God, Nederland en Oranje
Geplaatst: 22 apr 2008, 23:15
n.a.v. gesprek in de chat:
Wat betekent dat nog voor vandaag?
Wat betekent dat nog voor vandaag?
Een pleitgrond in eht gebedMarthaMartha schreef:n.a.v. gesprek in de chat:
Wat betekent dat nog voor vandaag?
Maar waarom eigenlijk? Toen wel! Maar nu nog?helma schreef:Een pleitgrond in eht gebedMarthaMartha schreef:n.a.v. gesprek in de chat:
Wat betekent dat nog voor vandaag?
Niets, en t heeft nooit wat betekend ook. De vergelijking tussen Nederland en Israël, als een soort natie van God, met de Oranjes als de Mozessen, is onjuist. Zelfs in de hoogtijdagen van de Nederlandse vroomheid, onder de vrome Oranjes, was slechts een klein gedeelte de waarheid toegedaan (slechts een paar procent van onze bevolking was Calvinist). Het verlangen van de Nadere Reformatoren, die Nederland naar het voorbeeld van Israël een theocratie onder God wilde maken, is nooit werkelijkheid geworden. Het waren dezelfde Oranjes, die zo hoopvol de strijd voor de waarheid streden, die later eigen macht niet wilden laten bekorten door het lovenswaardige ideaal van een theocratie. Zelfs een eigen kerkorde (DKO) werd de kerk niet gegund!MarthaMartha schreef:n.a.v. gesprek in de chat:
Wat betekent dat nog voor vandaag?
MarthaMartha schreef:Maar waarom eigenlijk? Toen wel! Maar nu nog?helma schreef:Een pleitgrond in eht gebedMarthaMartha schreef:n.a.v. gesprek in de chat:
Wat betekent dat nog voor vandaag?
Helemaal mee eens!memento schreef:Niets, en t heeft nooit wat betekend ook. De vergelijking tussen Nederland en Israël, als een soort natie van God, met de Oranjes als de Mozessen, is onjuist. Zelfs in de hoogtijdagen van de Nederlandse vroomheid, onder de vrome Oranjes, was slechts een klein gedeelte de waarheid toegedaan (slechts een paar procent van onze bevolking was Calvinist). Het verlangen van de Nadere Reformatoren, die Nederland naar het voorbeeld van Israël een theocratie onder God wilde maken, is nooit werkelijkheid geworden. Het waren dezelfde Oranjes, die zo hoopvol de strijd voor de waarheid streden, die later eigen macht niet wilden laten bekorten door het lovenswaardige ideaal van een theocratie. Zelfs een eigen kerkorde (DKO) werd de kerk niet gegund!MarthaMartha schreef:n.a.v. gesprek in de chat:
Wat betekent dat nog voor vandaag?
Kortom, God, Nederland en Oranje, hebben nooit de band gehad, die het zou moeten hebben, en die het soms wordt toegedicht. Helaas, net als Israël was ons volk niet zo gehoorzaam als het heeft moeten wezen, en waren onze leidslieden (de Oranjes) uiteindelijk even eigenzinnig als Mozes, die ook zichzelf handhaafde toen hij op de rots sloeg, ipv er tegen sprak. Als de vergelijking van het 3-voudig snoer op moet gaan, laat het dan zijn dat zowel Nederland als Oranje in grote zondigheid staat tegenover God. Zowel toen, in de hoogtij-dagen, als zeker nu!
Tjonge Memento, ik kan je goed volgen in veel dingen.memento schreef:Niets, en t heeft nooit wat betekend ook. De vergelijking tussen Nederland en Israël, als een soort natie van God, met de Oranjes als de Mozessen, is onjuist. Zelfs in de hoogtijdagen van de Nederlandse vroomheid, onder de vrome Oranjes, was slechts een klein gedeelte de waarheid toegedaan (slechts een paar procent van onze bevolking was Calvinist). Het verlangen van de Nadere Reformatoren, die Nederland naar het voorbeeld van Israël een theocratie onder God wilde maken, is nooit werkelijkheid geworden. Het waren dezelfde Oranjes, die zo hoopvol de strijd voor de waarheid streden, die later eigen macht niet wilden laten bekorten door het lovenswaardige ideaal van een theocratie. Zelfs een eigen kerkorde (DKO) werd de kerk niet gegund!MarthaMartha schreef:n.a.v. gesprek in de chat:
Wat betekent dat nog voor vandaag?
Kortom, God, Nederland en Oranje, hebben nooit de band gehad, die het zou moeten hebben, en die het soms wordt toegedicht. Helaas, net als Israël was ons volk niet zo gehoorzaam als het heeft moeten wezen, en waren onze leidslieden (de Oranjes) uiteindelijk even eigenzinnig als Mozes, die ook zichzelf handhaafde toen hij op de rots sloeg, ipv er tegen sprak. Als de vergelijking van het 3-voudig snoer op moet gaan, laat het dan zijn dat zowel Nederland als Oranje in grote zondigheid staat tegenover God. Zowel toen, in de hoogtij-dagen, als zeker nu!
maar is het dan niet beter om op de doop, het verbond van God te pleiten i.p.v. op het verbond van toen?helma schreef:MarthaMartha schreef:Maar waarom eigenlijk? Toen wel! Maar nu nog?helma schreef:
Een pleitgrond in eht gebed
Gods verbond met Oranje
Voor mezelf (ik weet dat er anders over gedacht wordt) gebruik ik het als pleitgrond in mijn gebed voor het Oranjehuis.
De kinderen van Prins Willem Alexander en prinses Maxima worden gedoopt in de Naam van een drieënig God.
Zeker weten! Daar zou een enorm getuigenis van uit gaan!!!helma schreef:Laten we toch veel bidden voor het Oranjehuis of Oranje zich terug mag keren naar de God van het verbond.
Wat zou het voor Nederland veel betekenen als we een biddende Oranje op de troon zouden hebben
Ik zeg niet dat het niets betekend heeft, ik zeg wél dat het niets bijzonders betekend heeft. Er wordt veel geroemd in de Oranjes, maar men vergeet dat de Oranjes de DKO en de theocratie hebben tegengehouden. Zelfs het houden van landelijke synodes werd de kerk na de Dordtse Synode niet meer gegund!Tjonge Memento, ik kan je goed volgen in veel dingen.
Maar dat je zegt dat het NOOIT iets heeft betekend gaat me te ver. Voor WvO , die voor God worstelde met het volk en dit bij God kwijt kon, betekende het namelijk wél héél veel!!!
Baarlijke nonsens. Je doet net alsof het Calvinisme altijd in de marge van de samenleving is geweest. Mag ik je er op wijzen dat de de Gereformeerde Kerk staatskerk was? Waarmee ik niet zeg dat iedereen naar de kerk ging en ook niet het overgrote deel. En ook niet dat een ieder een waar belijder was. Maar wat jij doet is geschiedvervalsing.memento schreef:Niets, en t heeft nooit wat betekend ook. De vergelijking tussen Nederland en Israël, als een soort natie van God, met de Oranjes als de Mozessen, is onjuist. Zelfs in de hoogtijdagen van de Nederlandse vroomheid, onder de vrome Oranjes, was slechts een klein gedeelte de waarheid toegedaan (slechts een paar procent van onze bevolking was Calvinist).MarthaMartha schreef:n.a.v. gesprek in de chat:
Wat betekent dat nog voor vandaag?
Ik citeer uit de woorden van prof. op 't Hof, die toch wel een kenner is van de vaderlandse kerkgeschiedenis:Erasmiaan schreef:Baarlijke nonsens. Je doet net alsof het Calvinisme altijd in de marge van de samenleving is geweest. Mag ik je er op wijzen dat de de Gereformeerde Kerk staatskerk was? Waarmee ik niet zeg dat iedereen naar de kerk ging en ook niet het overgrote deel. En ook niet dat een ieder een waar belijder was. Maar wat jij doet is geschiedvervalsing.memento schreef:Niets, en t heeft nooit wat betekend ook. De vergelijking tussen Nederland en Israël, als een soort natie van God, met de Oranjes als de Mozessen, is onjuist. Zelfs in de hoogtijdagen van de Nederlandse vroomheid, onder de vrome Oranjes, was slechts een klein gedeelte de waarheid toegedaan (slechts een paar procent van onze bevolking was Calvinist).MarthaMartha schreef:n.a.v. gesprek in de chat:
Wat betekent dat nog voor vandaag?
Je toont nu zelf al de onjuistheid van je eerdere beweringen aan. Al nuanceer je hier en daar ten onrechte.memento schreef:Ik citeer uit de woorden van prof. op 't Hof, die toch wel een kenner is van de vaderlandse kerkgeschiedenis:Erasmiaan schreef:Baarlijke nonsens. Je doet net alsof het Calvinisme altijd in de marge van de samenleving is geweest. Mag ik je er op wijzen dat de de Gereformeerde Kerk staatskerk was? Waarmee ik niet zeg dat iedereen naar de kerk ging en ook niet het overgrote deel. En ook niet dat een ieder een waar belijder was. Maar wat jij doet is geschiedvervalsing.memento schreef:Niets, en t heeft nooit wat betekend ook. De vergelijking tussen Nederland en Israël, als een soort natie van God, met de Oranjes als de Mozessen, is onjuist. Zelfs in de hoogtijdagen van de Nederlandse vroomheid, onder de vrome Oranjes, was slechts een klein gedeelte de waarheid toegedaan (slechts een paar procent van onze bevolking was Calvinist).
In 1572 kwamen de politieke overheden voor de vraag te staan welke protestantse kerk de rol van publieke kerk (tot dan toe Romana) over moest nemen. De Staten hebben op een gegeven moment niet gekozen voor een concurrerende kerkstaat. Zij wilden omwille van de stabiliteit van het land één kerk. De Doopsgezinden waren slecht georganiseerd en hadden weinig politieke aspiraties. De Lutherse kerk was klein van omvang en had ook weinig politieke aspiraties. Er bleef dus maar één kerk over, ook al waren er ontzettend in de minderheid (minder dan 5%). Eigenlijk wordt de keuze voor de gereformeerde kerk pas geformaliseerd in 1651 (Grote Nationale Vergadering). Het gereformeerde karakter van de Nederlanden moeten we dus niet overschatten…
De Staten Generaal zeggen in 1587 dat nog geen 10% van de bevolking gereformeerd is.
Van Oldebarnevelt schat in 1617 dat niet meer dan eenderde van de bevolking gereformeerd is (dit is een zeer ruime schatting, waarbij ook de remonstranten meegeteld zijn).
Pas tegen het eind van de achttiende eeuw (nb: de eeuw van de tolerantie, met al haar dwalingen) is er een volkskerk gekomen in de zin van de meerderheid.