henriët schreef:Luther schreef:Het werkelijk probleem ligt uiteraard op de PABO's zelf. Ik bedoel dan:
1. Het bedroevende lage vakinhoudelijke niveau.
2. De disbalans tussen enerzijds de expressievakken en anderzijds de vaardigheden en kennisvakken.
3. De verplichting om all-rounder te worden, van groep 1 - 8.
Dit is werkelijk te kort door de bocht.
ad1 door de loop der jaren is er steeds meer vakinhoud gekomen, en kun je zelf ook steeds dieper specialiseren en verdiepen. Op de pabo zijn teams continu bezig het niveau op te krikken en inhoudsvol te maken.
Ga een gesprek aan met een van deze mensen en je zult je verbazen over hoe anders het is dan jij nu stelt!!!
ad 2 Hoe kom je daar bij?? Waar grond je dat op? Als ik zie wat de studenten doen moeten voor kennisvakken en expressievakken, dan zie ik niet zo zeer daar en grote disbalans..
ad 3 Het is goed om inzetbaar te zijn voor alle groepen. Op dit punt valt nog wel wat te bedingen. ipv in het 3 e jaar zou je kunnen kiezen voor specialisatie jongere en oudere kind vanaf de 2e. Het is goed om als leerkracht op de hoogte te zijn van alle basisvaardigheden binnen alle groepen, om zo ook een doorgaande lijn goed in de peiling te kunnen houden.
Waar ik wel voor zou willen pleiten is de vroegere kleuterjuf opleiding. Waarbij ook meiden van de 'vroegere mavo' naar toe kunnen.
Zij zijn prima inzetbaar in de kleuterklassen.
Maar ook voor kleuterjuffrouws is het goed om een beeld van heel de school te hebben.
Goed voorstel, dat laatste...
Maar helaas kan ik je analyse over de eerste drie punten niet delen.
Kijk eenvoudigweg naar de kennis van de kinderen die het voortgezet onderwijs instromen. Als het gaat om rekenen en taal is dat bedroevend!
Voorbeelden: Ze kunnen geen staartdelingen meer maken, kunnen slecht spellen, kunnen nauwelijks of niet ontleden, hebben weinig chronologisch besef van de vaderlandse geschiedenis, kennen daarin nauwelijks jaartallen, uitdrukkingsvaardigheid gaat elk jaar achteruit, wat godsdienstonderwijs betreft is bijvoorbeeld de methode 'Namen en feiten' helaas op vele scholen afgeschaft, etc. etc. Zie
http://www.goedrekenonderwijs.nl/
Eén van de boosdoeners is overigens de invoering van de Tweede Fase in 1998, die ervoor zorgt dat er eindexamenkandidaten de PABO instromen, die vooral door zelfstandig werken kennis hebben moeten vergaderen. Gelukkig is men van die onzin aan het terugkomen; helaas is dat nog niet doorgedrongen tot de basisscholen die weer vrolijk aan de slag gaan of blijven met het adaptieve onderwijs, waarin de leerling steeds de leerroute bepaalt en aangeeft wat hij/zij op die dag gaat leren en doen.
Ik spreek jongens die de PABO volgen en zich beklagen over de ontbrekende diepgang van de kennisvakken, eigenlijk een soort HBO-light. Sorry, ik ben somber over het onderwijs. Het is overigens wel degelijk een groot obstakel voor m.n. jongens dat je all-rounder moet zijn. Als men een PABO groep 1-4 en een PABO groep 5-8 zou maken, zou men echt meer jongens trekken; die hebben immers eenvoudigweg geen zin in groep 1, 2 etc.
De verhouding kennisvakken en expressievakken op de PABO is ten gunste van de expressievakken doorgeslagen. De toekomstige meesters en jufs moeten vooral over kennis beschikken, en dan met name van de vakken rekenen en taal. Wat mij betreft wordt dat de helft van de opleiding. Expressie maximaal 25%.
De kracht van het Evangelie zit in de bezittelijke voornaamwoorden. (Maarten Luther, WA 101, 2, 25)