Marnix schreef:Hoe kan Jezus dan de discipelen uitzenden om ALLE volken tot zijn discipelen te maken? Christus wordt aan iedereen die het evangelie hoort aangeboden.... maar velen zijn geroepen... en weinigen verstaan. Dit is niet ongereformeerd als je kijkt naar wat de reformatoren leerden... alleen later is men wat teveel op de uitverkiezing gaan focussen. Ieder die gelooft is uitverkoren.... dat is de Bijbelse benadering... en dat is wat anders dan de redenering: Als je uitverkoren bent ga je geloven dus Christus wordt alleen aangeboden aan de uitverkorenen en alleen zij worden geroepen.
Bert,
Ik snap jouw visie niet. Het is bang voor algemene verzoening, iets dat geen enkele deelnemer op dit forum zou willen den durven leren.
Je probeert mensen te overtuigen van het gevaar van een algemeen, welmenend aanbod van genade en koppelt het voortdurend aan de algemene verzoening.
Ik zeg je: Wij proberen jou te overtuigen te overtuigen van jouw dwaling.
Algemeen aanbod van genade zonder algemene verzoenig is voluit Bijbels en terug te vinden in de belijdenis geschriften.
Jij praat die zaken aan elkaar en bestijdt vervolgens deze gekoppelde leer, die niets anders is dan een zelfgecreeerde dwaling. Een karikatuur van het aanbod van genade!
En dan moet je niet vreemd opkijken dat er hier flink tegengas wordt gegeven.
En dat jouw lijn vervolgens als hyper-calvinistisch wordt bestempeld. Het is niet anders dezelfde redenatie als jij gebruikt, maar dan vanuit de andere visie gedacht.
Ik wil beide zaken aan de orde stellen,
1. Dwaling, voortvloeiend uit het ontkennen van het aanbod van genade
2. De zuivere vorm van Aanbod van genade
Dwaling, voortvloeiend uit het ontkennen van het aanbod van genade
Als wij stellen dat er geen aanbod van genade is, kun je redeneren naar een punt van niets doen en stilzitten.
Alleen uitverkorenen krijgen genade en mogen genade eigenen in de prediking. Dus enkel als je verzekerd ben van het uitverkoren zijn, mag je de beloften omarmen.
We weten:
- Zonder geloof, geen genade.
- Zonder genade geen zekerheid.
- Zonder zekerheid niet weten uitverkoren te zijn
Oftewel, je kunt pas geloven in de vervulling van de belofte voor jou persoonlijk als je persoonlijk weet hebt van je uitverkiezing.
Het resulteert in stilzitten en slechts het Evangelie aanhoren als voorstelling van genade voor diegenen die niet die verzekering hebben.
- Je kunt immers de genade niet eigenen
- Je hebt nog geen recht op de belofte
- Je kunt zelf niets doen
- Je wilt zelf niets doen
- Je kunt wel onder het Woord zijn.
- Je kunt niet bidden, het gebed van de ongelovige is een stank in Gods neusgaten
- Gods Geest werkt, en brengt de uitverkorenen tot verzekering.
- Wachten tot dat punt. Dan pas Evangelie voor jou.
De praktijk:
De Heilige Geest werkt geloof DOOR Gods Woord.
Hij overtuigt van zonden, gerechtigheid en oordeel.
Dat doet de zondaar een schuld zien die betaald moet worden.
Dat doet de zondaar tot Christus vluchten, volledig gewillig en toestemmend aan Gods Recht.
Op dat moment is die zondaar echt niet zeker van de uitverkiezing.
Daar krijg je dan:
"Ik arme zondaar ben schuldig te betalen. Ik heb een Verlosser, een Borg nodig. Ik WEET ME NIETUITVERKOREN. Ik mag de genade niet aannemen die ik zo nodig heb."
En dan?
Gaat de dominee deze zondaar overtuigen dat hij uitverkoren is?
Laat het niet zo zijn! Dat is een gruwelijke dwaling.
De uitverkiezing in handen van zondige mensen.
Wat dan?
Ik kan maar 1 ding verzinnen. Wachten op verzekering.
Wachten op de troost die moet dienen om het geloof te sterken om meer vrucht te kunnen dragen.
Het staat vrucht dragen in de weg. Het staat de opdracht van de brief van Jakobus in de weg. De opdracht voor alle gelovigen.
De brief van Paulus aan Efeze wordt een onmogelijkheid.
Eerst geloven en dan troost uit de uitverkiezing?
Het is toch andersom geworden?
Bert, in alle ernst, dit is waar jouw standpunt in uitkomt.
Ik ken situaties waar dit praktijk is!
Het is niet voor niets dat in de gemeenten waarin dit praktijk is de avondmaalstafels leeg zijn, de ambten niet meer vervuld kunnen worden. Een praktijk waarin de jeugd massaal vertrekt.
Ik durf hier te stellen dat de dwaling dit oordeel heeft veroorzaakt!
De zuivere vorm van Aanbod van genade
De inhoud van het Evangelie is niet: Christus is persoonlijk voor u gestorven! Dat zou een leugen zijn; want Christus is alleen voor de uitverkorenen gestorven. In het Evangelie maakt echter maakt God de uitnemende weg van de zaligheid bekend en roept Hij een ieder, tot wie het Woord komt, om in de weg van bekering tot de geopende fontein te komen. Zo deze Roeping Gods geen ernstige en waarachtige zou zijn, hoe zou de versmading ervan als schuld kunnen worden aangerekend?
Met nadruk spreekt de Heere ons daarvan in Hebr. 2:3: 'Hoe zullen wij ontvlieden, indien wij op zo'n grote zaligheid geen acht nemen?'
Op vele andere plaatsen roept God het oordeel toe aan hen, die het Evangelie Zijns Zoons verworpen hebben.
Deze verkondiging van het Evangelie noemen wij ook het aanbod of de aanbieding van het Evangelie. Als in dit verband het woord algemeen gebruikt wordt, heeft dit geen andere betekenis, dan wat in de hier aangehaalde paragraaf van de Dordte Leerregels beleden wordt: "zonder onderscheid".
Het nogal eens gemaakte verwijt, dat het algemene aanbod zo ongeveer hetzelfde zou zijn als de algemene verzoening is ten enemale ongegrond.
Om misvattingen te voorkomen kan het gebruik ervan beter vermeden worden, maar waar zowel door Comri, als door de
Schotse godgeleerden dit woord 'algemeen' gebruikt wordt, is van een samenkoppeling van 'algemeen aanbod' en 'algemenen verzoening' bij deze onverdacht gereformeerde godgeleerden geen sprake.
Het 'verderfelijke venijn van de Pelagiaanse dwalingen' zit niet in de aanbieding van het Evangelie, maar in de opvatting, die de Remonstranten huldigden, dat de vrije wil zich bij de genade voegt, die 'zonder onderscheid aangeboden wordt, en dat het niet hangt aan de bijzondere gave der barmhartigheid, die krachtiglijk in hen werkt, opdat zij zichzelven die genade boven anderen zou toeeigenen' (Hoofdstuk 2, Verwerping der dwalingen, art. 6).
DL H3/4 Artikel 8:
'Doch zovelen als er door het Evangelie geroepen worden, die worden ernstig geroepen...'
Bovenstaande onveranderd overgenomen uit een artikel van Ds. A. Vergunst waarin hij de leerregels van de GerGem uit 1931 toelicht en het misbruik daarvan aantoont en deze aan de situatie van 1953 koppelt.
Het artikel begint zelfs met 1953.
VOor diegenen die minder bekend zijn met de GerGem: In 1953 is de GerGem gescheurd op dit onderwerp. De GerGem heeft vast gehouden aan de lijn van de Schotse predikers en de Reformatie.
Onder leiding van de daarom geschorste docent aan de theologische school. Dr. Steenblok, is een ander kerkverband ontstaan dat de oorsprong van visie van Bert is.
Bert,
Het gaat de fout in door het algemene aanbod van genade eerst tot een karikatuur te maken, en deze vervolgens te bestrijden.
Daarnaast is jouw visie een bron van andere dwalingen.
Dat je zelf niet tot die dwalingen vervalt, maakt mij blij.
Maar als je de visie concequent in praktijk brengt is het Hyper-Calvinisme.
Dat de dwalingen er nu wel degelijk zijn in de kringen die zich navolgers noemen van o.a. Dr. Steenblok is een feit.
Daarom zal ik niet stoppen dit te bestijden. Het houdt mensen van de genade af. Bij Christus vandaan. Het kenmerk van het werk van de vader der leugen!