Wat is/zijn je laatste/nieuwste aanwinst(en)?

Mara
Berichten: 23142
Lid geworden op: 15 jun 2010, 15:54

Re: Wat is/zijn je laatste/nieuwste aanwinst(en)? [8]

Bericht door Mara »

DDD schreef:Wordt glutenvrij brood ook van deze oude graansoorten gemaakt?
Glutenvrij is ook een nieuwe hype. Slechts 160.000 mensen in Nederland lijden aan glutenallergie, maar 25.000 weten dit, zijn gediagnostiseerd. Voor de rest van de mensen is het dus niet noodzakelijk om glutenvrije produkten te eten.
Haver, boekweit en quinoa zijn glutenvrije granen.
Als er schaduw is, dan moet er ook licht zijn ~ Spurgeon
Gebruikersavatar
Auto
Berichten: 4533
Lid geworden op: 22 feb 2002, 20:01

Re: Wat is/zijn je laatste/nieuwste aanwinst(en)? [8]

Bericht door Auto »

Mara schreef:
DDD schreef:Wordt glutenvrij brood ook van deze oude graansoorten gemaakt?
Glutenvrij is ook een nieuwe hype. Slechts 160.000 mensen in Nederland lijden aan glutenallergie, maar 25.000 weten dit, zijn gediagnostiseerd. Voor de rest van de mensen is het dus niet noodzakelijk om glutenvrije produkten te eten.
Haver, boekweit en quinoa zijn glutenvrije granen.
Ik weet niet waar je vandaan haalt dat een nieuwe hype zou zijn. Wie in de supermarkten komt in diverse Europese landen, zoals Noorwegen, Zweden en Finland en andere Europese landenbijvoorbeeld Frankrijk, die zien enorme schappen vol met producten die aangepast zijn. Daarnaast ook buiten Europa vindt men het erg belangrijk om assortiment aan te bieden dat mensen keuzes kunnen maken. Neem Australie en de VS die bieden steeds meer aan op het gebied van lactose vrij, suikervrij, glutenvrij, etc. Nederland loopt op dat gebied achter en de supermarkten zouden zich moeten schamen. Fabrikanten hebben nergens in de wereld problemen om de etiketten aan te passen, maar de grote supermarkten werken tegen.

Daarnaast zijn wij er zelf achter gekomen dat in Frankrijk, en wij hoorden het ook van vrienden die in Australië zijn geweest, dat in restaurants steeds meer glutenvrije gerechten worden aangeboden.
Hendrien
Berichten: 1434
Lid geworden op: 01 mar 2012, 17:44

Re: Wat is/zijn je laatste/nieuwste aanwinst(en)? [8]

Bericht door Hendrien »

JolandaOudshoorn schreef:Kan er iemand, door bezorgd te zijn, 1 el aan zijn lengte toe doen? Of 1 dag aan zijn leven?
Toch vind ik dat @Jolanda hier wel een punt heeft! Als je alles uitzoekt en leest, word je echt bezorgd! Dan durf je niets meer te eten. Het is gewoon belangrijk om matig te eten, weinig vlees, veel groenten en fruit en bijv. noten en vis. En ik ken ook best wat mensen die glutenvrij eten terwijl er nooit een diagnose is gesteld. En dan nog al die mensen die met E-nummers bezig zijn.
Wim Anker
Berichten: 5163
Lid geworden op: 05 dec 2014, 18:34

Re: Wat is/zijn je laatste/nieuwste aanwinst(en)? [8]

Bericht door Wim Anker »

Auto schreef:
Mara schreef:
DDD schreef:Wordt glutenvrij brood ook van deze oude graansoorten gemaakt?
Glutenvrij is ook een nieuwe hype. Slechts 160.000 mensen in Nederland lijden aan glutenallergie, maar 25.000 weten dit, zijn gediagnostiseerd. Voor de rest van de mensen is het dus niet noodzakelijk om glutenvrije produkten te eten.
Haver, boekweit en quinoa zijn glutenvrije granen.
Ik weet niet waar je vandaan haalt dat een nieuwe hype zou zijn. Wie in de supermarkten komt in diverse Europese landen, zoals Noorwegen, Zweden en Finland en andere Europese landenbijvoorbeeld Frankrijk, die zien enorme schappen vol met producten die aangepast zijn. Daarnaast ook buiten Europa vindt men het erg belangrijk om assortiment aan te bieden dat mensen keuzes kunnen maken. Neem Australie en de VS die bieden steeds meer aan op het gebied van lactose vrij, suikervrij, glutenvrij, etc. Nederland loopt op dat gebied achter en de supermarkten zouden zich moeten schamen. Fabrikanten hebben nergens in de wereld problemen om de etiketten aan te passen, maar de grote supermarkten werken tegen.

Daarnaast zijn wij er zelf achter gekomen dat in Frankrijk, en wij hoorden het ook van vrienden die in Australië zijn geweest, dat in restaurants steeds meer glutenvrije gerechten worden aangeboden.
De commercie gebruikt de domheid van mensen uiteraard graag om extra geld op te halen.
Wim Anker
Berichten: 5163
Lid geworden op: 05 dec 2014, 18:34

Re: Wat is/zijn je laatste/nieuwste aanwinst(en)? [8]

Bericht door Wim Anker »

DDD schreef:Via Wikipedia.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Eenkoorn

Voor zover ik weet wordt er bij de veredeling weer wat meer aandacht besteed aan resistentie, maar is de opbrengst toch nog steeds leidend. Maar goed. Ik beweer niet dat ik hier veel verstand van heb. Maar het zou prettig zijn als de toon een beetje respectvol bleef.

Voor zover ik weet wordt er bij de veredeling weer wat meer aandacht besteed aan resistentie, maar is de opbrengst toch nog steeds leidend. Maar goed. Ik beweer niet dat ik hier veel verstand van heb. Maar het zou prettig zijn als de toon een beetje respectvol bleef.
Inhoudelijk heeft het geen zin te reageren. De onkunde is dermate groot dat het geen zin heeft en de wil om e.e.a. te begrijpen is niet aanwezig.

Wat mij echter - en dat is ook de reden dat ik ageer tegen de beweringen van o.a. Emigrant - uitermate stoort is het afwijzen als zijnde giftig en slecht van de door onze goede God gegeven kennis omtrent veredeling, modificatie, gewasbescherming en bemesting.

De grote emigratiegolven vanuit Europa in de 17e, 18e en 19e eeuw (Ierland, Denemarken etc) werden niet in de laatste plaats ingegeven door bittere armoede en gebrek aan voedsel op het platteland die de bevolking gewoon niet kon voeden. Het mislukken van oogsten gebeurde met grote regelmaat met honger en veel (kinder) sterfte als gevolg. Oogsten mislukten omdat men gewoon niet wist welke soorten en rassen op welke gronden wel of niet gedijden. Ook waren de gronden uitgeput wegens het ontbreken van kunstmest terwijl de gronden overbelast werden om de monden te voeden. Van gewasbescherming wist men niets. Van veredeling nog minder. Dergelijke hongersnoden komen - menselijkerwijs - niet meer voor door onze kennis van gewasbescherming, bemesting (o.a.kunstmest), veredeling en modificatie. De voedselzekerheid is - naar menselijke maatstaven - gewaarborgd. Het voeden van de groeiende wereldbevolking is mogelijk door deze technieken. Hongersnoden komen eigenlijk enkel nog voor in de wereld door oorlogen. Als er oogsten mislukken door natuurlijke oorzaken (door droogte b.v.) is er elders afdoende over om de mensen te voeden. En natuurlijk zijn er fouten gemaakt (o.a. m.b.t. gewasbescherming in de jaren 70 en 80 o.a., met de aandacht voor het milieu vanaf de jaren '80/'90 is hierin veel verandering gekomen)

Als ik dergelijke opmerkingen lees over huiver ik en bid dat onze God niet zegt: "Oke, als jullie zo graag willen, hier hebben jullie de oude "oer" rassen terug en de oude gronden en de opgedane kennis omtrent landbouw neem Ik weg".

En ja, ik weet wel een beetje waarover ik het heb al is het 20 jaar geleden dat ik als teeltkundig onderzoeker van school kwam.
Laatst gewijzigd door Wim Anker op 30 sep 2016, 11:11, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Auto
Berichten: 4533
Lid geworden op: 22 feb 2002, 20:01

Re: Wat is/zijn je laatste/nieuwste aanwinst(en)? [8]

Bericht door Auto »

Wim Anker schreef:
Auto schreef:
Mara schreef:
DDD schreef:Wordt glutenvrij brood ook van deze oude graansoorten gemaakt?
Glutenvrij is ook een nieuwe hype. Slechts 160.000 mensen in Nederland lijden aan glutenallergie, maar 25.000 weten dit, zijn gediagnostiseerd. Voor de rest van de mensen is het dus niet noodzakelijk om glutenvrije produkten te eten.
Haver, boekweit en quinoa zijn glutenvrije granen.
Ik weet niet waar je vandaan haalt dat een nieuwe hype zou zijn. Wie in de supermarkten komt in diverse Europese landen, zoals Noorwegen, Zweden en Finland en andere Europese landenbijvoorbeeld Frankrijk, die zien enorme schappen vol met producten die aangepast zijn. Daarnaast ook buiten Europa vindt men het erg belangrijk om assortiment aan te bieden dat mensen keuzes kunnen maken. Neem Australie en de VS die bieden steeds meer aan op het gebied van lactose vrij, suikervrij, glutenvrij, etc. Nederland loopt op dat gebied achter en de supermarkten zouden zich moeten schamen. Fabrikanten hebben nergens in de wereld problemen om de etiketten aan te passen, maar de grote supermarkten werken tegen.

Daarnaast zijn wij er zelf achter gekomen dat in Frankrijk, en wij hoorden het ook van vrienden die in Australië zijn geweest, dat in restaurants steeds meer glutenvrije gerechten worden aangeboden.
De commercie gebruikt de domheid van mensen uiteraard graag om extra geld op te halen.
Het is pas dom om uitspraken te doen over glutenvrij, zonder er enige kennis is wat dat betekent voor degenen die dat hebben.
eilander
Moderator
Berichten: 16786
Lid geworden op: 15 okt 2007, 21:42

Re: Wat is/zijn je laatste/nieuwste aanwinst(en)? [8]

Bericht door eilander »

Kan de toon wat vriendelijker?
Wim Anker
Berichten: 5163
Lid geworden op: 05 dec 2014, 18:34

Re: Wat is/zijn je laatste/nieuwste aanwinst(en)? [8]

Bericht door Wim Anker »

Wim Anker schreef:
Auto schreef:De commercie gebruikt de domheid van mensen uiteraard graag om extra geld op te halen.
Het is pas dom om uitspraken te doen over glutenvrij, zonder er enige kennis is wat dat betekent voor degenen die dat hebben.
Ik doe hier geen uitspreek over glutenvrij. Ik doe een uitspraak over de commercie. En daarnaast getuigt het wel m.i. weer van onkunde om "glutenvrij" te plaatsen in hetzelfde rijtje als "oerrassen" en "giftige aardappelen".
Gebruikersavatar
Auto
Berichten: 4533
Lid geworden op: 22 feb 2002, 20:01

Re: Wat is/zijn je laatste/nieuwste aanwinst(en)? [8]

Bericht door Auto »

Wim Anker schreef:
Auto schreef:De commercie gebruikt de domheid van mensen uiteraard graag om extra geld op te halen.
Het is pas dom om uitspraken te doen over glutenvrij, zonder er enige kennis is wat dat betekent voor degenen die dat hebben.
Ik doe hier geen uitspreek over glutenvrij. Ik doe een uitspraak over de commercie. En daarnaast getuigd het wel weer van onkunde om "glutenvrij" te plaatsen in hetzelfde rijtje als "oerrassen" en "giftige aardappelen".[/quote]

Het is ook niet handig dan om te reageren op mijn posting om daar de commercie bij te betrekken. Want in NL heeft de commercie er nog helemaal geen kaas (glutenvrij) van gegeten en weten zelfs nog niet eens wat het inhoud om Coeliakie te hebben.
Mara
Berichten: 23142
Lid geworden op: 15 jun 2010, 15:54

Re: Wat is/zijn je laatste/nieuwste aanwinst(en)? [8]

Bericht door Mara »

Auto schreef:
Mara schreef: Glutenvrij is ook een nieuwe hype. Slechts 160.000 mensen in Nederland lijden aan glutenallergie, maar 25.000 weten dit, zijn gediagnostiseerd. Voor de rest van de mensen is het dus niet noodzakelijk om glutenvrije produkten te eten.
Haver, boekweit en quinoa zijn glutenvrije granen.
Ik weet niet waar je vandaan haalt dat een nieuwe hype zou zijn.
Ik volg het nieuws.
In 2014

Het schap met glutenvrije producten is in korte tijd drie keer zo groot geworden. Het lijkt wel of niemand meer gluten durft te eten. Maar hoe gezond is het om gluten te mijden als je er niet allergisch voor bent?

Het is een hype geworden, maar er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat het goed of beter voor je is", zegt maag- lever- en darmarts Chris Mulder van VU Medisch Centrum.

bron: RTLnieuws

En de MLDstichting, die toch zeker alle kennis in huis heeft meldde in 2013 al!
De Nederlandse Coeliakie Vereniging, de patiëntenvereniging voor mensen die om medische redenen glutenvrij moeten eten, stelt dat alle publicaties die verschijnen rondom de effecten van gluten nauwelijks wetenschappelijke basis kennen. Dit als reactie op de diverse Nederlandse media die publicaties wijden aan het effect van brood op onze gezondheid. Gisteren besteedde ook De Wereld Draait Door er aandacht aan. Van brood word je dik, het is ongezond en dat ligt met name aan de gluten luidt zo ongeveer de boodschap van de media. Brood zou een schadelijk product zijn voor grote bevolkingsgroepen.

Een glutenvrij dieet volgen zonder medische noodzaak en goede specialistische begeleiding kan juist schade opleveren omdat in glutenbevattende granen zoals tarwe of spelt juist heel veel gezonde bouwstoffen en vezels zitten die belangrijk zijn voor het lichaam.
Als er schaduw is, dan moet er ook licht zijn ~ Spurgeon
Mara
Berichten: 23142
Lid geworden op: 15 jun 2010, 15:54

Re: Wat is/zijn je laatste/nieuwste aanwinst(en)? [8]

Bericht door Mara »

Wim Anker schreef: Als ik dergelijke opmerkingen lees over huiver ik en bid dat onze God niet zegt: "Oke, als jullie zo graag willen, hier hebben jullie de oude "oer" rassen terug en de oude gronden en de opgedane kennis omtrent landbouw neem Ik weg".
Het merendeel van de mensen zou walgen van het oervoedsel. De bittere smaak overheerst. Er zijn koks die gerechten bereiden met de zgn. "vergeten groenten".
Maar die brengen ze met kruiden hoog op smaak. Zoals het vroeger bereid werd, lange kooktijden, geen of weinig specerijen, zouden wij niet meer lusten.
Spruitjes en witlof smaakten vroeger bitter, door veredeling hebben de telers de smaak zoeter weten te krijgen, zodat meer mensen het nu lusten.
Als er schaduw is, dan moet er ook licht zijn ~ Spurgeon
Wim Anker
Berichten: 5163
Lid geworden op: 05 dec 2014, 18:34

Re: Wat is/zijn je laatste/nieuwste aanwinst(en)? [8]

Bericht door Wim Anker »

Auto schreef:Het is ook niet handig dan om te reageren op mijn posting om daar de commercie bij te betrekken. Want in NL heeft de commercie er nog helemaal geen kaas (glutenvrij) van gegeten en weten zelfs nog niet eens wat het inhoud om Coeliakie te hebben.
Gelet op de aantallen mensen met gediagnosticeerde coeliakie en de aantallen mensen die niet gediagnosticeerd zijn maar wel (menen) baat te hebben bij glutenvrije producten is de conclusie wel gerechtvaardigd dat "glutenvrij" een hype is of aan het worden is. Dat zegt uiteraard niets over degenen die echt een glutenallergie hebben en daar de problemen van ondervinden. Voor die mensen is het eigenlijk wel fijn dat er grote aantallen mensen zijn die het - om wat voor reden dan ook - ook willen, dan worden de keuzen groter, want commercieel interessanter. Blijkbaar is de hype in het buitenland eerder en verder. (dat geld m.i. overigens ook voor andere dingen, de alternatieve schappen en winkels zijn in het buitenland sowieso beter vertegenwoordigd).
Gebruikersavatar
Auto
Berichten: 4533
Lid geworden op: 22 feb 2002, 20:01

Re: Wat is/zijn je laatste/nieuwste aanwinst(en)? [8]

Bericht door Auto »

Mara schreef:
Auto schreef:
Mara schreef: Glutenvrij is ook een nieuwe hype. Slechts 160.000 mensen in Nederland lijden aan glutenallergie, maar 25.000 weten dit, zijn gediagnostiseerd. Voor de rest van de mensen is het dus niet noodzakelijk om glutenvrije produkten te eten.
Haver, boekweit en quinoa zijn glutenvrije granen.
Ik weet niet waar je vandaan haalt dat een nieuwe hype zou zijn.
Ik volg het nieuws.
In 2014

Het schap met glutenvrije producten is in korte tijd drie keer zo groot geworden. Het lijkt wel of niemand meer gluten durft te eten. Maar hoe gezond is het om gluten te mijden als je er niet allergisch voor bent?

Het is een hype geworden, maar er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat het goed of beter voor je is", zegt maag- lever- en darmarts Chris Mulder van VU Medisch Centrum.

bron: RTLnieuws

En de MLDstichting, die toch zeker alle kennis in huis heeft meldde in 2013 al!
De Nederlandse Coeliakie Vereniging, de patiëntenvereniging voor mensen die om medische redenen glutenvrij moeten eten, stelt dat alle publicaties die verschijnen rondom de effecten van gluten nauwelijks wetenschappelijke basis kennen. Dit als reactie op de diverse Nederlandse media die publicaties wijden aan het effect van brood op onze gezondheid. Gisteren besteedde ook De Wereld Draait Door er aandacht aan. Van brood word je dik, het is ongezond en dat ligt met name aan de gluten luidt zo ongeveer de boodschap van de media. Brood zou een schadelijk product zijn voor grote bevolkingsgroepen.

Een glutenvrij dieet volgen zonder medische noodzaak en goede specialistische begeleiding kan juist schade opleveren omdat in glutenbevattende granen zoals tarwe of spelt juist heel veel gezonde bouwstoffen en vezels zitten die belangrijk zijn voor het lichaam.
Je quote het zelf al:
De Nederlandse Coeliakie Vereniging, de patiëntenvereniging voor mensen die om medische redenen glutenvrij moeten eten, stelt dat alle publicaties die verschijnen rondom de effecten van gluten nauwelijks wetenschappelijke basis kennen. Dit als reactie op de diverse Nederlandse media die publicaties wijden aan het effect van brood op onze gezondheid.


Dit is precies wat Wim Anker al aangeeft dat dit domheid is. Want de uitwerking ervan zit er in dat mensen zelf brood gaan bakken, maar de producten in de supermarkten zijn NIET uitgebreid. Dat winkels alleen bepaalde soorten producten verkopen is iets toegenomen, maar veelal ben je afhankelijk van een klein assortiment. Wij halen brood voor 1 van onze kinderen bij de slager ....... jaja dat kan ook, omdat het brood wat aangeboden wordt via de supermarkt een drama is. De slager koopt het brood in bij een specifieke bakker, die begonnen is om glutenvrije producten te maken omdat de producenten in Nederland nog steeds niet bereid zijn om een groter aanbod te doen.

Een hype is als de commercie er mee aan de haal gaat en dat gebeurd nog steeds niet. Dat mensen het allemaal roepen en zeggen, wil niet zeggen dat ze daadwerkelijk de producten gebruiken. Of ze moeten die rommel gebruiken waarop staat: "zonder gluten, maar kan wel sporen van gluten bevatten" ................
Gebruikersavatar
Auto
Berichten: 4533
Lid geworden op: 22 feb 2002, 20:01

Re: Wat is/zijn je laatste/nieuwste aanwinst(en)? [8]

Bericht door Auto »

Wim Anker schreef:
Auto schreef:Het is ook niet handig dan om te reageren op mijn posting om daar de commercie bij te betrekken. Want in NL heeft de commercie er nog helemaal geen kaas (glutenvrij) van gegeten en weten zelfs nog niet eens wat het inhoud om Coeliakie te hebben.
Gelet op de aantallen mensen met gediagnosticeerde coeliakie en de aantallen mensen die niet gediagnosticeerd zijn maar wel (menen) baat te hebben bij glutenvrije producten is de conclusie wel gerechtvaardigd dat "glutenvrij" een hype is of aan het worden is. Dat zegt uiteraard niets over degenen die echt een glutenallergie hebben en daar de problemen van ondervinden. Voor die mensen is het eigenlijk wel fijn dat er grote aantallen mensen zijn die het - om wat voor reden dan ook - ook willen, dan worden de keuzen groter, want commercieel interessanter. Blijkbaar is de hype in het buitenland eerder en verder. (dat geld m.i. overigens ook voor andere dingen, de alternatieve schappen en winkels zijn in het buitenland sowieso beter vertegenwoordigd).
Ja er wordt veel over gesproken en gepubliceerd, maar het aanbod van glutenvrije producten stijgt heel langzaam. Dat er meer producten komen, wordt veroorzaakt door de aandrang van belangenorganisaties.

Maar blijf het gerust een hype noemen, dan is iedereen hier ook weer tevreden. Nog 1 opmerking mbt het buitenland, daar nemen de voedsel en waren organisaties de ontwikkelingen mbt intollerantie ziektes hoog op. Nederland loopt op dat gebied heel erg achter.
Gebruikersavatar
Zita
Moderator
Berichten: 10989
Lid geworden op: 11 aug 2007, 13:12

Re: Wat is/zijn je laatste/nieuwste aanwinst(en)? [8]

Bericht door Zita »

Ik heb wel het idee dat allerlei klachten in golven komen. In mijn jeugd hadden nogal wat kinderen koemelkallergie. Daar hoor ik tegenwoordig niemand meer over. In mijn studententijd kampte iedereen met RSI. Medestudenten liepen jarenlange studievertraging op doordat zij met ernstige pijnen als gevolg van RSI kampten. Op dit moment ken ik niemand met RSI, terwijl we toch echt niet minder de muis of het toetsenbord zijn gaan gebruiken. Coeliakie is naar mijn idee iets van de afgelopen vijf jaar.
Ligt het aan effectieve behandelingen (tuberculose is zo'n veelvoorkomende ziekte die ik alleen nog maar uit boeken ken), ligt het aan mijn sociale omgeving of is het herkenbaar dat kwalen met golfbewegingen over Nederland lijken te trekken?
Plaats reactie