Pagina 251 van 458
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Geplaatst: 20 okt 2018, 22:07
door Mara
Mannetje schreef:
Omdat je in Zeeland op zaterdag friet eet. Waarom zou je het dan op een andere dag gaan eten?
Starre regel? Nee, het is geen regel, het is gewoon zo.
Ik heb diverse familieleden in Zeeland, maar die eten niet op zaterdag friet.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Geplaatst: 20 okt 2018, 22:16
door Jantje
Dan zijn ze van origine vast geen échte Zeeuw...

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Geplaatst: 22 okt 2018, 10:24
door Mara
Jantje schreef:Dan zijn ze van origine vast geen échte Zeeuw...

Nee, maar ze wonen er al lang en ik spreek weleens echte zeeuwen als ik daar ben.
Maar die noemden het flauwekul om patat op zaterdag te eten. Zijn hun woorden he!
Patat (of frites) was een soort feestmaaltijd, die je dan at op een speciale dag.
Maar het is verworden tot een snack die op elke hoek van de straat verkrijgbaar is, en zelfs kan worden thuis bezorgd.
De buren laten weleens shoarma komen en daar wordt dan ook patat bij geleverd.
Ik vind het een rare combi.
Sowieso zou ik nooit frites laten bezorgen, die worden zo slap als wat dan.
Frituren en meteen eten, dan zijn ze het lekkerst.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Geplaatst: 22 okt 2018, 10:44
door emigrant
slappe friet? Heerlijk.
Vanuit de limburgse kant van mijn familie wordt er geregeld “zoer vleis” geserveerd. Eigenlijk friet waar je een kwak hachee op gooit.
waarom moet friet hard zijn?
onze Hollandse buurvrouw vroeger, een echte volksvrouw, praatte altijd plat, bakte iedere dag tussen de middag patat. Deden vroeger veel mensen hier.
Heerlijk was die. Ze gebruikte volgens mij een soort visolie.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Geplaatst: 22 okt 2018, 10:47
door Wandelende
Dodo schreef:Heeft iedereen een frituurpan?
Wij wel. Eentje die al jarenlang werkloos in de schuur staat. De friet van de plaatselijke snackbar is heerlijk en niet te duur. De moeite van het gebruiken van de eigen frituurpan spaar ik dus graag uit.

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Geplaatst: 22 okt 2018, 11:52
door Mara
emigrant schreef:
waarom moet friet hard zijn?
Nee niet hard. Zacht romig van binnen met een licht knapperige buitenkant.
Wandelende schreef:De friet van de plaatselijke snackbar is heerlijk en niet te duur. De moeite van het gebruiken van de eigen frituurpan spaar ik dus graag uit.
Hier is ook zo'n frietkot, hij maakt de patat zelf. Maar iemand moet het dan wel halen he.
Ik bakte jarenlang in de zonnebloemolie, maar tegenwoordig in frituurvet.
Het lekkerste resultaat geeft eigenlijk de ossewit, maar die is volgens de huidige richtlijnen ongezond.
Ik bak niet zo vaak frites, want het is veel werk en je houdt er ook wel vette rommel aan over.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Geplaatst: 22 okt 2018, 12:04
door Orchidee
Wij hebben jaren in arachideolie friet gebakken.
Nu al tijden in rijstolie van "King"

Wij eten meestal maar 1x p/mnd friet.
Snacks zijn ze hier niet zo weg van dus maak er dan weleens kipsate bij of bak een kip cordon bleu of een kipsate schnitzel.
Wij eten wel regelmatig aardappeltjes uit de oven

Ik boen dan lekkere aardappels goed af, snij ze in blokjes, laat ze in de vergiet uitlekken en hussel er een eetlepel olijfolie en soms wat rozemarijn doorheen.
30 minuten in de heteluchtoven op 220 graden.
Verstuurd vanaf mijn TA-1033 met Tapatalk
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Geplaatst: 22 okt 2018, 12:07
door emigrant
in rijstolie is goed ja.
probeer ook eens in ghee of geklaarde boter friet te bakken.
Worden ze romig van Mara!
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Geplaatst: 22 okt 2018, 12:13
door Mara
emigrant schreef:in rijstolie is goed ja.
probeer ook eens in ghee of geklaarde boter friet te bakken.
Worden ze romig van Mara!
Zelf maken is een heel werk en ik vind het behoorlijk prijzig.
Orchidee schreef:Nu al tijden in rijstolie van "King"
Volgens ahealthy life is dat niet zo gezond
Vetten en oliën die je niet voor frituren moet gebruiken
Er zijn verschillende vetten en oliën die je echt niet moet gebruiken. Dat betreft bewerkte plantaardige oliën. Deze oliën worden uit zaden geperst en moeten door een zeer sterk bewerkingsproces gaan. Er zitten veel meervoudig onverzadigde vetzuren in, met een hele slechte omega 6 tot omega 3- verhouding en tot 4% van de vetzuren die erin voorkomen zijn giftige transvetten. Je moet ze niet alleen vermijden als frituurvet, maar ervoor zorgen dat je ze helemaal niet gebruikt.
Het betreft onder andere:
sojaolie
maïsolie
raapzaadolie
katoenzaadolie
saffloerolie
rijstolie
druivenpitolie
zonnebloemolie
sesamolie
Het viel mij in de supermarkt op hoeveel soorten olie en azijn er tegenwoordig zijn.

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Geplaatst: 22 okt 2018, 12:36
door Dodo
Ik zou niet zomaar op elke zelfbenoemde deskundige afgaan als je een mening wilt vormen over voeding. Dit lijkt me een betrouwbaardere site als het over oliesoorten gaat:
https://www.gezondheidsnet.nl/cholester ... t-gezondst
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Geplaatst: 22 okt 2018, 12:59
door Orchidee
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Geplaatst: 22 okt 2018, 13:11
door emigrant
Mara schreef:emigrant schreef:in rijstolie is goed ja.
probeer ook eens in ghee of geklaarde boter friet te bakken.
Worden ze romig van Mara!
Zelf maken is een heel werk en ik vind het behoorlijk prijzig.
Orchidee schreef:Nu al tijden in rijstolie van "King"
Volgens ahealthy life is dat niet zo gezond
Vetten en oliën die je niet voor frituren moet gebruiken
Er zijn verschillende vetten en oliën die je echt niet moet gebruiken. Dat betreft bewerkte plantaardige oliën. Deze oliën worden uit zaden geperst en moeten door een zeer sterk bewerkingsproces gaan. Er zitten veel meervoudig onverzadigde vetzuren in, met een hele slechte omega 6 tot omega 3- verhouding en tot 4% van de vetzuren die erin voorkomen zijn giftige transvetten. Je moet ze niet alleen vermijden als frituurvet, maar ervoor zorgen dat je ze helemaal niet gebruikt.
Het betreft onder andere:
sojaolie
maïsolie
raapzaadolie
katoenzaadolie
saffloerolie
rijstolie
druivenpitolie
zonnebloemolie
sesamolie
Het viel mij in de supermarkt op hoeveel soorten olie en azijn er tegenwoordig zijn.

ik had eens een appelcider-azijn van de supermarkt geprobeerd toen ik er goede berichten over had gehoord. Bleek deze variant net door bewerking niet meer de essentiële zuren te bevatten.
ghee of geklaarde boter is prijzig, maar ik doe veel langer met mijn vet en het resultaat is het echt waard. Dit vet verbrand niet.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Geplaatst: 24 okt 2018, 21:31
door Dodo
Vanavond weer eens hutspot. De twee hutspothaters waren afwezig dus het kon weer eens.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Geplaatst: 24 okt 2018, 21:50
door merel
O lekker hutspot! Dat kan ik echt wel wekelijks eten.
Wij aten vanavond zoete aardappel, pastinaak, pompoen uit de oven met een kappertjes vinaigrette en nog restje vegetarische linzensoep erbij.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Geplaatst: 26 okt 2018, 11:31
door Mara
Meestal loop ik de maaltijdpakketten voorbij, nadat ik een paar keer een teleurstellende ervaring ermee had, maar de stamppot met spruitjes, pastinaak, rode ui, appel, bloemkool trok mijn aandacht en die heb ik gisteravond gemaakt.
Je moet er zelf aardappelen (uiteraard) zure room, kerriepoeder en wittewijnazijn bij voegen, maar het is een heerlijke smeuige zoet/pittige stamppot zo en vol groenten.
Ik heb er kleine gehaktballetjes bij gemaakt. Maar ik denk dat een gegrild speklapje er ook lekker bij is.