Ds C. Den Boer schrijft ook het volgende en met dit kunnen we allemaal misschien eens worden en de discussie afronden:KDD schreef:Wijlen Ds. C. DenBoer schrijft het volgende over de wedergeboorte:
Wij houden ons graag aan wat Christus tot Nicodemus zegt in Joh. 3, waneer we spreken over de wedergeboorte. Dit woord wedergeboorte is in de Schrift vaak een aanduiding van heel het vernieuwde leven. Maar in Joh. 3 vaalt de nadruk op het begin van het werk van God in een mensenhart, voor de mensen en vaak ook voor de zondaar zelf nog veelzins verborgen. In deze zin dan was de Christen van Bunyan wedergeboren, zo goed als Ruth, die de goede keus in Moab reeds had gedaan, zo goed als Petrus, die op Jezus' roep: "volg Mij", achter de Zaligmaker aan was gegaan. Daarmee is niet gezegd dat deze volgelingen van de Heere nu ook meteen het christelijke leven in zijn volle breedte kenden. Daar hebben zij hun leven lang nodig voor gehad. En zo is het nog maar steeds. Men kan echter moeilijk zeggen, dat een mens die door de wederbarende werking van Gods Geest innerlijk is omgezet, ook al ontbreekt hem nog de doorbrekende kracht van het geloof, meer verstandswerk, meer kennis uit de opvoeding en overlevering dan bevindelijk kennis bezit. Het tegendeel blijkt uit de beschrijving, die Bunyan geeft van zijn Christen, zoals deze met een hartelijke en onverzettelijke keus breekt met het leven in stad Verderf. Dat is geen verstandswerk alleen. Dat doet hij niet maar uit de kracht van zijn opvoeding.
De aanvangen van het nieuwe leven (het begin van de weg) en de enge poort liggen in Bunyans beschrijving niet zo ver uiteen. Misschien kunnen we het beste zo zeggen: Alles, wat Christen meemaakt, voordat hij in Bunyans boek op de smalle weg gaat wandelen, is de enge poort. Het spitst zich alleen toe. De enge poort in de Christenreis is daarom nader te omschrijven als de kapitulatie van een zondaar na een bange strijd.