Geref Gem in Ned en de bediening HA op eerste Kerstdag
-
- Berichten: 335
- Lid geworden op: 25 jun 2007, 22:55
Re: Geref Gem in Ned en de bediening HA op eerste Kerstdag
Sander, wat is zoveel als mogelijk? De Ger. Gem. hebben 100 vacante gemeenten, hoe wil je in die gemeenten regelmatig het H.A. laten bedienen? En de Ger. Gem. in Ned. hebben 40 vacante gemeenten, met een handvol dienstdoende predikanten. Dat is toch eenvoudigweg niet te organiseren?
-
- Berichten: 4330
- Lid geworden op: 19 nov 2005, 12:31
Re: Geref Gem in Ned en de bediening HA op eerste Kerstdag
De Schotten hielden het Avondmaal niet in iedere plaats, maar verenigden zich met elkaar.
Bij de bediening van het Avondmaal waren dan meerdere predikanten aanwezig.
Mensen kwamen dan van heinde en verre.
Bij de bediening van het Avondmaal waren dan meerdere predikanten aanwezig.
Mensen kwamen dan van heinde en verre.
- Johann Gottfried Walther
- Berichten: 5209
- Lid geworden op: 05 feb 2008, 15:49
Re: Geref Gem in Ned en de bediening HA op eerste Kerstdag
Zullen we ons maar aan het Schriftwoord houden: Zo dikwijls als gij.....
Daarom wilde Ds. Calvijn ook eigelijk elke zondag het H.A. vieren.
Hij zegt zelfs ergens dat het van de duivel is dat er zo weinig Avondmaal gevierd wordt.
Ds. Calvijn heeft zelf meegemaakt dat het minder werd, eerst elke maand toen elke 2 maanden en later dacht 4 maal per jaar.
Daarom wilde Ds. Calvijn ook eigelijk elke zondag het H.A. vieren.
Hij zegt zelfs ergens dat het van de duivel is dat er zo weinig Avondmaal gevierd wordt.
Ds. Calvijn heeft zelf meegemaakt dat het minder werd, eerst elke maand toen elke 2 maanden en later dacht 4 maal per jaar.
"Zie, de Heere is gekomen met Zijn vele duizenden heiligen, om gericht te houden tegen allen, en te straffen alle goddelozen onder hen, vanwege al hun goddeloze werken, die zij goddelooslijk gedaan hebben, en vanwege alle harde woorden, die de goddeloze zondaars tegen Hem gesproken hebben"
Re: Geref Gem in Ned en de bediening HA op eerste Kerstdag
Het Heilig Avondmaal is toch eigenlijk 'de dood des Heeren verkondigen'. Zou het dan niet op Goede Vrijdag moeten worden gevierd? Ik meen dat dat ook in sommige kerken gebeurd(meest de lichtere), maar ik meen ook de Oud.Ger.Gem.in Ned. hier ter plaatse.
-
- Berichten: 4330
- Lid geworden op: 19 nov 2005, 12:31
Re: Geref Gem in Ned en de bediening HA op eerste Kerstdag
Nee, Gijs, laten we maar de apostelen navolgen en die vierden het Avondmaal op zondag, zie Handelingen 20:7 (op de eerste dag van de week).Gijs83 schreef:Het Heilig Avondmaal is toch eigenlijk 'de dood des Heeren verkondigen'. Zou het dan niet op Goede Vrijdag moeten worden gevierd? Ik meen dat dat ook in sommige kerken gebeurd(meest de lichtere), maar ik meen ook de Oud.Ger.Gem.in Ned. hier ter plaatse.
De Reformatoren zoals Calvijn waren echt niet zulke sukkels hoor.
Overigens is dat geen gebod, een incidentele viering op een andere dag kan natuurlijk ook.
Maar het meest raadzaam lijkt mij toch de viering op zondag.
Re: Geref Gem in Ned en de bediening HA op eerste Kerstdag
Ik bedoelde dus dat er ontzettend veel gemeenten zijn waar dit niet gebeurt. Heb jaren in GG gezeten, waarbij in 2 gemeenten bijna niet vacant is geweest in de tijd dat ik er zat, maar dat ik dit nooit heb meegemaakt. Dat bedoel ik met zoveel mogelijk. Het is niet zoveel mogelijk maar: meer uitzondering dan regel (althans in de GG) waarin ik niet zeg dat het zou moeten, ik vind " de eerste dag der week" (in navolging van de apostelen) beter, maar als je de DKO neemt, wordt er heel selectief mee omgegaan. Bijv. in vieren H.A, maar ook bij het wisselen van de wacht na 4 jaar......Genade door recht schreef:Sander, wat is zoveel als mogelijk? De Ger. Gem. hebben 100 vacante gemeenten, hoe wil je in die gemeenten regelmatig het H.A. laten bedienen? En de Ger. Gem. in Ned. hebben 40 vacante gemeenten, met een handvol dienstdoende predikanten. Dat is toch eenvoudigweg niet te organiseren?
Re: Geref Gem in Ned en de bediening HA op eerste Kerstdag
Ter lezing aanbevolen:Gijs83 schreef:Het Heilig Avondmaal is toch eigenlijk 'de dood des Heeren verkondigen'. Zou het dan niet op Goede Vrijdag moeten worden gevierd? Ik meen dat dat ook in sommige kerken gebeurd(meest de lichtere), maar ik meen ook de Oud.Ger.Gem.in Ned. hier ter plaatse.
http://bderoos.web-log.nl/bderoos/2007/04/5_april.html
Op Goede Vrijdag geen Heilig Avondmaal
Morgen gaan heel wat kerkgebouwen open voor een avonddienst. Op Goede Vrijdag herdenken we het lijden en sterven van Christus.
In sommige gemeentes wordt ook het Heilig Avondmaal gevierd.
Bij die Avondmaalsvieringen wil ik in dit artikel enkele vraagtekens zetten.
Het Heilig Avondmaal vieren wij normaliter in een kerkdienst op de eerste dag der week. Dat doen we op de dag die wij speciaal aan kerkdienst en Godsdienst hebben gewijd. Daarvoor zijn allerlei Schriftuurlijke argumenten aan te voeren. Aan de discussies die er momenteel over die argumenten worden gevoerd ga ik nu voorbij.
Want hoe dat alles ook zij: alle andere feestdagen hebben wij, als ik het even wat cru zeggen mag, zelf bedacht. Dat zo zijnde lijkt het mij niet zo passend om de kerkdienst op Goede Vrijdag - door mensen ingesteld - op te waarderen met het Heilig Avondmaal, dat door Jézus werd ingesteld.
Goede Vrijdag is vanouds een vastendag. Bij de Rooms-Katholieken is die dag, voorzover ik weet, nog altijd een gelegenheid waarbij het vasten wordt gepraktiseerd. Dat betekent daar dan dat alle gedoopten tussen de 18 en 60 jaar slechts één volledige maaltijd mogen nuttigen. Goede Vrijdag en de zaterdag voor Pasen zijn bij de Rooms-Katholieken dan ook dagen waarop geen eucharistieviering plaatsvindt.
En ja, ook bij de Gereformeerden is de Goede Vrijdag feitelijk een dag waarbij geen feestelijkheden passen. Soberheid is troef.
Het komt mij voor dat het Heilig Avondmaal teveel van die soberheid af doet.
In de Dordtse "Kerkenordening gesteld in de Nationale Synode der Gereformeerde Kerken, tezamengeroepen en gehouden door orde van de Hoogmogende Heren Staten-Generaal der Verenigde Nederlanden, binnen Dordrecht in de jaren 1618 en 1619" lees ik in artikel LXIII: "Het Avondmaal des Heeren zal ten twee maanden eens, zoveel het mogelijk is, gehouden worden; en zal stichtelijk zijn, daar de gelegenheid der kerken lijden kan, dat op de Paasdag, Pinksterdag en Kerstdag hetzelve geschiede. Doch ter plaatsen, daar nog geen kerkelijke orde is, zal men eerst ouderlingen en diakenen bij provisie stellen".
Daarin komt dus de Paasdag voor. Maar van de Goede Vrijdag geen spoor.
Zeker, u ziet hierboven wel de Kérstdag staan. En dat is dus lang niet altijd een zondag.
Maar nogmaals: de Goede Vrijdag komt niet in de opsomming voor.
Nu gaan we eventjes naar de Hervormde Kerk.
Dat is voor een Gereformeerd mens natuurlijk wat onwennig. Maar deze keer zal het toch wel dienstig zijn.
In de Nederlandse Hervormde Kerk was aan het einde van de achttiende eeuw namelijk nogal wat behoefte aan liturgische vernieuwing. Want, zo dachten ze daar, als wij de zaak nu eens wat moderniseren blijven de mensen naar de kerk komen. In dat kader werd door sommigen bepleit om het Heilig Avondmaal ook op de Goede Vrijdag te vieren. Een pakket met allerlei wensen ten aanzien van vernieuwingen werd in 1817 door de synode aan de plaatselijke kerken gestuurd. En jazeker, de kwestie van het Avondmaal op Goede Vrijdag zat daar ook bij. Want, zo zei de synode, de Goede Vrijdag "is een dag van gewicht voor de christen".
Het waren met name de meer 'vrijzinnige' dominees die dat Avondmaalsidee overnamen.
U kunt, denk ik, haast wel raden wat er gebeurde.
Het ging bij die vrijzinnigen vooral over de méns Jezus. En het Heilig Avondmaal werd op Goede Vrijdag een soort begrafenismaaltijd.
Uiteindelijk kwam het in 1853 tot een echte synodale aanbeveling om op Goede Vrijdag een kerkdienst mét Avondmaalsviering te houden. En u weet hoe dat dan gaat. Langzaamaan wordt dat dan ook de gebruikelijke praktijk in de kerken. Zo ging dat hier ook. Aan het einde van de negentiende eeuw hield men op de Goede Vrijdag bijna overal een dienst van Woord en Sacrament.
Het is nu, naar ik aanneem, wel duidelijk dat de kerken van de Afscheiding in 1854 - een jaar later dus - niet bij tóeval het volgende uitspraken. "De vergadering verlangt, betreffende den Goede Vrijdag, dat die dag volstrekt niet feestelijk gevierd worde".
De kerken van de Doleantie waren in 1887 nog wat helderder. Ik citeer: "Ingevolge de Kerkenorde zal in iedere kerk minstens zesmaal per jaar, en niet op Goede Vrijdag het Avondmaal bediend worden. Of de gemeente op die dag zal saamkomen, worde aan de prudentie van de kerkenraden overgelaten".
Heilig Avondmaal op Goede Vrijdag: het is volstrekt niet logisch. En dat is dan ook nog erg vriendelijk uitgedrukt.
De laatste jaren wordt dat ook wel eens in Gereformeerde kerken (vrijgemaakt) gedaan.
In andere gemeentes maakt het Avondmaal op Goede Vrijdag deel uit van een pakket voorstellen met betrekking tot vernieuwingen in de liturgie. Tja. Er is niets nieuws onder de zon, zullen we maar zeggen.
In november 2002 schreef een Gereformeerd vrijgemaakte musicoloog-hymnoloog in het weekblad De Reformatie het volgende.
"Gezien de functies en betekenis van het sacrament doen de kerken er goed aan om in ieder geval niet op Goede Vrijdag maar wel op Paaszondag het avondmaal te vieren".
Waarvan akte.
~~Soli Deo Gloria~~
Re: Geref Gem in Ned en de bediening HA op eerste Kerstdag
In de OGG (bevervoorde) werd vroeger 1x per jaar het H. Avondmaal bediend, en wel in de lijdensweken. Later, in de tijd van Ds. van Prooijen werd het 2x per jaar, 1 keer in de lijdensweken en 1 x in het najaar.Gijs83 schreef:Het Heilig Avondmaal is toch eigenlijk 'de dood des Heeren verkondigen'. Zou het dan niet op Goede Vrijdag moeten worden gevierd? Ik meen dat dat ook in sommige kerken gebeurd(meest de lichtere), maar ik meen ook de Oud.Ger.Gem.in Ned. hier ter plaatse.
-DIA-
© -DIA- 33.950 || ©Dianthus »since 03.10.2008«
Re: Geref Gem in Ned en de bediening HA op eerste Kerstdag
En maar ééns in het jaar, dacht ik.Zonderling schreef:De Schotten hielden het Avondmaal niet in iedere plaats, maar verenigden zich met elkaar.
Bij de bediening van het Avondmaal waren dan meerdere predikanten aanwezig.
Mensen kwamen dan van heinde en verre.
Als je het HA als vervulling van het Pascha ziet, is dat geen onbijbelse praktijk.
- Johann Gottfried Walther
- Berichten: 5209
- Lid geworden op: 05 feb 2008, 15:49
Re: Geref Gem in Ned en de bediening HA op eerste Kerstdag
Vroeger (in de 16de eeuw) in Schotland, vierde men meestal 1 of 2 maal per jaar het Heilig Avondmaal, dit duurde dan van zaterdag tot maandag.freek schreef:En maar ééns in het jaar, dacht ik.Zonderling schreef:De Schotten hielden het Avondmaal niet in iedere plaats, maar verenigden zich met elkaar.
Bij de bediening van het Avondmaal waren dan meerdere predikanten aanwezig.
Mensen kwamen dan van heinde en verre.
Als je het HA als vervulling van het Pascha ziet, is dat geen onbijbelse praktijk.
Erg weinig dus, ik ben het erg met Ds. Calvijn eens, dat er niet voor niets staat: Zo dikwijls
Meen dat de Oude Kerk, van het Nieuwe Testament, elke dag Avondmaal vierde, in ieder gevel elke dag des Heeren.
Hoewel men zegt dat vooral de Schotse Puriteinen, Ds. Calvijn volgde, lijkt het hier toch van niet.
"Zie, de Heere is gekomen met Zijn vele duizenden heiligen, om gericht te houden tegen allen, en te straffen alle goddelozen onder hen, vanwege al hun goddeloze werken, die zij goddelooslijk gedaan hebben, en vanwege alle harde woorden, die de goddeloze zondaars tegen Hem gesproken hebben"
-
- Berichten: 4330
- Lid geworden op: 19 nov 2005, 12:31
Re: Geref Gem in Ned en de bediening HA op eerste Kerstdag
Uit Handelingen 20:7 kunnen we eerder opmaken dat het wekelijks plaatsvond op de dag des Heeren (de eerste dag van de week staat daar).Johann Gottfried Walther schreef:Meen dat de Oude Kerk, van het Nieuwe Testament, elke dag Avondmaal vierde, in ieder geval elke dag des Heeren.
Om bij de vraag in dit topic te blijven, blijkt meen ik voldoende dat de viering van het H. Avondmaal het best kan plaatsvinden op de dag des Heeren en niet op de 1e Kerstdag. We hebben hierin het voorbeeld van de apostolische kerk én van de Reformatie. In dat verband is er alle reden om hierin niet naar de letter de Dordtse Kerkorde te volgen (wat sowieso al niet gebeurt omdat de Dordtse Kerkorde de viering voor iedere twee maanden voorschrijft). Dit temeer omdat de feestdagen in Nederland tegen de wil van de kerk zijn opgedrongen zoals blijkt uit de Nationale Synodes van 1574 en 1578.
Re: Geref Gem in Ned en de bediening HA op eerste Kerstdag
Inderdaad, feestdagen waren uit de boze. En ze zijn het ook ten diepste. Buiten de kerkgang op zijn het doorgaans dagen van ijdel vermaak.Zonderling schreef:Uit Handelingen 20:7 kunnen we eerder opmaken dat het wekelijks plaatsvond op de dag des Heeren (de eerste dag van de week staat daar).Johann Gottfried Walther schreef:Meen dat de Oude Kerk, van het Nieuwe Testament, elke dag Avondmaal vierde, in ieder geval elke dag des Heeren.
Om bij de vraag in dit topic te blijven, blijkt meen ik voldoende dat de viering van het H. Avondmaal het best kan plaatsvinden op de dag des Heeren en niet op de 1e Kerstdag. We hebben hierin het voorbeeld van de apostolische kerk én van de Reformatie. In dat verband is er alle reden om hierin niet naar de letter de Dordtse Kerkorde te volgen (wat sowieso al niet gebeurt omdat de Dordtse Kerkorde de viering voor iedere twee maanden voorschrijft). Dit temeer omdat de feestdagen in Nederland tegen de wil van de kerk zijn opgedrongen zoals blijkt uit de Nationale Synodes van 1574 en 1578.
Nog iets valt me op: elke zondag avondmaal. Doet dat tot Mijn gedachtenis. Welke kerk staat hiet het dichtste bij? Is het niet de Rooms katholieke kerk?
-
- Berichten: 4330
- Lid geworden op: 19 nov 2005, 12:31
Re: Geref Gem in Ned en de bediening HA op eerste Kerstdag
Je vergist je. De mis is iets heel anders dan het Heilig Avondmaal.
Zie antwoord 80 van de Heidelbergse Catechismus waar dit duidelijk is verwoord.
Zie antwoord 80 van de Heidelbergse Catechismus waar dit duidelijk is verwoord.
Re: Geref Gem in Ned en de bediening HA op eerste Kerstdag
Er zijn ook protestantse gemeentes die elke zondag Heilig Avondmaal vieren.accoord schreef:Nog iets valt me op: elke zondag avondmaal. Doet dat tot Mijn gedachtenis. Welke kerk staat hiet het dichtste bij? Is het niet de Rooms katholieke kerk?
Ik wantrouw iedereen die een theologie heeft. Ware theologie ademt en loopt. (Willem Barnard)
Re: Geref Gem in Ned en de bediening HA op eerste Kerstdag
Dat gaat voor de GGiN weer niet op. Daar wordt in gemeenten waar geen predikant staat ten hoogste 1 keer per jaar het HA bediend. In de GG wordt in gemeenten met predikant 4 keer per jaar het Avondmaal bediend en in vacante gemeenten 2-3 keer.sander schreef:En in de gemeenten waar geen ds. staat 2x per jaar. Ook op dit punt wordt dus selectief met de DKO omgegaan...