Johann Gottfried Walther schreef:Men zegt, dat de Reformatoren (: Zwingli, Bucer, Bullinger, Luther, Calvijn en Oecolampadius) een letterlijke Schriftexegese voorstonden. Dat wil ik geloven. Ze verwierpen de viervoudige scholasieke exegese, dat zal waar zijn.
Maar wat is de definitie/ omschrijving van letterlijke Schriftexegese?
De reformatie heeft uniform geleerd, met name tegen de Roomse vergeestelijking (allegorie), dat de letterlijke betekenis van de tekst de enige en werkelijke betekenis is, voor zowel de eerste hoorders, als voor ons nu. Onder letterlijk wordt dan verstaan: de betekenis die de tekst zelf aangeeft, in zijn context. Een gedicht (bv psalmen) interpreteer je dus anders dan een geschiedenis. Ook is er wel ruimte voor typologiën (in de zin dat een bijbels figuur een GEDEELTELIJKE voorafschaduwing is van bv. Christus). Het verschil met de Roomsen, Dopersen, en enkele Nadere Reformatoren, zat m erin dat:
1. Indien de tekst zelf geen aanleiding geeft om deze niet letterlijk te lezen, dan dient deze per definitie letterlijk gelezen te worden.
2. Typologiën mogen slechs toegepast worden, als deze (1) zelf-evident zijn, en (2) voor zover de tekst reikt. Het afleiden van gegevens uit het beeld, die niet in de tekst genoemt worden, mag dus niet.
3. Ze kent regels/een methode waarmee een exegese getoetst kan worden.
Vele bevindelijk-gereformeerden vallen over de letterlijke uitleg, men vindt dat oppervlakkig en geesteloos. Helaas geven veel moderne commentaren inderdaad dat beeld. Maar wanneer we in de gereformeerde exegese spreken over de "letterlijke" betekenis, doen we dat met de belijdenis in het hart dat we in het woord God en Zijn handelen leren kennen. De tekst hoeft dus niet geestelijk gemaakt te worden, maar is al geestelijk (wie dus meent een tekst te moeten vergeestelijken, zoals helaas vaak gebeurt, miskent daarmee de geestelijke inhoud van de letterlijke betekenis van de tekst). Want het verteld ons Wie God is, en hoe God handelen wil.
Helaas voor bevindelijk-gereformeerden zal je dan zien, dat de Bijbel niet gaat over de bevinding van het komen tot geloof. Als er bevindelijk gesproken wordt, is dat praktisch altijd van een al bekeerd christen, van iemand die al in Christus is. Maar zelfs dat gebeurt relatief weinig, het grootste gedeelte van de Bijbel bestaat immers uit geschiedschrijving en wetten. Bevinding komt dus wel aan de orde in de Bijbel (psalmen, brieven van Paulus, etc), maar het is geen hoofd-thema. Het hoofdthema is God, Wie Hij is, en hoe Hij handelt. Zelfs in het bevindelijke spreken (bv: de psalmen leren ons veel over Wie God is, net als de brieven van Paulus)
Voor wie echt geinteresseerd is, zijn er genoeg (Engelstalige) handboeken te verkrijgen over Schrift-uitleg. Schrift-uitleg is enerzijds eenvoudig: de hoofdboodschap van de Bijbel is voor iedere lezer te vatten. Anderzijds zijn er ook gedeelten die veel studie vereisen, omdat ze een moeilijke structuur hebben, een boodschap die niet zo snel duidelijk is, of omdat ze veel historische en culturele achtergrond vereisen (bv: wat betekend de kleur rood in het OT).
Het belangrijkste voor gereformeerde exegese is (1) dat het biddend gebeurt, (2) onder inwachting van Gods Heilige Geest, (3) in het vaste geloof dat God in de tekst zoals die er ligt openbaart Wie Hij is en hoe Hij handelen wil. Een praktische aanzet: Lees een Bijbelgedeelte, en vraag je na het lezen af: (1) wat staat er nu eigenlijk (dus: wat is het verhaal wat verteld wordt), (2) wat zegt dit gedeelte over God, (3) wat zegt dit gedeelte over hoe God handelt, en waarom God zo handelt, (4) wat kunnen we leren (of juist niet leren) van de mensen die in dit verhaal voorkomen. En, ten slotte: De tekst is het woord van God, en legt een claim op je als lezer. Het is niet iets wat je zomaar leest, maar het vraagt/eist een antwoord van jou als lezer, het vraagt dat je je denken, ja heel je leven, laat vormen door de boodschap die de tekst bevat.
Ten laatste: Hét schoolvoorbeeld van goede, gereformeerde exegese zijn de commentaren van Calvijn.