FF een simpel vraagje (ik ben maar simpel). De moordenaar was dus nog niet zo ver op weg? Hij heeft slechts de stand van buigen meegemaakt en niet van verloren gaan?Oorspronkelijk gepost door OrckieNatuurlijk wel; in de HC vindt men dat de zekerheid samenhangt met de mate van het geloof in het aannemen van de weldaden van Christus (zondag 23) en ook vinden we duidelijk in de HC dat er een sterven aan zichzelf aan verbonden is. Eén plant in Zijn lijden en sterven en één plant in Zijn opstanding.Oorspronkelijk gepost door ndonselaar
De HC heeft het over dat de gelovige 'Christus en al Zijn weldaden deelachtig wordt'.
Wie die gelovige is vindt men in Zondag 7. Nu ben ik wel nieuwsgierig of dan 'verloren onder het recht' een weldaad is uit de HC.
Groeten,
Daarnaast moeten we beseffen dat de zielsbevindelijke leidingen des Heeren nader uitgewerkt zijn (theologisch gezien) vanaf de Nadere Reformatie. Lees bijvoorbeeld Teellinck, Saldenus en Comrie. Dus het onderscheid tussen zekerheid van het geloof en zekerheid van het gevoel zul je tevergeefs in geschriften van rond de Reformatie (zoals de HC) zoeken.
Wil niet zeggen dat het niet onderwijzend kan zijn in de nadere oefeningen om dit wel aan te stippen. Een Bijbels voorbeeld vinden we overigens in het nachtgezicht van Zacharia aangaande Jozua de hogepriester (het gaat daar ook uitdrukkelijk over vrijspraak in het gericht). Als hij aangeklaagd wordt door de Satan, zegt hij niets terug. Vlucht ook niet tot Jezus. Maar moet instemmen met het vonnis en verloren gaan.
Maar dan is er de tussentreding van de Borg "De Heere schelde u, gij satan".
Bij de moordenaar aan het kruis zien we wel het buigen onder Gods recht (hij erkent strafwaardig te zijn) maar tegelijk het vluchten tot Jezus. Het verloren gaan onder het recht gaat dieper, dan is de zondaar passief en moet verloren gaan in de inleving. Maar zal dan ervaren opgevangen te worden vanonder eeuwige armen.
Dat strafgericht in Zacharia gaat dat over 'buigen' of 'verloren gaan'?
En dat 'verloren gaan' komen we tegenwoordig niet zoveel meer tegen?
Verder moet ik een beetje denken aan deze vraag/antwoord op RefoWeb:
Vraag: Kunt u iets zeggen over de bewuste verzegeling, de bewuste inlijving in het verbond en de bewuste aanneming der kinderen. Hoe verhoudt zich dat tot elkaar?
Antwoord: De vraagsteller gebruikt tot drie keer toe het bijvoeglijk naamwoord "bewust". Daarmee wil hij of zij naar mijn besef aangeven dat de gelovige aan vele gaven en schatten van het heil deel kan hebben zonder zich dit nog ten volle bewust te zijn. Dat is inderdaad zo, want zodra er door een waar geloof een levende verbinding is gelegd tussen Christus en de mens, heeft hij of zij deel aan het volle heil. In de beleving kan er sprake zijn van een geleidelijke groei in kennis en daarmee ook toenemende bewustwording van "de schat van zegeningen die in Hem ten erfdeel zijn."
Onder 'verzegeling' wordt verstaan de verzegeling met de Heilige Geest, zoals daarover ondermeer in Efeze 1:13 wordt gesproken. Deze verzegeling is een aspect van het werk van de Geest dat bij alle gelovigen plaatsvindt. Het wil zeggen dat de gelovigen beveiligd zijn voor de grote Toekomst van Christus (vergelijk een brief die aangetekend wordt verzonden). Het gaat hier dus niet om een bepaalde ervaring die pas later op de geloofsweg, door gerijpte christenen, zou worden ontvangen.
Voor de volledigheid vermeld ik hierbij wel dat laatstgenoemde opvatting wel wordt aangehangen, bijvoorbeeld door wijlen ds. I. Kievit en bij verschillende oude schrijvers.
De "bewuste inlijving in het verbond" valt mijns inziens samen met de -uit de wedergeboorte in engere zin voortvloeiende- geloofskeuze om Christus aan te nemen als persoonlijke Zaligmaker en dan ook hart en leven toe te wijden aan Zijn dienst. De bewuste aanneming tot kinderen is hier nauw mee verweven. Ziende op Christus mogen we weten dat we in Hem tot Gods kinderen en erfgenamen zijn aangenomen. De Heilige Geest getuigt met onze geest dat wij kinderen van God zijn.
Dit alles moet niet uiteengelegd worden als verschillende stadia of stations op een heilsweg. Het gaat om verschillende woorden voor de rijkdom van het heil in Christus. Wel is het mogelijk en komt het voor dat, zoals boven al gezegd is, bij een gelovige pas gaandeweg het volle licht over deze rijkdom opgaat en de mist van onwetendheid en onzekerheid langzamerhand optrekt. Maar het zou niet goed zijn hiervan een vaste regel te maken. De Heilige Geest kan ook in één keer dat volle licht doen doorbreken.