Ok. Ik heb dit dus gemaakt en het is echt héél lekker ! Ik maakte 1 kilo en vroor het in was na het ontdooien ook nog gewoon goed. Maar meteen opeten is natuurlijk het lekkerst. Als ik het in mijn studentenkeukentje kan kan iedereen het, iedereen vond het ook heel lekker.
Ik vind het het lekkerste met westmalle dubbel, maar als je een oud-bruin bier neemt, smaakt het iets zoeter, dat vinden sommige mensen lekkerder. Voor een zoetige smaak kun je ook suiker toevoegen of wat ontbijtkoek (ja echt). Van mij hoeft het zoetige niet zo.
Prijs: ongeveer 7 euro of zo, als je goedkoop rundvlees neemt. Er kunnen minstens 4 mensen van eten zo niet meer. Het lijkt moeilijk, maar valt wel mee, je bent even bezig met het vlees bakken en snijden maar voor de rest hoef je niks te doen. Je kunt ook wel een ingrediënt skippen, de smaak komt vooral van de thijm en het bier, de andere kruiden zijn wat minder belangrijk. Als je echt goed vlees neemt (sukadelap of zo?) kan het denk ik wel met 2 uur sudderen, maar het vlees moet heel zacht zijn.
1 Kilo rundvlees (de meest goedkope in de aanbieding)
2-3 uien
3 teentjes knoflook
1 flesje Westmalle Dubbel (of La Trappe dubbel, of een oud-bruin biertje, maar wel een beetje een goede !)
Een flinke snuf gedroogde thijm (of vers)
Een beetje bouillon (van blokje mag wel)
olie om te bakken
zout - peper
bloem
Voor de kruiden kies je wat je in je keukenkastje hebt liggen van: paprikapoeder, jeneverbessen, kruidnagel, laurierblaadjes, etc.
op het eind nog: nootmuskaat, peper.
- Vlees in blokjes snijden
- Zout en peper erop (extra veel want er komt niet echt meer zout bij)
- Bloem erop en schudden, niet te veel mengen anders wordt het een pap, je wil een dun laagje bloem.
- Olie verhitten in je braadpan + een koekenpan
- Vlees dichtschroeien, per keer maar een handjevol (daarom gebruik ik twee pannen). Zodra het mooi bruin is even op een bord leggen.
- Als er té veel vet in de pan is, een beetje droogdeppen, maar je hebt wel een beetje vet nodig
- Uien grof snijden, en in de pan doen (met de aanbaksels er nog lekker aan !). Zacht laten worden
- Knoflook thijm en kruiden erbij.
- Aanbaksels van beide pannen losroeren met bier, alles in de braadpan
- Aanvullen met bouillon (water + blokje) tot het een beetje onder staat.
- Nu DRIE TOT VIER UUR sudderen ! Daarom kun je het het beste de dag van tevoren doen, tover je de volgende dag zo je eten op tafel

- Nootmuskaat, peper en evt. zout. De saus moet ook een beetje verdikt zijn liefst.
- Serveren met aardappels of friet en een groente.