Als je gaat zoeken op Digibron zie je dat C.S. Lewis breed gewaardeerd wordt. Hij wordt regelmatig instemmend geciteerd in b.v. "De Saambinder" (ds W Visscher en ds M. Karens) "Daniël" enz. Het RD heeft zelfs een hele bijlage aan hem gewijd bij zijn honderste geboortedag (1898). :Lees maar eens zijn indrukwekkend boek "Brieven uit de hel"
Hier een voorbeeldje uit het RD van 17 juni 1983!
C. S. Lewis en zijn Narnia-sprookjes
De beroemde Clive Staples Lewis kennen we veelal van zijn christelijke science fiction romans: de ruimtevaart-trilogie en van zijn ,Brieven uit de hel". Lewis als auteur van kinderboeken is, lijkt mij, in ons land niet zo aangeslagen. Uitgeverij Westfrlesland doet er wat aan met de heruitgave van „The Lion, the Witch and the Wardrobe", welk eerste deel uit de Narnia-serie al in 1956 en 1976 verscheen als 'De betoverde kleerkast.'
Die bewerking deugde niet, aldus de uitgever, en nu heet het boek „De Leeuw en het land in de kleerkast". Het verhaal gaat over vier kinderen die in het huis van een professor op het platteland via zijn kleerkast belanden in het land Narnia, waar het altijd winter is maar nooit Kerstfeest, omdat een heks het land beheerst. Er is ook een goede faun en de leeuw Aslan, de ware heer van Narnia. De vier broertjes en zusjes overwinnen met hulp van de goede dieren de boze heks en de goede tijden keren terug. De vier worden vorsten van Narnia.
Kinderen zullen misschien niet direct de dubbele bodem van het christelijk geloof, dat Lewis in al zijn boeken belijdt, herkennen. Maar evenals Tolkien, met wie Lewis bevriend was, wil de auteur niet alleen maar een kinderverhaaltje over de boze fee vertellen of „amusement" bieden. Daarom is de Narnia-serie wellicht minstens net zo goed lectuur voor de ouders als voor hun kinderen. De 'christelijkheid" van het verhaal ligt er niet duimendik op, zoals in zo veel kwalitatief onbeduidender kinderboeken, maar de boodschap is wel degelijk aanwezig.