Ik heb diverse familieleden in Zeeland, maar die eten niet op zaterdag friet.Mannetje schreef: Omdat je in Zeeland op zaterdag friet eet. Waarom zou je het dan op een andere dag gaan eten?
Starre regel? Nee, het is geen regel, het is gewoon zo.
Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Als er schaduw is, dan moet er ook licht zijn ~ Spurgeon
-
- Verbannen
- Berichten: 16185
- Lid geworden op: 18 mei 2017, 20:42
- Locatie: Walcheren - jantjevanrefoforum@gmail.com
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Dan zijn ze van origine vast geen échte Zeeuw... 

Was getekend,
uw medeforummer Jantje
uw medeforummer Jantje
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Nee, maar ze wonen er al lang en ik spreek weleens echte zeeuwen als ik daar ben.Jantje schreef:Dan zijn ze van origine vast geen échte Zeeuw...
Maar die noemden het flauwekul om patat op zaterdag te eten. Zijn hun woorden he!
Patat (of frites) was een soort feestmaaltijd, die je dan at op een speciale dag.
Maar het is verworden tot een snack die op elke hoek van de straat verkrijgbaar is, en zelfs kan worden thuis bezorgd.
De buren laten weleens shoarma komen en daar wordt dan ook patat bij geleverd.
Ik vind het een rare combi.
Sowieso zou ik nooit frites laten bezorgen, die worden zo slap als wat dan.
Frituren en meteen eten, dan zijn ze het lekkerst.
Als er schaduw is, dan moet er ook licht zijn ~ Spurgeon
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
slappe friet? Heerlijk.
Vanuit de limburgse kant van mijn familie wordt er geregeld “zoer vleis” geserveerd. Eigenlijk friet waar je een kwak hachee op gooit.
waarom moet friet hard zijn?
onze Hollandse buurvrouw vroeger, een echte volksvrouw, praatte altijd plat, bakte iedere dag tussen de middag patat. Deden vroeger veel mensen hier.
Heerlijk was die. Ze gebruikte volgens mij een soort visolie.
Vanuit de limburgse kant van mijn familie wordt er geregeld “zoer vleis” geserveerd. Eigenlijk friet waar je een kwak hachee op gooit.
waarom moet friet hard zijn?
onze Hollandse buurvrouw vroeger, een echte volksvrouw, praatte altijd plat, bakte iedere dag tussen de middag patat. Deden vroeger veel mensen hier.
Heerlijk was die. Ze gebruikte volgens mij een soort visolie.
Kijk niet naar de spelling en grammatica, ik ben dyslectisch.
- Wandelende
- Inactief
- Berichten: 3076
- Lid geworden op: 13 jun 2017, 06:43
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Wij wel. Eentje die al jarenlang werkloos in de schuur staat. De friet van de plaatselijke snackbar is heerlijk en niet te duur. De moeite van het gebruiken van de eigen frituurpan spaar ik dus graag uit.Dodo schreef:Heeft iedereen een frituurpan?

(~)
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Nee niet hard. Zacht romig van binnen met een licht knapperige buitenkant.emigrant schreef: waarom moet friet hard zijn?
Hier is ook zo'n frietkot, hij maakt de patat zelf. Maar iemand moet het dan wel halen he.Wandelende schreef:De friet van de plaatselijke snackbar is heerlijk en niet te duur. De moeite van het gebruiken van de eigen frituurpan spaar ik dus graag uit.

Ik bakte jarenlang in de zonnebloemolie, maar tegenwoordig in frituurvet.
Het lekkerste resultaat geeft eigenlijk de ossewit, maar die is volgens de huidige richtlijnen ongezond.
Ik bak niet zo vaak frites, want het is veel werk en je houdt er ook wel vette rommel aan over.
Als er schaduw is, dan moet er ook licht zijn ~ Spurgeon
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Wij hebben jaren in arachideolie friet gebakken.
Nu al tijden in rijstolie van "King"
Wij eten meestal maar 1x p/mnd friet.
Snacks zijn ze hier niet zo weg van dus maak er dan weleens kipsate bij of bak een kip cordon bleu of een kipsate schnitzel.
Wij eten wel regelmatig aardappeltjes uit de oven
Ik boen dan lekkere aardappels goed af, snij ze in blokjes, laat ze in de vergiet uitlekken en hussel er een eetlepel olijfolie en soms wat rozemarijn doorheen.
30 minuten in de heteluchtoven op 220 graden.
Verstuurd vanaf mijn TA-1033 met Tapatalk
Nu al tijden in rijstolie van "King"

Wij eten meestal maar 1x p/mnd friet.
Snacks zijn ze hier niet zo weg van dus maak er dan weleens kipsate bij of bak een kip cordon bleu of een kipsate schnitzel.
Wij eten wel regelmatig aardappeltjes uit de oven

Ik boen dan lekkere aardappels goed af, snij ze in blokjes, laat ze in de vergiet uitlekken en hussel er een eetlepel olijfolie en soms wat rozemarijn doorheen.
30 minuten in de heteluchtoven op 220 graden.
Verstuurd vanaf mijn TA-1033 met Tapatalk
Stil mijn ziel wees stil, en wees niet bang voor de onzekerheid van morgen. God omgeeft je steeds, Hij is erbij, in je beproevingen en zorgen!
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
in rijstolie is goed ja.
probeer ook eens in ghee of geklaarde boter friet te bakken.
Worden ze romig van Mara!
probeer ook eens in ghee of geklaarde boter friet te bakken.
Worden ze romig van Mara!
Kijk niet naar de spelling en grammatica, ik ben dyslectisch.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Zelf maken is een heel werk en ik vind het behoorlijk prijzig.emigrant schreef:in rijstolie is goed ja.
probeer ook eens in ghee of geklaarde boter friet te bakken.
Worden ze romig van Mara!
Volgens ahealthy life is dat niet zo gezondOrchidee schreef:Nu al tijden in rijstolie van "King"
Vetten en oliën die je niet voor frituren moet gebruiken
Er zijn verschillende vetten en oliën die je echt niet moet gebruiken. Dat betreft bewerkte plantaardige oliën. Deze oliën worden uit zaden geperst en moeten door een zeer sterk bewerkingsproces gaan. Er zitten veel meervoudig onverzadigde vetzuren in, met een hele slechte omega 6 tot omega 3- verhouding en tot 4% van de vetzuren die erin voorkomen zijn giftige transvetten. Je moet ze niet alleen vermijden als frituurvet, maar ervoor zorgen dat je ze helemaal niet gebruikt.
Het betreft onder andere:
sojaolie
maïsolie
raapzaadolie
katoenzaadolie
saffloerolie
rijstolie
druivenpitolie
zonnebloemolie
sesamolie
Het viel mij in de supermarkt op hoeveel soorten olie en azijn er tegenwoordig zijn.

Als er schaduw is, dan moet er ook licht zijn ~ Spurgeon
- Dodo
- Berichten: 5845
- Lid geworden op: 15 jun 2013, 15:40
- Locatie: dodo.refoforum@gmail.com
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Ik zou niet zomaar op elke zelfbenoemde deskundige afgaan als je een mening wilt vormen over voeding. Dit lijkt me een betrouwbaardere site als het over oliesoorten gaat:
https://www.gezondheidsnet.nl/cholester ... t-gezondst
https://www.gezondheidsnet.nl/cholester ... t-gezondst
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Stil mijn ziel wees stil, en wees niet bang voor de onzekerheid van morgen. God omgeeft je steeds, Hij is erbij, in je beproevingen en zorgen!
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
ik had eens een appelcider-azijn van de supermarkt geprobeerd toen ik er goede berichten over had gehoord. Bleek deze variant net door bewerking niet meer de essentiële zuren te bevatten.Mara schreef:Zelf maken is een heel werk en ik vind het behoorlijk prijzig.emigrant schreef:in rijstolie is goed ja.
probeer ook eens in ghee of geklaarde boter friet te bakken.
Worden ze romig van Mara!
Volgens ahealthy life is dat niet zo gezondOrchidee schreef:Nu al tijden in rijstolie van "King"
Vetten en oliën die je niet voor frituren moet gebruiken
Er zijn verschillende vetten en oliën die je echt niet moet gebruiken. Dat betreft bewerkte plantaardige oliën. Deze oliën worden uit zaden geperst en moeten door een zeer sterk bewerkingsproces gaan. Er zitten veel meervoudig onverzadigde vetzuren in, met een hele slechte omega 6 tot omega 3- verhouding en tot 4% van de vetzuren die erin voorkomen zijn giftige transvetten. Je moet ze niet alleen vermijden als frituurvet, maar ervoor zorgen dat je ze helemaal niet gebruikt.
Het betreft onder andere:
sojaolie
maïsolie
raapzaadolie
katoenzaadolie
saffloerolie
rijstolie
druivenpitolie
zonnebloemolie
sesamolie
Het viel mij in de supermarkt op hoeveel soorten olie en azijn er tegenwoordig zijn.
ghee of geklaarde boter is prijzig, maar ik doe veel langer met mijn vet en het resultaat is het echt waard. Dit vet verbrand niet.
Kijk niet naar de spelling en grammatica, ik ben dyslectisch.
- Dodo
- Berichten: 5845
- Lid geworden op: 15 jun 2013, 15:40
- Locatie: dodo.refoforum@gmail.com
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Vanavond weer eens hutspot. De twee hutspothaters waren afwezig dus het kon weer eens.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
O lekker hutspot! Dat kan ik echt wel wekelijks eten.
Wij aten vanavond zoete aardappel, pastinaak, pompoen uit de oven met een kappertjes vinaigrette en nog restje vegetarische linzensoep erbij.
Wij aten vanavond zoete aardappel, pastinaak, pompoen uit de oven met een kappertjes vinaigrette en nog restje vegetarische linzensoep erbij.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]
Meestal loop ik de maaltijdpakketten voorbij, nadat ik een paar keer een teleurstellende ervaring ermee had, maar de stamppot met spruitjes, pastinaak, rode ui, appel, bloemkool trok mijn aandacht en die heb ik gisteravond gemaakt.
Je moet er zelf aardappelen (uiteraard) zure room, kerriepoeder en wittewijnazijn bij voegen, maar het is een heerlijke smeuige zoet/pittige stamppot zo en vol groenten.
Ik heb er kleine gehaktballetjes bij gemaakt. Maar ik denk dat een gegrild speklapje er ook lekker bij is.
Je moet er zelf aardappelen (uiteraard) zure room, kerriepoeder en wittewijnazijn bij voegen, maar het is een heerlijke smeuige zoet/pittige stamppot zo en vol groenten.
Ik heb er kleine gehaktballetjes bij gemaakt. Maar ik denk dat een gegrild speklapje er ook lekker bij is.
Als er schaduw is, dan moet er ook licht zijn ~ Spurgeon