Weg met het etiket 'arminiaans'
Geplaatst: 25 jun 2008, 10:06
--
(Ik hoop dat ik nu ook niet gelijk weer het etiketje "Arminiaans" opgeplakt krijg... daar heb ik er al genoeg van op me zitten na 5 jaar hierArminiaans' betekent - in gereformeerd spraakgebruik - dat een mens zelf moet en kan bijdragen aan zijn behoud. En inderdaad, zegt Den Boer, lees je bij Arminius dat je aan een voorwaarde moet voldoen om behouden te worden: je moet geloof hebben. Je kunt uit vrije wil voor of tegen God kiezen.
Maar voortdurend benadrukt Arminius, dat hij daarmee geen afbreuk doet aan Gods genade. Voor die goede keuze is een mens voor honderd procent van God afhankelijk. En het ligt puur aan hemzelf wanneer hij voor het kwaad kiest.
Als ik William den Boer goed begrijp, gaat het hem niet zozeer om het etiket an sich, maar om het te pas en te onpas opplakken daarvan. Met andere woorden, je moet wel weten waar je het over hebt. Een voorbeeld: een collega van mij wijt heel veel zijns inziens slechte dingen aan het calvinisme, terwijl hij zelf ruiterlijk toegeeft nog nooit een letter van Calvijn gelezen te hebben. "Calvinisme" betekent voor hem niet meer dan "bekrompen christendom".pietjebel schreef:Dan ook weg met het etiket 'Calvinistisch', want Calvijn zou zich niet herkennen in alles wat er na hem door calvinisten gezegd is.
100% mee eens!!! En dat is nou net 'het probleem' in onze gereformeerde kringen.Belangrijk om van Arminius te leren, vindt hij dat God op geen enkele manier voor het kwaad verantwoordelijk is. ,,Wij moeten dus ook geen dingen zeggen waarmee je die indruk kunt wekken.'' Het valt hem ook op dat de gereformeerde verkiezingsleer iets in zich heeft wat mensen passief en afwachtend kan maken, alsof zij er uiteindelijk niets aan kunnen doen als God hen niet aanraakt.
Dat is dus het gevaar van ons beroepen op en benoemen naar oudvaders. Daarom idd weg met alle etiketten. We zijn niet van Calvijn, van Luther of van Arminius. We zijn van Christus!Josephus schreef:Als ik William den Boer goed begrijp, gaat het hem niet zozeer om het etiket an sich, maar om het te pas en te onpas opplakken daarvan. Met andere woorden, je moet wel weten waar je het over hebt. Een voorbeeld: een collega van mij wijt heel veel zijns inziens slechte dingen aan het calvinisme, terwijl hij zelf ruiterlijk toegeeft nog nooit een letter van Calvijn gelezen te hebben. "Calvinisme" betekent voor hem niet meer dan "bekrompen christendom".pietjebel schreef:Dan ook weg met het etiket 'Calvinistisch', want Calvijn zou zich niet herkennen in alles wat er na hem door calvinisten gezegd is.
1 Kor. 3:5-6 "Want als iemand zegt: Ik ben van Paulus, en een ander: Ik van Apollos, bent u dan niet vleselijk? Wie is Paulus dan, en wie is Apollos? Zij zijn slechts dienaren, door wie u tot geloof gekomen bent, en dat zoals de Heere aan ieder van hen gegeven heeft."
In het artikel kan je lezen dat Arminius aangeeft dat het geloof wordt geschonken door God. Zie het stuk wat in in mijn vorige post citeerde over die totale afhankelijkheid.Het arminianisme is juist zo gevaarlijk door zijn subtiliteit:
"... als Hij mensen aanneemt, is dat naar aanleiding van hun geloof, maar op grond van de gerechtigheid die plaatsvervangend is genoeggedaan door het offer van Jezus Christus."
Genade? Natuurlijk! Maar de genade dat God mij uitverkiest en het geloof schenkt, die mis ik.
Als je de vrije wil bewust leert ben je niet 100% afhankelijk van God's genade. 100% genade is het als bij het tot bekering komen de doorslaggevende factor het werk van de Heilige Geest is. Natuurlijk geeft Arminius aan dat de Heilige Geest betrokken is bij het tot geloof komen, daar gaat het niet om. Maar bij hem is de doorslaggeven factor (daar gaat het om) de keuze van de mens. En dan is het 99% afhankelijkheid van God's genade in plaats van 100%. Bij Calvijn is de menselijke keus ook belangrijk, maar doorslaggevend is het werk van de Heilige Geest die deze keus werkt in een mens.Marnix schreef:Regelmatig kom je een gezonde balans tegen die de Bijbel ook leert, tussen het voor 100 procent van Gods genade afhankelijk zijn en tegelijkertijd de oproep tot geloof, bekering, navolging
Ik kan me de euforie in deze topic wel een beetje voorstellen. Toen ik pas over Arminius gelezen had bij Graafland, had ik ook zoiets van: o, het valt allemaal wel mee met die Arminius.Marnix schreef:Als je het artikel goed hebt gelezen kan je je allicht voorstellen dat het etiket "arminiaans" niet zo erg blijkt te zijn
Maar de laatste stap moeten ze zelf doen...refo schreef:God brengt de verkorenen tot geloof door middel van de voorbereiding van de wil zodat die kan gaan willen wat God wil.