Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

merel
Berichten: 12170
Lid geworden op: 08 jun 2015, 10:58

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door merel »

Klinkt lekker!

Wij zijn na de huttentocht weer terug bij de Franse familie en tafelen gemiddeld 6 uur per dag. Heel gezellig, maar ik heb nog nooit zoveel vlees gegeten als de afgelopen weken.

Gisteren stond tijdens de lunch een couscous Royal marocain op tafel met kip, lam en worstjes en (gelukkig) ook heel veel groente. Dat was heel lekker.
Gebruikersavatar
parel
Berichten: 376
Lid geworden op: 24 feb 2012, 11:17

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door parel »

Edelweiss schreef:
parel schreef: 12 aug 2025, 12:26
Edelweiss schreef:
parel schreef: 12 aug 2025, 11:18 Een overdaad van courgette uit de tuin.

Dus na vorige week o.a. risotto met courgette en gerookte zalm en plaattaart met spinazie, courgette, gekaramelliseerde rode ui en brie hebben we gisteren courgettekoekjes gegeten en wordt het vandaag Griekse kofta.

Gelukkig is het zo divers dat het nog niet verveeld!
Wat een heerlijkheid! Ik ga nu Italiaanse courgettelasagne maken voor de lunch, mocht je het recept willen dan type ik het even voor je uit!
Klinkt heel goed! Graag!
Komtie! (Goed om te weten: dit is voor 2 personen.)

850 gram courgettes
40 gram paneermeel
60 gram Parmezan - maar als je van een bite houdt, kun je ook Gruyère nemen
90 gram Prosciutto cotto of een soorgelijke gekookte ham, in plakken
120 gram Scamorza in plakken. Nu weet ik niet of dit in Nederland makkelijk te krijgen is, maar het lijkt het meeste op rookkaas

Neem een ovenschaal en vet de bodem in met oijfolie. Strooi er dan wat paneermeel overheen.
Snij de courgettes in dunne plakjes en doe ze in een grote kom.
Geef het een goede splash olijfolie en hussel de schijfjes om.
Voeg de 40 gram paneermeel, een snufje zout en knoflookpoeder naar smaak (ik gebruik meestal een theelepeltje) toe.
Hussel het weer goed door elkaar.
Doe nu de helft van de courgette op de bodem.
Bekleed dat met de Prosciutto en dan met de kaas.
Bedek dit met de andere helft van de courgette.
Druk even goed aan en strooi er dan weer wat geraspte kaas over (Parzeman of Gruyère of natuurlijk naar eigen smaak).
Eindig met een kleine drizzle olijfolie.
Bak vervolgens in 35 minuten op 180 graden.

Eet smakelijk!
Klinkt goed!

Er zijn nog twee courgettes uit de tuin gekomen, dus ik ga het zeker proberen.
Ik ben het licht der wereld; die Mij volgt, zal in de duisternis niet wandelen, maar zal het licht des levens hebben. (Joh 8:12b)
Gebruikersavatar
helma
Berichten: 19584
Lid geworden op: 11 sep 2006, 10:36
Locatie: Veenendaal

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door helma »

Koolhydraatarme Courgettesoep
Wraps met kip
Marokkaanse salade.
Verse fruitsalade.


Even bij de Turk inkopen gedaan. De Marokkaanse salade staat in mijn kookboekje 'Dat koop je bij de Turk'
Al heel vaak gemaakt. Erg fris en lekker.
Afbeelding
Gebruikersavatar
Terri
Berichten: 4641
Lid geworden op: 21 nov 2009, 20:53

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door Terri »

Wij aten lasagne met als 'bladen' courgette. Courgette even gegrild van te voren. Heerlijk!
merel
Berichten: 12170
Lid geworden op: 08 jun 2015, 10:58

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door merel »

In mijn omgeving is iemand ernstig ziek. Om hulp te geven ben ik op zoek naar recepten zodat ik regelmatig eten kan brengen voor in de diepvries, zodat ze het makkelijk kunnen pakken. Bolognese saus, pastasaus en soepen zijn logische recepten. Iemand tips? Wat kan verder nog goed ingevroren worden? Is lasagne ook mogelijk?
Gebruikersavatar
helma
Berichten: 19584
Lid geworden op: 11 sep 2006, 10:36
Locatie: Veenendaal

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door helma »

Ik doe meestal een pastaschotel of ovenschotel.

Eenpansgerechten vind ik het handigst.
merel
Berichten: 12170
Lid geworden op: 08 jun 2015, 10:58

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door merel »

helma schreef: Gisteren, 09:17 Ik doe meestal een pastaschotel of ovenschotel.

Eenpansgerechten vind ik het handigst.
Ik ook, maar aardappelen kunnen volgens mij niet goed ingevroren worden en pasta vind ik zelf erg droog worden in de diepvries.
windorgel
Berichten: 1432
Lid geworden op: 18 jan 2013, 23:40

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door windorgel »

Wellicht ook goed rekening te houden met wat de zieke nog kan eten en welke voorkeur hij/zij heeft.
Gebruikersavatar
Terri
Berichten: 4641
Lid geworden op: 21 nov 2009, 20:53

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door Terri »

merel schreef: Gisteren, 09:43
helma schreef: Gisteren, 09:17 Ik doe meestal een pastaschotel of ovenschotel.

Eenpansgerechten vind ik het handigst.
Ik ook, maar aardappelen kunnen volgens mij niet goed ingevroren worden en pasta vind ik zelf erg droog worden in de diepvries.
Aardappelen verwerkt in schotels en eenpansgerechten gaan prima. Nu ons gezin kleiner is geworden blijft er wel eens wat over ( nog niet helemaal gewent aan de nieuwe hoeveelheden)
Mijn dochter vriest wel haar lasagne in, heel goed te doen.
Ja en ik deed in het verleden regelmatig macaroni in de diepvries of nasi, gaat echt heel goed.
Maar net wat Windorgel zegt; ligt eraan voor wie het bestemd is. Het gezin of de zieke?

Ik heb daarentegen slechte ervaringen met soep invriezen, blijkbaar doe ik iets niet goed.
merel
Berichten: 12170
Lid geworden op: 08 jun 2015, 10:58

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door merel »

Het eten wil ik met name bereiden voor het gezin dat nu ook in een rollercoaster zit en door alle gebeurtenissen geen tijd/puf heeft voor uitgebreide maaltijden.
Gebruikersavatar
helma
Berichten: 19584
Lid geworden op: 11 sep 2006, 10:36
Locatie: Veenendaal

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Bericht door helma »

Terri schreef:
merel schreef: Gisteren, 09:43
helma schreef: Gisteren, 09:17 Ik doe meestal een pastaschotel of ovenschotel.

Eenpansgerechten vind ik het handigst.
Ik ook, maar aardappelen kunnen volgens mij niet goed ingevroren worden en pasta vind ik zelf erg droog worden in de diepvries.
Aardappelen verwerkt in schotels en eenpansgerechten gaan prima. Nu ons gezin kleiner is geworden blijft er wel eens wat over ( nog niet helemaal gewent aan de nieuwe hoeveelheden)
Mijn dochter vriest wel haar lasagne in, heel goed te doen.
Ja en ik deed in het verleden regelmatig macaroni in de diepvries of nasi, gaat echt heel goed.
Maar net wat Windorgel zegt; ligt eraan voor wie het bestemd is. Het gezin of de zieke?

Ik heb daarentegen slechte ervaringen met soep invriezen, blijkbaar doe ik iets niet goed.
Ik vries ook regelmatig aardappel- of pastagerechten in als er over is doordat onverwachts iemand niet mee eet. Zeker omdat ik verschillende eters heb; vega-niet vega. Het is al ingewikkeld genoeg.
Plaats reactie