Ja, het niet reizen op zondag.Marnix schreef:Oke, dat wist ik dus nietLassie schreef:binnen de ogg, ggined en gg worden de predikanten op een doordeweekse dag bevestigd.Marnix schreef:Precies.
Krijgen we nu naast het "waar ging de preek van zondag over" nu ook voor iedere preek in de OGG in Grafhorst een apart topic?
Overigens wel opmerkelijk, een bevestiging op woensdag. Bij ons is dat altijd in een eredienst op zondag. Of is het daar altijd op woensdag dienst enzo? (weet niet hoe het er standaard aan toegaat in de OGG?)
Maar mooi voor Grafhorst dat ze een predikant hebben. Daar zal de de afgelopen dagen vast geen Grafstemming hebben geheerst. Is daar een speciale reden voor?
Nieuwe predikant OGGiN/Grafhorst
Ach, er lezen er genoeg mee. Kliksafe laat Refoforum gewoon toe hoor!freek schreef:Refoforum is niet zo oudgereformeerdcaprice schreef:Zijn er ook nog mensen van Refoforum aanwezig geweest?

Maar oke, de doorsnee OGG-er zal niet zo vaak meedoen aan de verschillende discussies.
Enerzijds omdat de standpunten misschien te ver uit elkaar liggen. Aan de andere kant omdat OGG-ers van minder dingen een punt maken als algemeen gedacht wordt.
Oke. Dat wist ik niet. Wij doen het wel op zondag, door de week heb je weer veel gemeenteleden die moeten werken ofzo.... dan kost het ook een vrije dag 
Maar ja, de visie op reizen op zondag verschilt tussen mijn kerkverband en de OGG ook wel een beetje.

Maar ja, de visie op reizen op zondag verschilt tussen mijn kerkverband en de OGG ook wel een beetje.
Do not waste time bothering whether you ‘love’ your neighbor; act as if you did. As soon as we do this we find one of the great secrets. When you are behaving as if you loved someone, you will presently come to love him."
In de GG en aanverwante kerken wordt half Nederland uitgenodigd bij een bevestiging en intrede. Vandaar dat de zondag niet in aanmerking komt. Je bent een vreemde in je eigen kerk. Zou veel beter zijn als het intern gehouden werd.
--------------
Voorts ben ik van mening dat portretten van oudvaders, reformatoren en andere theologen niet zouden moeten worden toegestaan als avatar.
Voorts ben ik van mening dat portretten van oudvaders, reformatoren en andere theologen niet zouden moeten worden toegestaan als avatar.
Is dat echt de reden? De bevestiging van een predikant is toch primair een plaatstelijke aangelegenheid, lijkt me, ondanks dat er natuurlijk heus wel wat gasten van elders aanwezig zullen zijn (maar dat heb je met een doop- of belijdenisdienst evengoed). Of is het percentage gasten in (O)GG(iN) tijdens zo'n dienst hoger dan in andere kerkverbanden, omdat vanwege het geringe(re) aantal predikanten zo'n bevestiging een meer landelijk karakter heeft?Guppy schreef:Ja, het niet reizen op zondag.Marnix schreef:Overigens wel opmerkelijk, een bevestiging op woensdag. Bij ons is dat altijd in een eredienst op zondag. Of is het daar altijd op woensdag dienst enzo? (weet niet hoe het er standaard aan toegaat in de OGG?)
Is daar een speciale reden voor?
Edit: Refo heeft het antwoord al gegeven.
En hoe zit het dan met preekbeurten in gemeenten die wat verder weg liggen? Komen er dan standaard twee overnachtingen bij aan te pas?
Prof. dr. Op t Hof wil zijn afscheidspreek van Nederhemert per se op zondag houden omdat hij van zijn eigen gemeente afscheid wil nemen en niet van heel de regio.refo schreef:In de GG en aanverwante kerken wordt half Nederland uitgenodigd bij een bevestiging en intrede. Vandaar dat de zondag niet in aanmerking komt. Je bent een vreemde in je eigen kerk. Zou veel beter zijn als het intern gehouden werd.
De intrede op Urk is op een zaterdag, geloof ik.
Ja, dit geldt overigens ook voor naburige gemeenten, ook daar reizen de predikanten niet heen op zondag. Tenzij (ik weet niet zeker of er nu predikanten zijn die dat doen) de predikant zondagnacht gaat reizen.Josephus schreef:Is dat echt de reden? De bevestiging van een predikant is toch primair een plaatstelijke aangelegenheid, lijkt me, ondanks dat er natuurlijk heus wel wat gasten van elders aanwezig zullen zijn (maar dat heb je met een doop- of belijdenisdienst evengoed). Of is het percentage gasten in (O)GG(iN) tijdens zo'n dienst hoger dan in andere kerkverbanden, omdat vanwege het geringe(re) aantal predikanten zo'n bevestiging een meer landelijk karakter heeft?Guppy schreef:Ja, het niet reizen op zondag.Marnix schreef:Overigens wel opmerkelijk, een bevestiging op woensdag. Bij ons is dat altijd in een eredienst op zondag. Of is het daar altijd op woensdag dienst enzo? (weet niet hoe het er standaard aan toegaat in de OGG?)
Is daar een speciale reden voor?
Bij de bevestiging is er ook minimaal 1 andere predikant.
Wat de gemeenteleden individueel doen ivm reizen is hun eigen verantwoordelijkheid.
Gebeurt de bevestiging op zondag, dan moeten alle predikanten zich deze zondag vrijhouden.
Edit: Refo heeft het antwoord al gegeven.
En hoe zit het dan met preekbeurten in gemeenten die wat verder weg liggen? Komen er dan standaard twee overnachtingen bij aan te pas?
Wij hadden thuis regelmatig een predikant te logeren.
Geen idee, t kan best, maar het doet er totáál niet toe.JALP schreef:Ik heb wel eens gehoord dat hij onder de prediking van ds. Moerkerken tot ruimte gekomen is.freek schreef:...en redelijk goed bevriend met ds. Moerkerken, dus dan is het helemaal okegeledu schreef:Anderzijds is het ook een publiek geheim dat Ds Molendijk eerst is opgeweest bij de Gergem !
Tot ruimte is ds. Molendijk gekomen toen hij nog lid was van de Nederlandse Hervormde Kerk.JALP schreef:Ik heb wel eens gehoord dat hij onder de prediking van ds. Moerkerken tot ruimte gekomen is.freek schreef:...en redelijk goed bevriend met ds. Moerkerken, dus dan is het helemaal okegeledu schreef:Anderzijds is het ook een publiek geheim dat Ds Molendijk eerst is opgeweest bij de Gergem !
H. Molendijk groeide op in Oud-Beijerland. Veel geestelijk onderwijs kreeg hij van ds. E. J. Schimmel, predikant van de Hervormde Gemeente te Oud-Beijerland.
De persoonsopenbaring van de middelaar kwam tijdens een zendingsmiddag in Dordrecht.waar ds. J. R. Cuperus (predikant onder andere van de Hervormde Gemeenten te Doornspijk en Waddinxveen) sprak over "Komt, ziet een Mens, Die mij gezegd heeft alles wat ik gedaan heb, is Deze niet de Christus".
Molendijk is ook een tijdlang ambstdrager geweest binnen de Hervormde Gemeente te Oud-Beijerland.
In de jaren zeventig ging het gezin Molendijk over naar de Gereformeerde Gemeente te Nieuw-Beijerland. Molendijk kerkte er onder ds. A. Moerkerken.
Na het vertrek van ds. Moerkerken was Molendijk met moeite lid. Vooral het preeklezen op zondag van latere predikanten van de Gereformeerde Gemeenten was hem een doorn in het oog. Een van deze preken deed voor Molendijk de deur dicht.
[font=Verdana]"Ik had een drang om te gaan staan in de kerk -maar dat mag niet- om te zeggen: "Mensen, we hebben nu een pure remonstrant gehoord". Ik kon het er niet meer onder uithouden. Laat ze andere preken lezen: van de oudvaders of van de vroegere Gereformeerde Gemeenten, maar niet zulke preken. Er is een moment gekomen dat ik tegen mijn vrouw zei: "Daar kan ik niet maar naar de kerk gaan, dat gaat echt niet meer. Dan moeten we maar thuis preeklezen". Ik had de kerkenraad al zo vaak gewaarschuwd. Het is jammer, maar het is niet anders.
Molendijk ging over naar de plaatselijke Oud Gereformeerde Gemeente te Nieuw-Beijerland.
Het was een hele stap, ook voor mijn vrouw. Nieuw-Beijerland is een dorpje, waarvan iedereen van elkaar weet naar welke kerk je zondags gaat.
De attestatie werd bij ons door de deur gegooid. Ze waren van ons af. Ik heb er geen hinder van.
Curatorium
Ik ben vier keer opgeweest bij de Gereformeerde Gemeenten. Ik ben vier keer afgewezen. Als je vraagt: hoe viel dat in uw vlees, die afwijzingen. Dan heb ik er altijd onvoorwaardelijk onder kunnen buigen. Voelt u? Onvoorwaardelijk mogen buigen. Dat zijn wel zaken die je mee moet maken en beleven, want dat kan ik haast niet in woorden weergeven. Ik ben er ook nooit mee in opstand tegen de Heere gekomen. Dat lag er, maar ik wist de weg niet meer. Uitwendig gaat dan anders je wordt ouder.
Als reden voor de afwijzing zeiden ze altijd: "Aangaande uw genadestaat achten wij u, maar -en ik zal het woordelijk citeren- ten aanzien van de roeping tot het ambt missen we het getuigenis".
Ik heb daarna gevraagd of ze mij wilden toelichten wat dit betekent. Ze zeiden dat het een interne afspraak is dat men niet ingaat op een vraag waarom iemand wordt afgewezen."
Ik voel er niet voor daar dieper op in te gaan. Wel blijf ik zeggen dat als iemand met iets loopt, hij daarin toch onderricht moet krijgen van ambstdragers. Dat geldt niet alleen het persoonlijk genadeleven, maar ook ambtelijk.
Anderzijds is het ook zoals het oude volk zei: "De Heere moet ervan af weten". En als dat het zwaarste weegt, dan heb je niet de minste moeite met al die dingen die tegen je lijken te zijn."
Overgenomen uit een interview uit een onderwijsblad van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland, gehouden door W. van den Dikkenberg en L. Vogelaar.
[/font]