Hoofdgerecht voor 2 personen
4 struikjes witlof
4 gekookte aardappelen
2 hardgekookte eieren
100 g gekookte ham
klontje boter
50 g versgeraspte oude kaas
1 pak kookroom 2 dl
8 takjes selderij, fijngehakt
paneermeel om te bestrooien
ovenschaal met een inhoud van circa 1,5 liter
Bereiden:
Snijd de blaadjes witlof in de lengte in brede repen. Snijd de aardappelen in plakjes. Hak de eieren fijn. Snijd de ham eerst in reepjes en daarna in stukjes. Verwarm de oven voor op 180°C. Verhit een klontje boter in een pan en roerbak de witlof kort. Laat afkoelen. Roer de kaas door de kookroom. Bestrooi een ingevette ovenschaal met wat paneermeel. Verdeel de aardappelschijfjes dakpansgewijs over de bodem van de schaal. Bestrooi met de fijngehakte selderij. Verdeel er het witlof over en daarna de ham en de eieren. Giet het roomkaasmengsel over de inhoud van de ovenschaal. Zet de schaal 20 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven, tot de bovenkant lichtgekleurd is.
Was lekker. Alleen heb ik de aardappels apart gehouden en er puree van gemaakt, met de selderij erdoor. De witlof was nauwelijks bitter en had nog net een bite.

Owja, ik had een struikje witlof extra gedaan, en een beetje aardappels extra, en een klein beetje room extra, en een hoop ham extra, en toen konden we er opeens met z'n vijven van eten.