caprice schreef:Dr. C. Steenblok in zijn brochure 'Inenting al voorbehoedmiddel':
'Men hoort nogal eens vragen waarom er bezwaar is tegen inenten als voorbehoedmiddel en zo kort geleden nog (maart 1963) in verband met de waarschuwing van ds. T. Dorresteijn (1894-1965) in Opheusden tegen het inenten van kinderen daar ter plaatse tegen kinderverlamming. Wij achten dat ds. Dorresteijn zo terecht tegen dat inenten als voorbehoedmiddel heeft gewaarschuwd. Immers:
Ten eerste zegt de Heere in Exodus 15 vers 26 dat als het volk Israel in Zijn wegen zou wandelen, Hij geen van de krankheden zou opleggen die Hij Egypte opgelegd had. Daar zit immers in dat de Heere vanwege uitgebroken zonden en overtredingen van de mensen met Zijn slaande hand en epidemieën het mensdom komt bezoeken. Wanneer de waarschuwingen niet meer baten, komt de Heere met Zijn gerichten.
Nu zal de als vanzelf aangewezen weg deze zijn dat de mens de roepstem des Allerhoogsten opmerkt, de zonde belijdt en wederkeert tot onderwerping onder de Heere. In plaats van dat echter te doen, gaat de mens van nature verder tegen God in en zegt hij als met sprekende daden: Wie is de HEERE dat ik Zijn stem gehoorzaam zou zijn (Ex. 5:2). En dan neemt de mens tegen de slaande hand Gods in zijn toevlucht tot aardse middelen, roept iedereen op om daarin met hem mee te werken, maar gaat ondertussen door in zijn diep zondige weg en wandel en neemt zodoende maatregelen van verzet tegen de Heere. Nu moet men weten dat de Heere Zelf nog van tevoren getrouw laat waarschuwen; dat Hij liever voorkomt en heelt in de rechte weg dan slaat en ziek maakt. Maar de mens roept zelf de oordelen van de hemel af en als ze dan komen vanwege de veelheid der ongerechtigheden, dan wapent hij zich en wil dan massaal optrekken tegen de Heere met doorgaan in de zonde en met gebruikmaking niet slechts van geoorloofde genezingsmiddelen, maar zelfs van zogenaamde voorbehoedmiddelen, alsof hij daarmee de oordelen Gods de baas zou kunnen zijn. Daartegenin is er een volk op de wereld dat dergelijke methoden van verharding onder en tegen de roepstemmen en gerichten van de grote Schepper en Onderhouder afkeurt en zegt: 'Wij mogen daar niet aan meedoen.'
Het is zeer de vraag of de regel die in Exodus 15:26 wordt gegeven nog steeds van toepassing is in het nieuwe Verbond (en of die sowieso op mazelen of rode hond sloegen). Als je dit zo toepast moet je je ook aan de spijs- en reinigingswetten gaan houden.
Het tweede deel van de alinea, het verzet tegen de slaande hand Gods en het nemen van toevlucht tot aardse middelen zou, als je consequent bent, betekenen dat je in geval ziekte nooit naar een dokter zou mogen.
caprice schreef:Ten tweede geeft de Heere Jezus de regel dat zij die gezond zijn, de medicijnmeester niet van node hebben (Matth. 9:12). Iemand die gezond is, behoeft zich niet onder geneeskundige behandeling te stellen, ook niet in de vorm van een soort voorbehoedmiddel, waar hij van Godswege geroepen is om door bij zijn gezondheidstoestand passende middelen in het leven te blijven. (...)
Dit is nogal uit het verband getrokken. Jezus geeft dit namelijk helemaal niet als regel, hij constateert alleen dat dit zo is. Hij past het vervolgens toe op iets heel anders.
caprice schreef:Ten derde kan ook uit zeker sociaal oogpunt daar niet aan toegegeven worden, daar een als zondig beschouwde handeling doen of zich laten welgevallen zondig is en blijft in alle omstandigheden en dus niet mag worden begaan, noch dat er aan mag worden deelgenomen. Men moet Gode meer gehoorzaam zijn dan de medemens van dienst zijn. (...) Aan de liefde tot God, en daarmee aan het in alles aan Hem onderwerpen, zal de naastenliefde ondergeschikt zijn.
Dat staat of valt met de vraag of het zondig is. Is daarom op zich geen argument.
caprice schreef:Ten vierde is het zeker verkeerd om door inenting als voorbehoedmiddel de oordelen Gods trachten te ontkomen, daar er een betere weg is, namelijk zich te verootmoedigen voor de Heere en in gebed de plaag des Heeren den lande afbidden zoals David deed in 2 Samuel 24. Zich vernederen onder de bezoekingen Gods zal de weg zijn in plaats van met verharding van het hart en misbruik van Gods middelen, wat ook de inentingsstof is, tegen God en Zijn bezoekingen in ongeloof en wederspannigheid in te gaan en voorbehoedmiddelen elkeen op te dringen. Die oordelen komen over een land en volk, opdat er een onderzoek zou plaatshebben waarom de Heere met zulke ziekten komt? Welke oorzaak niet ver te zoeken is, daar ze gelegen is in de roepende zonden en ten hemel schreiende ongerechtigheden, die alleen recht weggenomen kunnen worden in de weg van gebed en hartgrondige bekering tot God door genade.
Het een zou het ander niet mogen uitsluiten. Als onder gebed en dankzegging de middelen die God geeft worden gebruikt, is dat geen voorbehoedmiddel om de oordelen Gods te ontkomen. Een uitbraak van wat dan ook, maar niet alleen die, is een teken van de roepende zonden en ongerechtigheden.
caprice schreef:Ten vijfde gaat het inenten als voorbehoedmiddel ook in tegen de voorzienigheid Gods. Tegen de onderhouding, die als gewone middellijke onderhouding zo plaatsgrijpt dat de Heere door de gewone middelen bij het leven en de gezondheid bewaart. In ziekte en ongeval komen de genezingsmiddelen te pas. Roeping is hierbij dat de mens zijnerzijds middellijkerwijs ook zelf zijn gezondheid niet schaadt en daartoe onder biddend opzien naar Boven de gewone middelen gebruikt bij gezondheid en de genezingsmiddelen in geval van ziekte.
Nu doet er zich een kwaad op, bijvoorbeeld een ziekte breekt uit. De mens komt in gevaar en in de vrees dat het ook hem treffen zal. Wat nu te doen? Alvast inenting? En God aan de plaats laten? Zich niet tot Hem begeven in gebed en erkenning dat God rechtvaardig is om met die ziekte te komen? Zo wil de wereld, die de toevlucht neemt tot zo'n voorbehoedmiddel voor ze door de ziekte wordt aangetast en vertrouwt op de ziektewerende kracht van het middel. Dat kan de rechte Godverheerlijkende houding in dergelijke omstandigheden echter niet zijn. Hier komt het principiële onderscheid voor de dag. Want beide tegelijk doen - de gezondheid onder gebruik van de gewone middelen in de hand des Heeren laten en tegelijk al een voorbehoedmiddel tegen de gevreesde ziekte nemen - kan zeker niet goedgaan. Dat is toch niets anders dan feitelijk zijn gezondheid niet langer aan de Heere en Zijn voorzienig bestel toevertrouwen, zo tegen zondag 9 en 10 in, alsook tegen Zondag 50. Deze laatste Zondag spreekt de erkenning uit dat noch zorg noch arbeid noch gaven des Heeren zonder Zijn zegen gedijen kunnen; en derhalve alle vertrouwen van elk creatuur af te trekken en op God alleen te stellen.'
Daarmee wordt de voorzienigheid Gods in hetzelfde vlak als ons handelen geplaatst. Ik denk dat op dit argument al een heleboel is gezegd.
Opvallend: het argument waarin onderscheid gemaakt wordt op grond van het vooraf activeren van het immuunsysteem door het lichaam met ziekte te confronteren ('een gezond lichaam een beetje ziek maken') is kennelijk relatief nieuw.