De Zondag
Geplaatst: 27 sep 2019, 22:20
Ik ben bezig met een onderzoekje en wil er achter komen hoe wij vandaag de dag (2019) over de zondag denken als christenen. Doe je mee?
Bedankt, ik koos 2, 4 en 6Jantje schreef:Ik heb optie 1, 3 en 5 aangekruist.
De zondag als rustdag, is wel door de keizer ingesteld, echter niet specifiek de samenkomsten inderdaad, dat was al veel eerder maar wel dat de zondag een rustdag is waar niet gewerkt hoeft te worden.J.C. Philpot schreef:De NT gemeente kwam al samen op de opstandingsdag van Christus, dus dit is niet door de keizer ingesteld. Dat is een verkeerde weergave van de geschiedenis-feiten, populair gemaakt door allerlei schrijfsels in Adventistische en Sabbatsvierende kringen. Constantijn heeft via de wet voor zijn rijk ingesteld, wat al de praktijk was. Hij heeft dit echter wel uitgebreid, want in de vroege kerk kwam men zondags voor zonsopgang samen, en werkte men daarna.
Ik 2, 3 en 5.Arja schreef:Bedankt, ik koos 2, 4 en 6Jantje schreef:Ik heb optie 1, 3 en 5 aangekruist.
Maar klopt het wel dat de eerste christenen daarna aan het werk gingen en pas na de instelling van de keizer de zondag als rustdag hielden? Of is dit historisch niet juist?Valcke schreef:De zondag werd door de eerste christenen reeds gehouden als dag van samenkomst. De dag van de opstanding, een week later, Joh. 20, en ook in de gemeenten van de heidenen, Hand. 20:6,7, enz. Deze dag werd de Heer-dag genoemd naar Christus, Openb. 1:10. Het is daarom Christus’ en Gods inzetting.
Dat er niet gewerkt werd, is wellicht niet meteen zo geweest, zeker niet voor het dienstvolk. Maar het werd daarna mogelijk en ten slotte werd het ook bevestigd door de wereldlijke overheid. Dat alles vind ik niet zo belangwekkend als het feit dat de dag zelf vanaf de eerste tijden onderhouden is als dag van samenkomst.ejvl schreef:Maar klopt het wel dat de eerste christenen daarna aan het werk gingen en pas na de instelling van de keizer de zondag als rustdag hielden? Of is dit historisch niet juist?Valcke schreef:De zondag werd door de eerste christenen reeds gehouden als dag van samenkomst. De dag van de opstanding, een week later, Joh. 20, en ook in de gemeenten van de heidenen, Hand. 20:6,7, enz. Deze dag werd de Heer-dag genoemd naar Christus, Openb. 1:10. Het is daarom Christus’ en Gods inzetting.
Overigens vind ik ook dat de zondag een instelling van de Heere is maar ik ben wel benieuwd naar de historie en geschiedenis.
Sinds 1954 schrijven we zondag niet meer met een hoofdletter (behalve als het de naam van die dominee is)Arja schreef:Ik ben bezig met een onderzoekje en wil er achter komen hoe wij vandaag de dag (2019) over de zondag denken als christenen. Doe je mee?
Dat weet ik. Maar ik heb het heel bewust toch gedaan om de aandacht ernaar toe te trekken.Hendrikus schreef:Sinds 1954 schrijven we zondag niet meer met een hoofdletter (behalve als het de naam van die dominee is)Arja schreef:Ik ben bezig met een onderzoekje en wil er achter komen hoe wij vandaag de dag (2019) over de zondag denken als christenen. Doe je mee?
https://onzetaal.nl/taaladvies/oktober-october/
aha, zoals de schilder die een bordje ophangt met NADTArja schreef:Dat weet ik. Maar ik heb het heel bewust toch gedaan om de aandacht ernaar toe te trekken.Hendrikus schreef:Sinds 1954 schrijven we zondag niet meer met een hoofdletter (behalve als het de naam van die dominee is)Arja schreef:Ik ben bezig met een onderzoekje en wil er achter komen hoe wij vandaag de dag (2019) over de zondag denken als christenen. Doe je mee?
https://onzetaal.nl/taaladvies/oktober-october/