SE Fireworks
Geplaatst: 03 apr 2002, 15:08
Volgens de rechter dragen de twee ex-directeurengeen schuld voor de dood van 22 mensen. Wat is jullie mening?
Onderzoek Enschede verzwegen
van onze verslaggever
2005-01-15
AMSTERDAM - De integriteit van het politieonderzoek naar de vuurwerkramp is opnieuw in opspraak gebracht. Rechercheurs van de politie Twente hebben verzwegen dat zij eind 2000 in het geheim onderzoek deden naar André de Vries.
'De V.' gold toen officieel nog als getuige van de vuurwerkramp, maar werd door de rechercheurs reeds als verdachte beschouwd. Deze rechercheurs hebben mogelijk meineed gepleegd. Dat blijkt uit een intern politierapport dat gisteravond via 'Netwerk' naar buiten is gekomen.
Het rapport staat haaks op de uitkomsten van een onderzoek door de rijksrecherche. Kamerleden vragen zich nu af of minister Donner (justitie) de Tweede Kamer wel juist en volledig heeft ge-ïnformeerd. De fracties van PvdA en GroenLinks willen dat Donner het interne rapport en dat van de rijksrecherche openbaar maakt.
De rijksrecherche pleitte de rechercheurs van het zogeheten Tolteam en het openbaar ministerie vrij van het misleiden van de rechterlijke macht. Het onderzoek werd ingesteld naar aanleiding van de aanhoudende bewering van twee 'dissidente' rechercheurs van het Tolteam, dat collega's en leden van het OM met bewijs hebben gerommeld om De Vries veroordeeld te krijgen wegens brandstichting bij SE Fireworks. Hij werd door de rechtbank Almelo veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf, maar in hoger beroep vrijgesproken.
Het Bureau interne zaken (BIZ) van de politie Gelderland-midden deed vóór de rijksrecherche onderzoek naar de beschuldigingen van de twee dissidenten. De interne onderzoekers ontdekten dat binnen het Tolteam vanaf half oktober 2000 drie rechercheurs uitvoerig onderzoek naar De Vries deden, zonder medeweten van hun collega's of de rechter-commissaris. Mogelijk zijn ook telefoongesprekken van De Vries opgenomen voordat hij verdacht werd van de brandstichting.
De sportbroek die De Vries op de dag van de vuurwerkramp droeg, is vanwege dezelfde verdenking onderzocht, terwijl het officieel om een andere brandstichting ging. De BIZ-onderzoekers sluiten ook niet uit dat het Tolteam al in 2000 wist dat een ander dan De Vries op 13 mei vanuit het rampgebied had gebeld met een mobiele telefoon van De Vries. De gegevens van het geheime onderzoek werden in een journaal vastgelegd. Dat journaal bleef ook na de aanhouding van De Vries buiten het officiële journaal van het Tolteam.