De wandelende dominee

Mara
Berichten: 23141
Lid geworden op: 15 jun 2010, 15:54

De wandelende dominee

Bericht door Mara »

Vanmorgen hoorde ik op Radio Rijnmond over de hobby, nl. wandelen, van dominee Jacobus Craandijk.
Bij het nazoeken stuitte ik op een artikel in Trouw:
Je hebt wandelende takken en wandelende boekenkasten. Maar in de 19de eeuw was er ook een wandelende dominee: Jacobus Craandijk, doopsgezind herder en leraar, vooral bekend als leidsman van zichzelf en van wandelmaatje Pieter Schipperus.

Hij was zeer geliefd bij de doperse zielen, zowel op de preekstoel als in de parochie. Daar zal hij genoeg werk aan gehad hebben, ook al hoefde een leerling van Menno Simonsz toen geen driemaal per zondag de kansel te beklimmen. Maar het waren niet de minste gemeenten die hij diende. Met name Rotterdam (22 jaar) en Haarlem (16 jaar) hebben hem lang in hun midden gehad. Bovendien had de man een gezin en was hij ook nog behoorlijk actief in de zending. Maar zijn grootste missie - voorzover wij weten - was toch wandelingen door Nederland maken en erover schrijven.

Dat moest meestal 's zomers gebeuren, als het kerkenwerk stil lag. Craandijk (1834-1912) trok dan het land door om, zoals hij het omschreef, 'een monument voor verdwijnend Nederland' op te richten. Dat deed hij in een reeks van acht boeken 'Wandelingen door Nederland'. Want Craandijk was ervan overtuigd dat de veranderingen in Nederland steeds sneller gingen en wilde alles vastleggen voordat het verdwenen zou zijn: volksgebruiken, leefgewoonten, maar bovenal het landschap. Daar had hij oog en hart voor.

Het ARTIKEL gaat hier verder

In die tijd was wandelen alleen nog functioneel, nl. om van A naar B te komen. Alleen de rijken konden zich een koets veroorloven, treinverkeer moest nog op gang
komen.
Sommige routes zijn nog te lopen, maar vele bestaan inmiddels niet meer of zijn veranderd.
Als er schaduw is, dan moet er ook licht zijn ~ Spurgeon
Plaats reactie