Geloof

Gebruikersavatar
Posthoorn
Berichten: 5530
Lid geworden op: 04 Dec 2008, 12:22

Re: Geloof

Berichtdoor Posthoorn » 31 Jul 2021, 17:13

Gian schreef:Deze brief is gericht aan de verstrooiing.
De zaligheid, behoudenis of de redding der zielen is het 'gevolg' van het geloof in Christus Jezus die men niet waarnam, maar toch verwachtte. De redding of behoudenis aangaande de vervulling van de beloften (oprichting van het koningrijk, verwachting van de Koning), ofwel het behoud of verloren gaan wb het komende koningrijk. Dat wordt ook duidelijk omdat het over behoude der zielen gaat. Aardse beloften, aardse zegeningen zoals de profeten voorzegde.

Dat is wel iets anders dan geloven of jezelf gered ben, of probeert te geloven om gered te worden. Dat is niet op God gericht, dat is op jezelf gericht. Maw, als je het Woord van God gelooft, en weet wat het werk van God is ('van welke zaligheid ondervraagd en onderzocht hebben de profeten'), volgt daar de redding uit. Het is bijzonder dat er 13 pagina's wordt gesproken over oa toeeïgening, en wat wie er allemaal over schrijft. Dat lijkt me niet primair de goede focus.
Een hoop woorden om de Bijbel iets anders te laten zeggen dan er staat. :)

KDD
Berichten: 1128
Lid geworden op: 17 Okt 2020, 21:40
Locatie: Canada

Re: Geloof

Berichtdoor KDD » 31 Jul 2021, 18:06

Valcke schreef:Dank je wel, KDD voor het citaat van Jan Nupoort!

Zijn boek was een keer aangeraden hier op de forum dus ik heb hem gekocht en over laten brengen. Veel plezier van gehad. Het was (en nog) goed afgeprijsd.

https://www.hertog.nl/artikel/978905551 ... r=Nupoort&

DDD
Berichten: 24411
Lid geworden op: 11 Jul 2012, 17:48

Re: Geloof

Berichtdoor DDD » 31 Jul 2021, 18:35

Ik heb het citaat twee keer doorgelezen. Het is moeilijk toegankelijk door het ouderwetse Nederlands. Maar wat staat er nu eigenlijk voor leerzaams in? Dat is mij niet opgevallen.

KDD
Berichten: 1128
Lid geworden op: 17 Okt 2020, 21:40
Locatie: Canada

Re: Geloof

Berichtdoor KDD » 31 Jul 2021, 18:45

DDD schreef:Ik heb het citaat twee keer doorgelezen. Het is moeilijk toegankelijk door het ouderwetse Nederlands. Maar wat staat er nu eigenlijk voor leerzaams in? Dat is mij niet opgevallen.

Blijkbaar wist je dat allemaal al dan. Twee belangrijke zaken die ik er uithaal is dat de drie geloofsdelen staan of vallen met elkander. En dat alle drie zaken bovennatuurlijke gaven zijn van God. Het is meer dan natuurlijk verstand en redenering.

DDD
Berichten: 24411
Lid geworden op: 11 Jul 2012, 17:48

Re: Geloof

Berichtdoor DDD » 31 Jul 2021, 18:53

Dat is inderdaad een belangrijk inzicht. Dat staat allebei trouwens ook in de Heidelbergse Catechismus. Voor wat betreft het eerste uit mijn hoofd gezegd: "niet alléén, maar óók".

Maar dank voor je reactie.

KDD
Berichten: 1128
Lid geworden op: 17 Okt 2020, 21:40
Locatie: Canada

Re: Geloof

Berichtdoor KDD » 29 Aug 2022, 14:12

Misschien goed om deze weer naar voren te halen:
Ds. J. Nupoort schreef:
Maar wat zijn nu de geloofsdelen?
Dat zijn er drie.
1. De kennis.
2. De toestemming.
3. Het vertrouwen.

Waarin bestaat de geloofskennis?
Deze bestaat:
1. In een hebbelijk licht, door de Heilige Geest onstoken in het begenadigd gemoed, waardoor de ziel bekwaam is om de inhoud van het Goddelijke getuigenis naar de zin van Christus te verstaan. Dit wordt genoemd: verlichte ogen des verstands (Ef. 1:18).
2. In een werkzame oefening, waardoor de verlichte ziel de voorwerpen die haar door het Goddelijke getuigenis ontdekt zijn, tot voorwerpen van haar beschouwing stelt, om door een ernstig, aandachtig en bidden naspeuren van Gods getuigenis te komen tot een zielzaligende bevatting daarvan, in het Woord genoemd: een aanschouwen van Christus en van de heerlijkheid Gods (Joh. 6:40; 2 Kor. 3:18).

Waarin bestaat de toestemming?
Deze bestaat:
1. In een hebbelijke overreding van het begenadigd gemoed, door de Heilige Geest gewerkt, waardoor het, aangaande de waarheid van het Goddelijke getuigenis ten volle overtuigd, bekwaam is om het als waarachtig aan te nemen. Dit wordt in Gods Woord genoemd: het getuigenis in zichzelf hebben (1 Joh. 5:20).
2. In een dadelijke oefening, waardoor de gelovende ziel, met onderwerping van het verstand des vleses, de waarheid van het Goddelijke getuigenis eerbiedigt en met een geheiligde erkentenis omhelst. Dit wordt in Gods Woord genoemd: een erkentenis der waarheid (2 Tim. 2:255) en de genade Gods in waarheid erkennen (Kol. 1:6).

Waarin bestaat het vertrouwen?
Dat bestaat:
1. In een gemoedszekerheid, door de Heilige Geest in het begenadigde hart gewerkt, waardoor het voor zichzelf ontwijfelbare zekerheid heeft dat het Goddelijke getuigenis, als een getuigenis dat voor haar van het grootste belang is, haar persoonlijk raakt. Dit wordt in Gods Woord genoemd: een vaste grond (Heb. 1:1) en een volle verzekerheid des geloofs (Hebr. 10:22).
2. In een dadelijke werkzaamheid, waardoor de ziel zich het Goddelijke getuigenis, als tot haar gesproken eerbiedig en vrijmoedig toe-eigent, met een ootmoedig en blijmoedig daarop verlaten van zichzelf. Dit wordt in Gods Woord genoemd: een leunen op haar Liefste (Hoogl. 8:5), een steunen op zijn God (Jes. 50:10), een verlaten vanzichzelf op den Heere (Ps. 10:14), en een betrouwen op Hem (Ps. 31:10).

In welke van deze drie delen van het geloof bestaat het eigenlijke en ware wezen van het geloof?
Dat bestaat niet in het een of ander daarvan, maar in die drie dingen tezamen, zodat bij niemand het zaligend geloof is, als niet al deze drie dingen erin gevonden worden; en ook niet een van deze drie dingen bij iemand zijn, tenzij hij dat geloof waarlijk bezit. Dit is duidelijk uit het verband waarin deze drie dingen met elkaar gesteld worden (Ps. 9:12; Jes. 43:10; 2 Kor. 15:1,2; Kol. 1:4-6; enz.).

Is evenwel het enen deel net wezenlijker dan het andere?
Nee. Al deze drie geloofsdelen zijn in het geloof even wezenlijk, aangezien de ontbering van zowel het een als van het ander de ontbering van het gehele geloofswezen insluit.

-DIA-
Berichten: 30247
Lid geworden op: 03 Okt 2008, 00:10

Re: Geloof

Berichtdoor -DIA- » 26 Sep 2022, 09:48

Geloof, zo staat hierboven. Soorten geloof.
In Jakobus 2 kunnen we lezen over het tekort van een algemeen geloven en het ware zaligmakend geloof. Geloven dat God een enig God is, zo wordt gezegd, is goed: Gij doet wèl, maar het geloof is onderscheiden, want dan lezen we verder: De duivelen geloven het ook, en zij sidderen.
Wat wij, naar ik meen nodig hebben is een eerlijke prediking die voor ogen stelt wie en wat de mens is geworden en wie en wat de mens in zijn oorspronkelijke staat was. Hoe een mens dood is door de misdaden en de zonden, hoe hij van nature een vijand van God en Zijn volk is, en hoe een mens wederom geboren moet worden.
Misschien dat sommigen het wat off-topic vinden, maar ik geloof dat in de preken die hier te beluisteren zijn het ware geloof, maar ook het tijdgeloof, wondergeloof enz. op te luisteren zijn.
https://theologienet.nl/audiopreken/
Er zijn nu veel kerken die er gewoon van uitgaan dat elke hoorder een christen is, zo het lijkt enkel om het feit dat men naar de kerk gaat en gelooft wat de predikant zegt.
Ik hoor in veel kerken geen oproep meer tot bekering of zelfonderzoek. Het geloof wordt als het ware in het menselijke getrokken, en het wonder is eruit. Over Gods recht wordt gezwegen en de mens is blijkbaar niet dood door de zonden en misdaden. En de genade is meer algemeen, waar het Goddelijke wonder van de wedergeboorte niet juist wordt voorgesteld.

Hieronder een verzameling preken waarin de zaken nog wel eerlijk en bij name worden genoemd. Ik heb zo een vreze dat deze preken niet meer zo geapprecieerd worden, als ik de geluiden om me heen goed versta.
Ik meen dat dit in onze reformatorische kerken altijd is geleerd.
Het verstaan is op zich al iets: verstaan we het verstandelijk, of ook bevindelijk. Ook hier is een verandering, waar we veel meer geneigd zijn een historisch geloven niet te onderscheiden van het ware zaligmakende geloof. Zie hiervoor ook bv. de gelijkenis van de zaaier, of de 10 maagden enz. Dan is er geen reden om naar een ander te zien, maar zichzelf te onderzoeken, ja zelfs zeer nauw te onderzoeken.
Verder denk ik niet dat geloof iets is wat we in zulk een tijd als nu op een openbaar forum kunnen bespreken. Laten we dan, dat zou ik adviseren, luisteren naar wat ons door Gods voorzienigheid door onze vaderen is overgeleverd, al zijn er sommigen die juist deze waarheid als vals zijn gaan betitelen, wat op zich wel een teken aan de wand mag worden genoemd. Sprekend over een tijd dat velen geërgerd worden en kittelachtig van gehoor, dan denken we aan anderen en stellen onszelf daar buiten. Ook dit mag wel opmerkelijk zijn: De bevindelijke waarheid is nooit populair geweest, maar ik zie wel een grotere afkeer hiervan dan in de dagen van de bloei van de kerk.
In de preken die via de link te beluisteren zijn horen we de separatie en het zelfonderzoek nog wel, meen ik.
https://theologienet.nl/audiopreken/
© -|||-

CvdW
Berichten: 2408
Lid geworden op: 23 Mar 2015, 14:07

Re: Geloof

Berichtdoor CvdW » 26 Sep 2022, 10:20Terug naar “Theologie - Dogma en Belijdenis”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten