Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Geplaatst: 19 nov 2020, 18:29
Zoiets herken ik wel.
Witlof associeer ik daarom nog steeds met maandagen....
Witlof associeer ik daarom nog steeds met maandagen....
Witlof was een luxe groente en werd vaak juist op zondag gegeten.Delftenaar schreef: Witlof associeer ik daarom nog steeds met maandagen....
Is groenlof niet "verkeerd" verbouwde witlof? Witlof is wit omdat in het donker groeit. De goedkopere lof heeft groene blaadjes.-DIA- schreef:Vroeger, en dan spreek ik denk ik over de jaren 70, hadden we nogal eens groenlof op het menu. Dat zie ik eigenlijk nooit meer. En we verbouwden zelf snijbiet. Dat zie je ook nauwelijks meer.
Groenlof zou inderdaad wel eens 'in het licht' gekweekte witlof kunnen zijn geweest. Hoe dan ook, ik zie het niet meer. Ik zie daar op die website ook nog 'Brave Hendrik'. Dat is eigenlijk een spinazieachtige, of meldeachtige (ofwel Amaranthaceae). Verschillende soorten melde komen in het wild voor, en zo ik wel hoor, die moeten ook nog eetbaar zijn.Mara schreef: Is groenlof niet "verkeerd" verbouwde witlof? Witlof is wit omdat in het donker groeit. De goedkopere lof heeft groene blaadjes.
Snijbiet hoort bij de vergeten groenten en dat is juist trendy. Er komen steeds meer kleine verkooppunten waar je dit soort groentjes kunt kopen. Als je door het Westland rijdt, zie je dat telers het aan huis verkopen. Zoals raapsteeltjes, het hele jaar verkrijgbaar.
Lees maar:
https://www.dehippevegetarier.nl/catego ... n-groenten
Doe jij dit dan nog wel eens DIA? Ik heb er ook wel eens over gedacht, maar ik weet niet zo goed waarom ik nu in het bos brandnetel zou gaan plukken, terwijl ik bv goedkoop spinazie kan kopen. Is brandnetel echt lekker?-DIA- schreef:Groenlof zou inderdaad wel eens 'in het licht' gekweekte witlof kunnen zijn geweest. Hoe dan ook, ik zie het niet meer. Ik zie daar op die website ook nog 'Brave Hendrik'. Dat is eigenlijk een spinazieachtige, of meldeachtige (ofwel Amaranthaceae). Verschillende soorten melde komen in het wild voor, en zo ik wel hoor, die moeten ook nog eetbaar zijn.Mara schreef: Is groenlof niet "verkeerd" verbouwde witlof? Witlof is wit omdat in het donker groeit. De goedkopere lof heeft groene blaadjes.
Snijbiet hoort bij de vergeten groenten en dat is juist trendy. Er komen steeds meer kleine verkooppunten waar je dit soort groentjes kunt kopen. Als je door het Westland rijdt, zie je dat telers het aan huis verkopen. Zoals raapsteeltjes, het hele jaar verkrijgbaar.
Lees maar:
https://www.dehippevegetarier.nl/catego ... n-groenten
Net als jonge blaadjes van de paardenbloem, die worden (of werden?) vooral in België wel als groente gegeten en heet dan Molsla. Zo zijn er meer wilde planten die wel eetbaar zijn. Denk maar aan de Brandnetel. Alleen de bereiding vergt wat voorzichtigheid door de brandhaartjes. Maar die verdwijnen als ze gekookt worden.
Ik durf ook geen brandnetel te plukken om dat in een soepje te verwerken.Zeeuw schreef: Doe jij dit dan nog wel eens DIA? Ik heb er ook wel eens over gedacht, maar ik weet niet zo goed waarom ik nu in het bos brandnetel zou gaan plukken, terwijl ik bv goedkoop spinazie kan kopen. Is brandnetel echt lekker?
Ik heb het nooit gegeten. Maar wel veel over gehoord. Dus nooit zoiets bereidt. Ik kan me wel levend voorstellen dat een bos brandnetels plukken niet de aangenaamste ervaring zou kunnen zijn. In ieder geval loop ik graag met een boogje op dit weelderig opschietende kruid heen.Zeeuw schreef:Doe jij dit dan nog wel eens DIA? Ik heb er ook wel eens over gedacht, maar ik weet niet zo goed waarom ik nu in het bos brandnetel zou gaan plukken, terwijl ik bv goedkoop spinazie kan kopen. Is brandnetel echt lekker?-DIA- schreef:Groenlof zou inderdaad wel eens 'in het licht' gekweekte witlof kunnen zijn geweest. Hoe dan ook, ik zie het niet meer. Ik zie daar op die website ook nog 'Brave Hendrik'. Dat is eigenlijk een spinazieachtige, of meldeachtige (ofwel Amaranthaceae). Verschillende soorten melde komen in het wild voor, en zo ik wel hoor, die moeten ook nog eetbaar zijn.Mara schreef: Is groenlof niet "verkeerd" verbouwde witlof? Witlof is wit omdat in het donker groeit. De goedkopere lof heeft groene blaadjes.
Snijbiet hoort bij de vergeten groenten en dat is juist trendy. Er komen steeds meer kleine verkooppunten waar je dit soort groentjes kunt kopen. Als je door het Westland rijdt, zie je dat telers het aan huis verkopen. Zoals raapsteeltjes, het hele jaar verkrijgbaar.
Lees maar:
https://www.dehippevegetarier.nl/catego ... n-groenten
Net als jonge blaadjes van de paardenbloem, die worden (of werden?) vooral in België wel als groente gegeten en heet dan Molsla. Zo zijn er meer wilde planten die wel eetbaar zijn. Denk maar aan de Brandnetel. Alleen de bereiding vergt wat voorzichtigheid door de brandhaartjes. Maar die verdwijnen als ze gekookt worden.
Je verwoord wat ik dus ook denk. Ik herinner me dat we vroeger als kind ook wel eens zuringblaadjes plukten, en op de stengels sabbelden. Een soort minirabarber. Maar of ik dat met de wetenschap van nu nog zou doen is hoogst twijfelachtig. Er wordt met landbouwgif gespoten, uitlaargassen laten sporen na, enz. Redenen te over waarom ik wilde planten maar lekker in de natuur laat staan.Mara schreef:Ik durf ook geen brandnetel te plukken om dat in een soepje te verwerken.Zeeuw schreef: Doe jij dit dan nog wel eens DIA? Ik heb er ook wel eens over gedacht, maar ik weet niet zo goed waarom ik nu in het bos brandnetel zou gaan plukken, terwijl ik bv goedkoop spinazie kan kopen. Is brandnetel echt lekker?![]()
Ik zou ook niet weten waar je dat veilig kunt doen, zonder dat er een hondje overheen heeft geplast. En vlak naast de doorgaande wegen zit er waarschijnlijk veel vuil en fijnstof op.
En volgens Jamie Oliver kun je de binnenste gave bladeren van een bloemkool ook eten. Fijn snijden en door een salade mengen.
Ik kan wel plekjes vinden, maar is het lekker denk je?Mara schreef:Ik durf ook geen brandnetel te plukken om dat in een soepje te verwerken.Zeeuw schreef: Doe jij dit dan nog wel eens DIA? Ik heb er ook wel eens over gedacht, maar ik weet niet zo goed waarom ik nu in het bos brandnetel zou gaan plukken, terwijl ik bv goedkoop spinazie kan kopen. Is brandnetel echt lekker?![]()
Ik zou ook niet weten waar je dat veilig kunt doen, zonder dat er een hondje overheen heeft geplast. En vlak naast de doorgaande wegen zit er waarschijnlijk veel vuil en fijnstof op.
En volgens Jamie Oliver kun je de binnenste gave bladeren van een bloemkool ook eten. Fijn snijden en door een salade mengen.
Ik vind alle groenten wel lekker.Zeeuw schreef:Ik kan wel plekjes vinden, maar is het lekker denk je?Mara schreef:Ik durf ook geen brandnetel te plukken om dat in een soepje te verwerken.Zeeuw schreef: Doe jij dit dan nog wel eens DIA? Ik heb er ook wel eens over gedacht, maar ik weet niet zo goed waarom ik nu in het bos brandnetel zou gaan plukken, terwijl ik bv goedkoop spinazie kan kopen. Is brandnetel echt lekker?![]()
Ik zou ook niet weten waar je dat veilig kunt doen, zonder dat er een hondje overheen heeft geplast. En vlak naast de doorgaande wegen zit er waarschijnlijk veel vuil en fijnstof op.
En volgens Jamie Oliver kun je de binnenste gave bladeren van een bloemkool ook eten. Fijn snijden en door een salade mengen.
Ik ben een slechte groente-eter geweest. Ik denk een beetje omdat ik ben opgegroeid met doodgekookte bloemkool, boontjes die bijna moes waren etc. Ik eet nu vaak groente uit de oven. Poosje terug ook voor het eerst bloemkool gebakken. Ik vond het heerlijk. Terwijl ik normaal van de lucht van gekookte bloemkool al spontaan mijn eetlust verlies.Mara schreef:Ik vind alle groenten wel lekker.Zeeuw schreef:Ik kan wel plekjes vinden, maar is het lekker denk je?Mara schreef:Ik durf ook geen brandnetel te plukken om dat in een soepje te verwerken.Zeeuw schreef: Doe jij dit dan nog wel eens DIA? Ik heb er ook wel eens over gedacht, maar ik weet niet zo goed waarom ik nu in het bos brandnetel zou gaan plukken, terwijl ik bv goedkoop spinazie kan kopen. Is brandnetel echt lekker?![]()
Ik zou ook niet weten waar je dat veilig kunt doen, zonder dat er een hondje overheen heeft geplast. En vlak naast de doorgaande wegen zit er waarschijnlijk veel vuil en fijnstof op.
En volgens Jamie Oliver kun je de binnenste gave bladeren van een bloemkool ook eten. Fijn snijden en door een salade mengen.
Volgens deze site heeft het een kruidige smaak
http://www.nederlands-dis.nl/dis/soep/u ... brandnetel
Ik vind waterkers ook heel erg lekker, is alleen niet het hele jaar te koop.
Ik moet het even gaan opnemen voor de moeders van toen.Zeeuw schreef:
Ik ben een slechte groente-eter geweest. Ik denk een beetje omdat ik ben opgegroeid met doodgekookte bloemkool, boontjes die bijna moes waren etc. Ik eet nu vaak groente uit de oven. Poosje terug ook voor het eerst bloemkool gebakken. Ik vond het heerlijk. Terwijl ik normaal van de lucht van gekookte bloemkool al spontaan mijn eetlust verlies.
Voorbereiding
1De voorbereiding voor dit recept voor rode linzen met worst bestaat uit een paar eenvoudige handelingen. Als eerste verwijder je de schil van de ui en de knoflook. Deze ingrediënten snij je vervolgens in kleine stukjes. Verwijder de bovenkant van de Spaanse peper en snij ook deze in kleine stukjes. In dit recept zijn de zaadjes niet verwijderd. Verwarm de bouillon.
Bereiding
1Verwarm de boter in een grote koekenpan. Als de boter gloeiend heet is, doe je de worsten in de ban. Bak de worsten hard aan, zodat de buitenkant gelijk bruin wordt en lekker karameliseert. De karamelisatie geeft extra veel smaak af.
2Vervolg het recept en doe de gesneden ui, sjalot en Spaanse peper in de pan. Bak deze ingrediënten ongeveer 2 toto 3 minuten mee, zodat de smaken lekker los komen.
3Daarna doe je ook de rode linzen in de pan. Bak de linzen mee met de worsten en de overige ingrediënten, zodat de smaak die op dit moment al in de pan zit ook gelijk goed in de rode linzen kan trekken.
4Blus de rode linzen daarna af met de rode wijn. Laat de rode wijn helemaal in de rode linzen trekken. Als de wijn is opgenomen door de linzen, dan doe je de gepelde tomaten, de tomatenpuree en de bouillon bij de rode linzen en de worst. Breng het geheel op smaak zeezout en vers gemalen peper en laat de rode linzen nu ongeveer 45 minuten zachtjes pruttelen met de deksel op de pan.
5Controleer de rode linzen regelmatig en roer de inhoud van de pan dan goed om. In principe zit er nu voldoende vocht in de pan om de linzen helemaal gaar te koken. Mocht het vocht voordat de rode linzen klaar zijn, helemaal zijn opgenomen, dan kun je gewoon wat water toevoegen. Hou er dan wel rekening mee dat je wellicht wat extra zeezout moet toevoegen.
6De rode linzen met worst zijn klaar als de linzen helemaal gaar zijn. Als de linzen 45 minuten op het vuur hebben gestaan, dan proef je de linzen om dit vast te stellen. Als de rode linzen gaar zijn, dan is het tijd op dit gerecht op te dienen. Serveer de rode linzen op een plat bord. Snij de worst aan en leg deze op de rode linzen. Garneer dit gerecht tot slot met wat verse peterselie.