Bertiel schreef:zijn er hier broodbakkers die zelf hun brood bakken?
ons lijkt het wel leuk, maar hebben nog wat hints en tips nodig.
bakken jullie oven of in het apparaat zelf? Of gebruiken jullie een kneedmachine?
Ik bak 6 dagen per week ons eigen brood omdat we gemiddeld zo´n 5 of 6 keer per jaar naar de supermarkt gaan.
Boodschappen doen is vanwege de afstand voor ons als gezin een dagje uit.
Op de traditionele manier: handmatig deeg maken en handmatig kneden.
Kneden doe ik 2 x 20 minuten met een uur ertussen om te rijzen, na de tweede kneed nog 2 uur rijzen.
Ik gebruik verse gist maar heb ook een zuurdesem cultuur in huis.
Daarvan maak ik verschillende broodsoorten:
- arabisch platbrood
- pita broodjes
- challot (vaak met cranberries) voor het weekend
- volkorenbrood
- (volkoren) bollejes
- breekbrood met verse Italiaanse kruiden en olijfolie met citrusolie
- pizzabrood
- krentenbrood (vervang 10% meel voor custard poeder)
- bladerdeeg (met roomboter)
- soms brioche of bolussen (met bruine suiker)
Ik vind het heerlijk om zelf brood te bakken! en je weet wat je eet (geen dubieuze broodverbeteraars (zoals keratine van chinees haar
) en dierlijke vetten).
Basis ingrediënten: (volkoren)meel, water, beetje zout, theelepeltje suiker, olijfolie, gist/desem.
Voor luxe broden doe ik er extra bij:
maanzaad, sesamzaad, pompoenpitten, zonnebloemzaden en/of venkelzaad, za´atar.
We hebben buiten een houtoven die speciaal voor het bakken van brood wordt gebruikt.
Brood dat gebakken is in een houtoven smaakt echt het lekkerst.
Met liefde gemaakt, in liefde gewaardeerd.