian schreef:zonder gekkigheid, iedereen heeft toch wel een dominee die hij of zij graag hoort