dennis schreef:Afgewezen schreef:Mara schreef:Het is Damo
Kles
Ik heb het speciaal nagekeken.
En: zeg me hoe je boekenkast eruit ziet, dan weet ik hoe je bent.
Hier en daar toch wat oppervlakkigheid wellicht en tegenvallend resultaat.

Mij best, hoor, Damokles.
Ik heb Sanne van Havelte staan, en Goud-Elsje. Dusse, geneer je maar niet.
Damokles..
Is dat dezelfde Damokles die een dag koning mocht zijn, terwijl er een zwaard boven zijn hoofd bungelde, en dat aan een zijden draadje?
Of haal ik nu dingen door elkaar?
Even van wiki afgehaald:
Het hoofdpersonage is Henri Osewoudt, die tijdens de Tweede Wereldoorlog bij allerlei verzetsactiviteiten betrokken raakt; hierdoor gestimuleerd door zijn dubbelganger Dorbeck, die hij aan het begin van de oorlog bij toeval leert kennen. Aan het eind van de oorlog en erna blijkt Osewoudt tot zijn verbazing en frustratie echter niet als held maar als verrader te worden beschouwd. In zijn verdediging tegen de verdachtmakingen die tegen hem worden geuit, komt Osewoudt niet veel verder dan het telkens herhalen van zijn hoop dat Dorbeck op een dag uit zal komen leggen dat er sprake is van een misverstand. Aangezien Dorbeck echter onvindbaar blijkt, wordt de figuur Dorbeck door de vervolgende partijen weggezet als een verzinsel of zelfs een hallucinatie van Osewoudt. Ook in de literatuurkritiek is getwijfeld of het personage Dorbeck wel echt zou bestaan of alleen in de beleving van Osewoudt. Dit tot teleurstelling van Hermans die door de verwarring hierover ging twijfelen aan de kwaliteit van zijn boek. Tegenover Saskia de Vries stelde hij over het bestaan van Dorbeck "Het bewijs dat hij geen hallucinatie is, kan Osewoudt niet met documenten leveren, maar de lezer van het boek, kan in elk geval zeker weten dat er wel degelijk een dubbelganger van Osewoudt bestaat of moet hebben bestaan. De NSB-zoon van de drogist heeft hem immers gezien [...] ook al denkt deze drogistenzoon dat het Osewoudt was in andere kleren."
Het verhaal van de landverrader Anton van der Waals heeft als inspiratie gediend voor het dubbelpersonage Dorbeck / Osewoudt. Fundamenteel verschil tussen Van der Waals en Osewoudt is dat laatstgenoemde door Hermans in een gesprek met Willem M. Roggeman als te goeder trouw wordt omschreven, waar Van der Waals een bedrieger was.
- - - - - - - - - -
Geen koning met een zwaard boven zijn hoofd dus. Het is de bedoeling te ontdekken waarom het boek zo heet.
