Dat gebeurt genoeg hoor. En wanneer een gemeente op goede gronden - bv het niet willen heersen over gewetens in zaken die vallen onder de christelijke vrijheid - weigert een synode-advies over te nemen, dan hebben zij daar het volle kerkrechtelijke recht toe.Tiberius schreef:Klopt. Maar daarmee plaatst zo'n gemeente zich wel buiten het kerkverband.memento schreef:Tiberius, je kan blijven hameren op de belofte bij de ambtsaanvaarding, maar deze belofte heeft pas kracht als de kerkenraad van de gemeente waar broeder Kole lid is het synodale advies overneemt. Doen ze dat niet, dan is het precies wat het is: een advies. Er zijn trouwens genoeg gemeenten, die het advies over het afwijzen van de HSV niet overnemen, in de zin dat ze hun leden onder tucht zullen zetten als ze op scholen of verenigingen de HSV gebruiken.
Het is erg dubbel om in een kerkverband te participeren en toch je eigen koers blijven varen.
De kerkelijke weg heb ik hierboven beschreven. Het zou niet het moderamen, maar de lokale kerkenraad moeten zijn die dit verzoek doet. Dát is de correcte kerkelijke weg. Juist ook omdat de lokale gemeente het recht heeft het synode-advies niet over te nemen.Tiberius schreef:De ins en outs weet ik ook nog niet precies, maar wat ik uit het artikel in het ND begreep, is ds. V. door het moderamen dringend verzocht zich van de HSV te distantiëren. Ik neem aan dat een dergelijk verzoek ook richting dhr. Kole is gegaan.memento schreef:Verder: Volgens mij heeft de synode zich helemaal niet uitgesproken tégen het deelnemen aan het bestuurd van de HSV (of het meewerken aan de hertaling in het algemeen), alleen tegen het gebruik van de HSV. De correcte kerkelijke weg is in dit geval dat de synode dát punt op de agenda zou opnemen, daarover een besluit zou nemen, dit terug gaat naar de lokale gemeenten, die dit synodale advies over kunnen nemen of niet. Het is dan aan de lokale gemeente - niet aan de synode! - om de betreffende broeders aan te spreken op hun gedrag (als ze het synodale advies overnemen, tenminste).
De kerkelijke weg is, dat e.e.a. via de mindere vergaderingen is ingebracht. En dat is wel zeker het geval.memento schreef:Kortom: Als je je wilt beroepen op de ambtsbelofte, dan moet je concluderen dat de synode niet de juiste kerkelijke weg daartoe begaan heeft.
In het gebeuren van de zaak van vdZwaag was "niet de correcte kerkelijke weg bewandeld" een hoofdargument. De synode maakt zich ongeloofwaardig, door nu te doen alsof de kerkelijke weg er niet toe doet.