memento schreef:
PS> Nog als reactie op refo, nalv zijn loflied op het materialisme: Je hebt gelijk als je bepleit dat er in wezen niets mis mee is, met dingen kopen en verkopen, en dat ook nog tegen hoge prijzen. Ware het niet, dat de traditie waarop de ger. gez. zich beroept, matigheid en soberheid zeer hoog in het vaandel had staan. In de gereformeerde traditie, zeker de bevindelijke/piëtistische tak, waren vermaak en luxe verdacht. Het levensdoel was om te leven voor God, niet voor zichzelf. Geld was een gave van God, wat je niet verkwistte aan zelf-verwennerij, maar wat je besteedde in Zijn dienst. Hoe je t ook wendt of keert, dat is toch een andere levenshouding dan die de Wegwijs uitstraalt...
Behoorlijk min om het een 'loflied' te noemen.
Met name mensen die niets te besteden hebben bespeuren bij anderen 'materialisme'.
Materialisme is het streven naar bezit. Als iemand iets koopt of te koop aanbiedt is dat niet onder die definitie te vatten. Het is namelijk een levenshouding. Steeds meer willen hebben. En dan kun je een nietsbetekenend beursje dat iedere 18 maanden gehouden wordt zo niet aanmerken. We hebben het plan opgevat om woensdag te gaan. De entree is iets van 45 euro met z'n allen plus een tientje voor de heilige koe. Als ik echt materialistische neigingen had, ging ik niet. Dan zou ik die 5 tientjes ook aan het vermeerderen van bezit uitgeven.
Geld is een gave van God, die je niet verkwist aan zelfverwennerij. Mogelijk hebben de bevindelijke piëtisten de Bijbel niet begrepen. Zwartkijken is weer een andere zonde. Sinds wanneer mag je het geld wat je verdiend hebt niet aanwenden aan gemakken voor jezelf? Kom op, zeg. En 'besteden in Zijn dienst' klinkt wel prachtig, maar wordt ook maar door dominees verzonnen. En in zijn uitwerking bijzonder vaag. In het oude Israel werd precies voorgeschreven wat je moest geven aan Zijn dienst en de rest mocht je houden. Iets dergelijks zal nog wel gelden. Geld is iets tussen jou en God. Je kunt een ander niet voorschrijven wat hij of zij daarmee moet doen. God reageert alleen op 'bezit' als de dienst van God tekort kwam, maar hij legde geen belasting op om alle bezit richting de godsdienst af te romen.
In Gouda worden de kastelen en landgoederen van de gemeenteleden ook steeds groter. Ik heb geen zin om te verhuizen en misschien ook de mogelijkheid niet. Ik verdiep me er niet in. Maar als ik zie dat mensen met een groter huis dan ik, met minder kinderen, een nog driemaal zo groot huis kopen, dan denk ik ook wel eens: waar is de eenvoud? Maar of die gedachte dat nu uit afgunst of uit zorg voorkomt? Die grens is flinterdun.
Maar waarom zou iemand geen DVD van Willemijn van 25 euro mogen kopen? Zingen kan ze wel. Maar dat hele gedoe eromheen zal zo'n wicht zelf ook wel niet verzonnen hebben.
Of een hoed van 225? Als je hem tien jaar draagt zijn de kosten lager dan iemand die er ieder jaar 1 in de uitverkoop koopt.
Mensen zoeken een beroep of ze gaan dingen verkopen. En de handel is in onze gezindte altijd een beetje verdacht. Als ik een dag werk en ik reken 500 euro, ben ik een ijverig type. Als ik een auto koop voor 4000 euro en hem dezelfde dag doorverkoop voor 4500 ben ik een woekeraar. Degene die hem verkocht had ik 4500 moeten geven en degene die hem kocht had 4000 moeten betalen. Daar kan de schoorsteen niet van roken!