Ad Anker schreef:Kun je aanwijzen in welke posting je de verantwoordelijkheid mist?
Dat kan ik inderdaad, Ad Anker.
Reactie van PvS:
Ons vluchten tot Hem, vóórdat Hij tot ons is gekomen heeft geen enkele waarde. Ja, schuld.
Hier wordt het eenzijdig belicht. Natuurlijk komen wij niet tot God vanuit onszelf.
Er is niemand, die verstandig is, er is niemand, die God zoekt. Allen zijn zij afgeweken, te zamen zijn zij onnut geworden; er is niemand, die goed doet, er is ook niet tot een toe. (Rom. 3:11-12)
Maar een mens moet getrokken worden tot Christus door God zelf.
Niemand kan tot Mij komen, tenzij dat de Vader, Die Mij gezonden heeft, hem trekke; en Ik zal hem opwekken ten uitersten dage. (Joh. 6:44)
En Hij zeide: Daarom heb Ik u gezegd, dat niemand tot Mij komen kan, tenzij dat het hem gegeven zij van Mijn Vader. (Joh. 6:65)
Dat is de ene kant, maar aan de andere kant staan er zoveel oproepen in de Bijbel om te komen tot Hem:
Komt herwaarts tot Mij, allen die vermoeid en belast zijt, en Ik zal u rust geven. (Matth. 11:28)
O alle gij dorstigen! komt tot de wateren, en gij, die geen geld hebt, komt, koopt en eet, ja komt, koopt zonder geld, en zonder prijs, wijn en melk! (Jes. 55:1)
Ook vele oproepen tot bekering en geloof. De eis wordt telkens neergelegd bij de mens. Dat is ook de Bijbel.
En als we deze twee nu samen nemen. Aan de ene kant het verantwoordelijke van de mens en de oproep om te komen, en aan de andere kant het volmaakte werk van God. Dan houden we de Schrift in evenwicht. Wij moeten, dat we niet kunnen is iets anders. Het moet, want God heeft er recht op. Ook al heeft het geen nut vanuit onszelf gezien, wij het verplicht aan onze Maker ons leven te geven aan Hem.
“En het zal zijn dat een iegelijk die den Naam des Heeren zal aanroepen, zalig zal worden”.
Die rijkdom en die krachtige beloftes in Gods Woord, moeten we niet uitspelen tegen het “Niemand zoekt God”. Ze vullen elkaar aan en spreken elkaar niet tegen. “Bid en u zal gegeven worden”, moeten we niet ontkrachten met “alleen de ware bidder wordt verhoord”.
Als we bidden, dan ZAL Hij verhoren. Niet als rechthebbende, maar als rechteloze wijzend op het Woord van God. Want als we bij elke belofte van God in het Woord het gaan ontkrachten met “er moet wat gekend zijn” of “het moet wel echt zijn”. Wat houden we dan nog over? In mijn ogen niks.
Nee, de eis ligt er. Waarom? Omdat we goed geschapen zijn, niet omdat we nog iets kunnen.
De eis ligt niet in het “goed geschapen” zijn, maar dat we geschapen zijn naar het “evenbeeld van God”. We zijn naar Zijn beeld geschapen door Hem. En omdat Hij onze Maker is heeft Hij recht op ons leven.
Ik beweer dan ook niet dat de eis er ligt omdat we nog iets zouden kunnen. Waar je dat uit dit stukje tekst haalt is mij een vraag?:
Maar wie komen er dan tot Hem? Dan kunnen we heel dogmatisch en rechtzinnig deze vraag gaan beantwoorden. De Heere heeft in de volle Raad des Vredes een volk ten eeuwige leven verkoren, die Hij in de tijd toeroepen zal…. Weg verantwoordelijkheid van de mens. Het is een waarheid, maar is het DE waarheid? Is er niet meer dan dat? Moeten we dan echt alleen maar de onmogelijkheid van de mens benadrukken?
Wanneer mag je weten dat Christus ook jouw Zaligmaker is. Altijd? Of moet er dan wat gebeuren.
Lees Johannes 1:12-13
Maar zovelen Hem aangenomen hebben, dien heeft Hij macht gegeven kinderen Gods te worden.
Welke niet uit den bloede, noch uit den wil des vleses, noch uit den wil des mans, maar uit God geboren zijn.
Wanneer mag of kan iemand zich een kind van God noemen?
Alleen de mensen die door Woord en Geest wedergeboren en vernieuwd zijn. Hoe weet je dat dan? Dat komt openbaar in het gelovig aannemen van Christus.
Want uit genade zijt gij zalig geworden door het geloof; en dat niet uit u, het is Gods gave; (Ef. 2:8)
Is het een optelsom? We mogen vrijmoedig toegaan... om ter bekwamer tijd te ontvangen: genade. Wat bedoel je precies?
Laat ons dan met vrijmoedigheid toegaan tot den troon der genade, opdat wij barmhartigheid mogen verkrijgen, en genade vinden, om geholpen te worden ter bekwamer tijd. (Hebr. 4:16)
hetgeen wij in Christus hebben, dat wil Hij.... Wat hebben we in Christus?
Wat wij in Christus hebben? Zie de rijkdom van de doop: Ik, de HEERE, wil je Vader zijn. Ik wil in ontferming op je neerzien.
Nu besef ik dat de visie op de doop een gevoelig en teer onderwerp is. Waar ook verschillende visies op bestaan wat de waarde van de doop betreft. Maar voor mij is het meer dan alleen ‘een apart zetten van de wereld’.
Maar het Woord sluit de dogmatiek niet uit. Zie de dogmatiek als een leeswijzer van Gods Woord. Vind je dat verkeerd?
Ja. Het is geen leeswijzer voor het Woord van God. De leeswijzer is de Heilige Geest. Die alleen kan ons de Schriften doen verstaan. Dogmatiek staat niet aan de basis van het Woord, maar komt eruit op. Dan kan het nooit functioneren als de leeswijzer ervan. Dogmatiek is ‘uitleg van de leer van de Schrift’.
Waar komt dat zoeken, hunkeren en worstelen vandaan?
Ik citeer mezelf maar:
"dan hoeven wij niet onze dogmatiek te leggen op het zielenleven van een mens … maar laten wij het dan maar over aan God. Want wie God zoekt, Die wordt door de Vader tot Hem getrokken”.
De onderbouwing heb ik al gegeven. Daarnaast heb ik geen Bijbelteksten, althans de vindt plaatsten, genoemd ja, maar het komt wel vanuit de Schrift. Als jij iets mist, dan hoor ik het graag. Als ik het fout zie, dan laat ik mij graag corrigeren.