Nou nou zeg, kijk toch eens aan. Hoe is het mogelijk hè?-DIA- schreef: Op zich spreekt Spurgeon geen leugens, en ik ken zelfs iemand die het lezen van Spurgeon tot zegen is geweest.

Nou nou zeg, kijk toch eens aan. Hoe is het mogelijk hè?-DIA- schreef: Op zich spreekt Spurgeon geen leugens, en ik ken zelfs iemand die het lezen van Spurgeon tot zegen is geweest.
Dit toon (vetgedrukte) houd ik niet van. Het lijkt veel op de revival meetings uit Amerika waar enorm druk op de mens gedaan word om te geloven op die moment. Dan krijg je vaak mensen wiens godsdienst oppervlakkig is en dat ook gauw over is. Ik zeg dit natuurlijk niet over Spurgeon.Brbndr schreef:verder over Spurgeon:
In de ruimte:
Toen Spurgeon begin januari 1849 op weg was naar een zekere kerk kon hij niet verder, omdat hij overvallen werd door een sneeuwstorm, ‘die God in zijn goedheid had gezonden.’ Hij ging een zijstraat in en kwam bij een kerkje van de primitieve methodisten ( Hij had van hen gehoord dat ze zeer luid zongen, zodat je hoofd er zeer van deed. Daar gaf hij niet om. Hij wilde slechts weten hoe hij zalig kon worden en als men dat kon zeggen deed het er niet toe hoezeer zijn hoofd deed). In het kerkje bevonden zich 12 tot 15 mensen. De dominee kwam vanwege de weersomstandigheden niet opdagen. Hij werd vervangen door en kleermaker of een schoenmaker, in ieder geval een onontwikkeld en onwetend man. Hij preekte over de tekst: ‘Zie op Mij en wordt behouden alle gij einden der aarde.’ ( naar de Engelse vertaling ). In het kort kwam de preek hier op neer: ‘Kijken kan iedereen. Je hoeft niet naar de academie te gaan om dat te leren. U kunt de grootste domoor zijn maar u kunt toch zien. Je hoeft geen duizenden guldens inkomen te hebben om toch te kunnen zien. Iedereen kan zien. Zelfs een kind kan zien. Maar de tekst zegt: Zie op Mij. Velen van u zien op zichzelf maar dat dient nergens toe. U zult in u zelf nooit enige troost vinden. Sommigen zien op God de Vader. Nee op Hem moet u zien. Jezus Christus zegt zie op Mij.’ De man noemde de heilsfeiten. En na tien minuten was hij klaar. Maar toen zag hij Spurgeon en zei: ‘Jonge man, je ziet er allerbelabberdst uit. En je zult ongelukkig zijn in leven en dood als je mijn tekst niet gehoorzaamt. Maar als je het doet zul je behouden zijn.’ Toen schreeuwde hij: ‘Jonge man, kijk naar Jezus Christus, kijk, kijk.’ En ik zag zo vertelt Spurgeon, hoe ik verlost kon worden. Ik werd geleid naar het kruis van Christus. En de Heilige Geest die me bekwaam maakte om te geloven gaf mij de vrede in het geloven. Na zijn bekering wilde Spurgeon iets doen.
Finney zou ook bidden voor de onbekeerde bij naam. En hij zou toestaan dat mensen onmiddellijk na hun bekering kerkleden zouden worden.Brbndr schreef:Een voorbeeld uit Amerika van Charles Finney. Finney zou een bank open houden voorin van de kerk terwijl hij predikte. Hij vroeg mensen die zich geestelijk angstig voelden om naar voren te komen en op de bank te zitten zodat hij rechtstreeks tot hen kon prediken. Dit is het begin van wat bekend zou worden als "the altar call".
Moet dat op zo'n toon? Wat is er mis met DIA z'n reactie? Ik snap namelijk heel goed dat oa. Dia kritisch is op Spurgeon.Hendrikus schreef:Nou nou zeg, kijk toch eens aan. Hoe is het mogelijk hè?-DIA- schreef: Op zich spreekt Spurgeon geen leugens, en ik ken zelfs iemand die het lezen van Spurgeon tot zegen is geweest.
Vooruit, nog maar eens dan: https://www.digibron.nl/search/detail/e ... spurgeon/0DDD schreef:Hoe zou het mogelijk zijn dat het citaat van ds. Kersten niet in Digibron terug te vinden is? Zijn er delen van de Saambinder geschrapt? Of zou ds. Mallan zich vergissen of citeren uit een ander periodiek?
Er zijn ook mensen die niet van de reformatorische toon houden. En ook aan de reformatorische stijl kleven gevaren.Brbndr schreef: Dit toon (vetgedrukte) houd ik niet van. Het lijkt veel op de revival meetings uit Amerika waar enorm druk op de mens gedaan word om te geloven op die moment. Dan krijg je vaak mensen wiens godsdienst oppervlakkig is en dat ook gauw over is. Ik zeg dit natuurlijk niet over Spurgeon.
De meerderheid denk ik.Orfeo schreef:Er zijn ook mensen die niet van de reformatorische toon houden.Brbndr schreef: Dit toon (vetgedrukte) houd ik niet van. Het lijkt veel op de revival meetings uit Amerika waar enorm druk op de mens gedaan word om te geloven op die moment. Dan krijg je vaak mensen wiens godsdienst oppervlakkig is en dat ook gauw over is. Ik zeg dit natuurlijk niet over Spurgeon.
Natuurlijk heeft ds. Mallan dat opgeschreven. Mijn vraag is, of hij gelijk heeft, of dat hij zich heeft vergist. Die vraag is toch niet onduidelijk? Dit antwoord is in ieder geval geen antwoord.GJdeBruijn schreef:Vooruit, nog maar eens dan: https://www.digibron.nl/search/detail/e ... spurgeon/0DDD schreef:Hoe zou het mogelijk zijn dat het citaat van ds. Kersten niet in Digibron terug te vinden is? Zijn er delen van de Saambinder geschrapt? Of zou ds. Mallan zich vergissen of citeren uit een ander periodiek?
De context is het vergelijk met Philpot als ik het goed heb.
Bij Philpot was er voor de onbekeerden niets en bij Spurgeon voor Gods volk niets.
Daar bedoelde hij volgens mij mee dat bij Spurgeon alle nadruk lag op het appel op de onbekeerden en bij Philpot alle nadruk op de geloofsopbouw van bekeerden.
Je zou kunnen zeggen dat ze elkaar goed aanvullen.
Dan snap ik je vraag nietDDD schreef:Dit antwoord is in ieder geval geen antwoord.
Wat mijn betreft: Ik heb niets tegen de predikanten uit de linkerflank van de GG, eerder een voorkeur vanwege hun theologische en praktische aansluiting bij de PuriteinenGGotK schreef:De vraag is wel dat als je Spurgeon in zijn geheel kan omhelzen (of er niets op tegen hebt of dat hij geen leugens vertelt), wat je dan uberhaupt tegen de predikanten uit de linkerflank van de GG zou kunnen hebben..
Ik kan me trouwens wel vinden in de kritiek op de eenzijdigheid van zowel Spurgeon enerzijds als Boston anderzijds, laat onverlet dat het grote predikers waren waar we veel van kunnen leren.