weet jij dan een andere oplossing??memento schreef:Dat OV-gebruik staat ook absoluut niet ten dienste van werken der noodzakelijkheid of werken der barmhartigheid...helma schreef:wij hebben twee jaar ervaring met OV op zondag...
onze zoon gaat op zondagavond terug naar Middelburg; omdat hij op maandag niet op tijd kan komen met OV
en vaak denk ik: waren we er maar nooit mee begonnen .....
het komt de zondagsrust in het gezin beslist niet ten goede
en
het wordt zo 'gewoon' om de trein op zondag te pakken/te reizen
want de OV is maandag niet geldig...
Openbaar vervoer
- JolandaOudshoorn
- Berichten: 11271
- Lid geworden op: 15 mar 2006, 20:53
- Locatie: Groot Ammers
Re: Openbaar vervoer
Ik weet, mijn Verlosser leeft
Re: Openbaar vervoer
nee, dat zei ik toch ook niet?memento schreef:Dat OV-gebruik staat ook absoluut niet ten dienste van werken der noodzakelijkheid of werken der barmhartigheid...helma schreef:wij hebben twee jaar ervaring met OV op zondag...
onze zoon gaat op zondagavond terug naar Middelburg; omdat hij op maandag niet op tijd kan komen met OV
en vaak denk ik: waren we er maar nooit mee begonnen .....
het komt de zondagsrust in het gezin beslist niet ten goede
en
het wordt zo 'gewoon' om de trein op zondag te pakken/te reizen
want de OV is maandag niet geldig...
Klopt, en vele meisjes die in de zorg werken (mn ziekenhuizen/verzorgingshuizen in de stad) hebben ook het OV nodig. Sommigen zelfs simpelweg omdat ze nog geen rijbewijs hebben, of van een leerlingsalaris geen auto kunnen kopen/onderhouden.jvdg schreef:Er zijn ook mensen die bij die onmisbare centrales werken en gebruik (moeten) maken van het OV.Afgewezen schreef:Nee, het is niet nodig voor de infrastructuur. Het land zal er geen schade bij lijden als het OV plat ligt.
we hadden de keus: laten we hem elk weekend alleen in Middelburg; op de campus; dan hoeft hij op zondag niet te reizen.
of laten we hem zondagavond reizen zodat hij de zondagen in het gezin en in eigen kerkelijke gemeente kan doorbrengen
Re: Openbaar vervoer
de discussie is al zo oud als de reformatie Voetius versus Coccejus. Ik zocht dat op op het internet. En
in Nederland is er een zondagswet:
Conclusie: Hier kunnen we lang of kort over discussieren maar tot overeenstemming kwamen ze niet tijdens de nadere reformatie en ook nu niet.
in Nederland is er een zondagswet:
Tijdens de reformatie is dus de sabbat overgebracht op de zondag. Daardoor ontstond dus de strijd tussen de voetianen en de coccejanen:www.protestant.nl schreef: Het motief van de heiliging van de sabbat is in de reformatie overgebracht op de zondag. In Nederland heeft deze zienswijze doorgewerkt in de samenleving. Zo beoogde de Zondagswet van 1815 de ‘plichtmatige viering van de dag des Heeren’ te verzekeren. Deze bepalingen bleken niet bestand tegen het voortgaande proces van secularisatie. De Zondagswet van 1953 ging niet verder dan het bieden van een zekere bescherming ‘van de openbare godsdienstoefening en van de openbare rust op zondag’.
Hoornbeeck keerde zich tegen Coccejus’ vrijzinnige opvatting van de zondagsheiliging waarin arbeid en andere lichamelijke verrichtingen niet uit den boze waren. Het conflict groeide uit tot een strijd die in verbetenheid en veelomvattendheid weinig onderdeed voor het gevecht tussen arminianen en gomaristen vijftig jaar eerder (zie: Arminius en Gomarus). Opnieuw verdeelde de godgeleerdheid de Nederlandse kerk, politiek en maatschappij in twee kampen: coccejanen versus voetianen, rekkelijken versus preciesen.
Willem J.van Asselt schreef: Het gebod om op deze dag geen werk te verrichten werd door Cocceius beschouwd als een ceremonieel gebod dat voor de christenen van het Nieuwe Testament niet meer bindend was. De zondagsheiliging van de coccejanen had dan ook een geheel ander karakter dan de strikte wijze op waarop voetianen deze dag vierden. Wat begonnen was als een academisch geschil sneed diep in de kerkelijke en maatschappelijke verhoudingen van die tijd en daarna. De verschillen tussen de predikanten van beide richtingen waren zelfs in de wijze van kleding op te merken.
Conclusie: Hier kunnen we lang of kort over discussieren maar tot overeenstemming kwamen ze niet tijdens de nadere reformatie en ook nu niet.
Laatst gewijzigd door albion op 01 sep 2009, 12:24, 1 keer totaal gewijzigd.
De halve waarheid is funester dan de onjuistheid (E. von Feuchtersieben)
-
- Berichten: 603
- Lid geworden op: 01 jun 2009, 11:41
Re: Openbaar vervoer
Je geeft aan dat het noodzakelijk is dat een aantal processen op zondag niet stoppen. Gezien het feit dat er mensen nodig zijn om die processen mogelijk te maken, is het dus van belang dat er vervoer aanwezig is. Openbaar vervoer kan dus noodzakelijk zijn.Afgewezen schreef: Dat 'noodzakelijke' geldt niet voor het OV en voor winkels open op zondag etc.
Re: Openbaar vervoer
Ik denk dat daar, zeker gezien het beperkte aantal mensen dat dan maar hoeft te werken, andere oplossingen voor mogelijk zijn.Bureaucraat schreef:Je geeft aan dat het noodzakelijk is dat een aantal processen op zondag niet stoppen. Gezien het feit dat er mensen nodig zijn om die processen mogelijk te maken, is het dus van belang dat er vervoer aanwezig is. Openbaar vervoer kan dus noodzakelijk zijn.Afgewezen schreef: Dat 'noodzakelijke' geldt niet voor het OV en voor winkels open op zondag etc.
-
- Berichten: 603
- Lid geworden op: 01 jun 2009, 11:41
Re: Openbaar vervoer
Een beperkt aantal? Het gaat om tienduizenden mensen:Afgewezen schreef: Ik denk dat daar, zeker gezien het beperkte aantal mensen dat dan maar hoeft te werken, andere oplossingen voor mogelijk zijn.
- gezondheidszorg;
- veiligheidsdiensten;
- voorzieningen (elektriciteit etc.)
- industrie
Re: Openbaar vervoer
In een niet-seculiere samenleving zijn daar andere oplossingen voor. Maar we leven in een geseculariseerde samenleving, waar men geen behoefte gevoelt om alleen voor noodzakelijke gevallen openbaar vervoer beschikbaar te stellen.Afgewezen schreef:Ik denk dat daar, zeker gezien het beperkte aantal mensen dat dan maar hoeft te werken, andere oplossingen voor mogelijk zijn.Bureaucraat schreef:Je geeft aan dat het noodzakelijk is dat een aantal processen op zondag niet stoppen. Gezien het feit dat er mensen nodig zijn om die processen mogelijk te maken, is het dus van belang dat er vervoer aanwezig is. Openbaar vervoer kan dus noodzakelijk zijn.Afgewezen schreef: Dat 'noodzakelijke' geldt niet voor het OV en voor winkels open op zondag etc.
Vergelijk het met stroomgebruik voor noodzakelijk en barmhartig gebruik: Daar heeft ook niemand moeite mee, terwijl iedereen weet voor hoeveel verkeerde dingen elektriciteitsgebruik ook gebruikt wordt.
-
- Berichten: 603
- Lid geworden op: 01 jun 2009, 11:41
Re: Openbaar vervoer
Het is inderdaad een non-discussie.memento schreef: In een niet-seculiere samenleving zijn daar andere oplossingen voor. Maar we leven in een geseculariseerde samenleving, waar men geen behoefte gevoelt om alleen voor noodzakelijke gevallen openbaar vervoer beschikbaar te stellen.
Re: Openbaar vervoer
Nee, dat is het niet. Zeker leven we in een geseculariseerde samenleving, waar dingen anders gaan dan ze zouden moeten. Het argument dat opgewekte stroom ook voor foute dingen wordt gebruikt, is natuurlijk een non-argument, want dat geldt voor álles wat geproduceerd wordt.Bureaucraat schreef:Het is inderdaad een non-discussie.memento schreef: In een niet-seculiere samenleving zijn daar andere oplossingen voor. Maar we leven in een geseculariseerde samenleving, waar men geen behoefte gevoelt om alleen voor noodzakelijke gevallen openbaar vervoer beschikbaar te stellen.
Maar waar het om gaat is dat wij als christenen zoveel proberen ons verre te houden van het seculiere gebeuren op zondag. Is er werk van noodzakelijkheid? Goed, dat kan worden gedaan. Maar ga dan niet zover van dat werk af wonen, dat je dan ook nog eens op zondag van het OV gebruik moet maken. Want dát hoeft níét.
En natuurlijk kun je blijven zoeken naar allerlei argumentjes dat het echt wel mag en dat we op andere dingen toch ook zo principieel niet zijn, je kunt op je klompen wel aanvoelen dat er iets niet klopt.
Blijft de vraag: waarom gaan Josephus en memento géén boodschappen doen op zondag? Is dát dan toch nog een stap te ver?
Re: Openbaar vervoer
Het gaat een beetje snel nu.
scape schreef:Overigens is het OV hier in de stad op zondag broodnodig m.i.. .Afgewezen schreef:Heb ik wél gegeven: is het noodzakelijk voor de infrastructuur? Dan is het een 'werk van noodzakelijkheid'. Dat geldt niet voor OV en winkels open op zondag. En zo nog wat meer dingen op zondag.
Bijv ziekenhuisbezoek, kerkbezoek. Sommigen moeten anders 45 min fietsen. Daarnaast zijn er velen zonder auto, of heel oud. De kerk om de hoek is gesloten. Veel migrantenkerken, die mensen bezoeken hun eigen culturele kerk.
Daarnaast is het m.i. noodzakelijk dat er een alternatief is voor de auto. Anders krijgen we ook nog fijnstof-zondagen door allen die het niet kunnen laten om de zondag en hun auto vol te stoppen met het consumeren als ultiem levensdoel.
Re: Openbaar vervoer
Geen boodschappen op zondag is heel simpel: Het open-zijn van winkels op zondag niet nodig voor de werken der barmhartigheid of der noodzakelijkheid, en is daarom in zichzelf niet goed. Gebruik maken van iets wat in zichzelf niet goed is, is ethisch onverantwoord.Afgewezen schreef:Nee, dat is het niet. Zeker leven we in een geseculariseerde samenleving, waar dingen anders gaan dan ze zouden moeten. Het argument dat opgewekte stroom ook voor foute dingen wordt gebruikt, is natuurlijk een non-argument, want dat geldt voor álles wat geproduceerd wordt.Bureaucraat schreef:Het is inderdaad een non-discussie.memento schreef: In een niet-seculiere samenleving zijn daar andere oplossingen voor. Maar we leven in een geseculariseerde samenleving, waar men geen behoefte gevoelt om alleen voor noodzakelijke gevallen openbaar vervoer beschikbaar te stellen.
Maar waar het om gaat is dat wij als christenen zoveel proberen ons verre te houden van het seculiere gebeuren op zondag. Is er werk van noodzakelijkheid? Goed, dat kan worden gedaan. Maar ga dan niet zover van dat werk af wonen, dat je dan ook nog eens op zondag van het OV gebruik moet maken. Want dát hoeft níét.
En natuurlijk kun je blijven zoeken naar allerlei argumentjes dat het echt wel mag en dat we op andere dingen toch ook zo principieel niet zijn, je kunt op je klompen wel aanvoelen dat er iets niet klopt.
Blijft de vraag: waarom gaan Josephus en memento géén boodschappen doen op zondag? Is dát dan toch nog een stap te ver?
Zoals scape hierboven, maar ook de SGP, stelt, is een minimum aan OV op zondag noodzakelijk. Als je die stelling deelt, dan is gebruik er voor maken voor werken der barmhartigheid of noodzakelijkheid niet verkeerd...
Re: Openbaar vervoer
En dat geldt ook voor het OV. De koppeling tussen het OV en de werken der barmhartigheid is natuurlijk heel aardig gevonden, maar het OV valt daarmee toch echt niet onder 'werk der noodzakelijkheid'. Dus hebben we er ons verre van te houden, hoe lastig dan soms ook is!memento schreef:Geen boodschappen op zondag is heel simpel: Het open-zijn van winkels op zondag niet nodig voor de werken der barmhartigheid of der noodzakelijkheid, en is daarom in zichzelf niet goed. Gebruik maken van iets wat in zichzelf niet goed is, is ethisch onverantwoord.
-
- Berichten: 603
- Lid geworden op: 01 jun 2009, 11:41
Re: Openbaar vervoer
Toch is het allemaal relatief, dat dingen anders zouden moeten. Mijn schoonouders, zeer meelevende christenen, hebben geen enkele moeite om op zondag tv te kijken. Mijn eigen ouders daarentegen, ook zeer meelevende christenen, hebben niet eens een tv. De vroeg hoe het anders zou moeten is daarom ook een niet te beantwoorden vraag.Afgewezen schreef: Nee, dat is het niet. Zeker leven we in een geseculariseerde samenleving, waar dingen anders gaan dan ze zouden moeten. Het argument dat opgewekte stroom ook voor foute dingen wordt gebruikt, is natuurlijk een non-argument, want dat geldt voor álles wat geproduceerd wordt.
Er zijn duizend en één redenen te verzinnen waarom iemand niet dicht bij zijn werk kan wonen. En wat is werk der noodzakelijkheid? Daar zijn geen maatstaven voor.Maar waar het om gaat is dat wij als christenen zoveel proberen ons verre te houden van het seculiere gebeuren op zondag. Is er werk van noodzakelijkheid? Goed, dat kan worden gedaan. Maar ga dan niet zover van dat werk af wonen, dat je dan ook nog eens op zondag van het OV gebruik moet maken. Want dát hoeft níét.
Jij hebt andere klompen dan ik. Sterker nog, iedereen heeft andere klompen.En natuurlijk kun je blijven zoeken naar allerlei argumentjes dat het echt wel mag en dat we op andere dingen toch ook zo principieel niet zijn, je kunt op je klompen wel aanvoelen dat er iets niet klopt.
Geen idee. Misschien omdat ze op zondag zoveel mogelijk de rust willen bewaren. Dat je op zondag met het OV reist, wil niet zeggen dat je ook op zondag boodschappen wilt doen. Dat is een beetje appels met peren vergelijken.Blijft de vraag: waarom gaan Josephus en memento géén boodschappen doen op zondag? Is dát dan toch nog een stap te ver?
Re: Openbaar vervoer
Druk hier, op de rotonde. 
Even een andere, gerelateerde vraag: wat vinden jullie ervan om op zondag een warme maaltijd te kopen in het ziekenhuis als je op bezoek bent bij een ziek familielid (je kind, bijvoorbeeld)?

Even een andere, gerelateerde vraag: wat vinden jullie ervan om op zondag een warme maaltijd te kopen in het ziekenhuis als je op bezoek bent bij een ziek familielid (je kind, bijvoorbeeld)?