Ik denk nog steeds dat we in Nederland met deze actie heel slecht bezig zijn. Willen we zoveel mogelijk (per saldo) zelfvoorzienend zijn qua voedsel, dan heb je melk en rundvlees als stevig exportproduct nodig als tegenhanger van de nodige voedselimporten die wij moeten doen, door deze acties wordt de disbalans alleen maar groter en worden wij een mega-voedselimporteur.DDD schreef:Dat is ook prima. Met 40 procent minder koeien, wel te verstaan.Klavart schreef:Het gaat er ook niet om dat ze al generaties even groot zijn, maar dat ze al generaties hun bedrijf (hun hele bestaan) op dezelfde plek uitoefenen.DDD schreef:Ik vind het tamelijk wonderlijk om te spreken over empathie bij de betogen van huisman. Daar is weinig empathisch aan tegenover mensen die zich zorgen maken over de schepping.
Verder is het flauwekul dat de meeste van die boerenbedrijven al generaties zo zijn. De meeste van de kalvermesterijen zijn van na 1965. De meeste melkboerderijen waren in 1990 nog niet half zo groot.
Oftewel: het lijkt de geschiedschrijving van de Gereformeerde Gemeenten hier wel.
Wij bekijken ons kikkerlandje echt op de verkeerde manier. Nederland is gewoon een plek waar veel melkveehouderij is, daar zijn we ook goed is en laten we
A) Kijken hoe we binnen dat kader de evt. nadelige effecten voor de natuurlijk zoveel mogelijk kunnen voorkomen
B) Begrijpen dat de natuur in Nederland qua aard zich hierop aanpast. Dat heeft het namelijk al gedaan sinds het jaar 0. De natuur in Nederland heeft zich continue aangepast aan de acties van de mens, ik vind het echt een verkeerd gezichtspunt om nu te vinden dat we in de ideaalsituatie zitten (zogenaamd) wat exact zo moet blijven zoals het nu is.
Ik ben ook voor meer actie op biodiversiteit, maar dan wel de juiste acties. Ja, de insectenwereld is enorm belangrijk voor zowel de plantenwereld als voedsel voor andere dieren. Heel veel boeren zijn juist op dit gebied heel goed bezig (al kan dat nog veel beter i.m.o.)
Maar laten we niet doen alsof een goede biodiversiteit afhangt van het feit of er in ons kleine Nederlandje genoeg heidevelden blijven (die er ook niet altijd geweest zijn) of dat bepaalde diersoorten kostte wat het kost ook in Nederland moeten blijven rondlopen.
Zolang we niet overal in de wereld hetzelfde voedsel gaan produceren en dat is gelukkig niet zo, zie ik in de basis echt het Nederlandse probleem niet. Als er al een probleem is, dan zit dat bij de consumptie. Een overconsumptie van bijvoorbeeld vlees en consumptie van voedsel wat de hele wereld over gaat. En daar zouden we wat aan moeten doen, want voedsel wat niet wordt geconsumeerd, wordt uiteindelijk ook niet meer geproduceerd, eenvoudig zat. En dan maakt het niet uit of die koeien die wel nodig zijn meer uit Nederland komen, of uit Frankrijk. Laten wij gewoon blijven doen waar we goed in zijn en waar ons klimaat voor geschikt is.