Pagina 94 van 147
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten..
Geplaatst: 04 mar 2009, 13:42
door Kippetje
als ze hier nu maar niet gaan denken dat ik nóóit een pakje of blik opentrek, zó erg is het nou ook weer niet natuurlijk.......
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten..
Geplaatst: 04 mar 2009, 14:28
door zusterelly
Kippetje schreef:Lassie schreef:als ik een pot koop dan gooi ik er altijd roerbakgroente doorheen.
En omdat wij geen vriezer hebben vindt ik het te duur om elke keer zelf klaar te maken.
Mag ik vragen hoe jij dan satesaus zelf maakt?
met pindakaas, klontje boter, bouillon, bruine suiker, ketjap en citroensap. Evt. kun je er knoflookpoeder of sambal aan toe voegen.
ik moet wel toegeven dat de satehsaus van onze slager ook best goed smaakt (is zo'n emmer met geconcentreerd spul waar je wat water bij moet doen).
In welke verhouding? (overal even veel van of...? En dan alleen warm maken of moet het koken?
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten..
Geplaatst: 04 mar 2009, 14:42
door Kippetje
zusterelly schreef:Kippetje schreef:Lassie schreef:als ik een pot koop dan gooi ik er altijd roerbakgroente doorheen.
En omdat wij geen vriezer hebben vindt ik het te duur om elke keer zelf klaar te maken.
Mag ik vragen hoe jij dan satesaus zelf maakt?
met pindakaas, klontje boter, bouillon, bruine suiker, ketjap en citroensap. Evt. kun je er knoflookpoeder of sambal aan toe voegen.
ik moet wel toegeven dat de satehsaus van onze slager ook best goed smaakt (is zo'n emmer met geconcentreerd spul waar je wat water bij moet doen).
In welke verhouding? (overal even veel van of...? En dan alleen warm maken of moet het koken?
Omdat ik vaak op gevoel kook gebruik ik zelf geen weegschaal of maatbeker. Maar ik kan je de ongeveer verhoudingen geven :
Eerst maak je een halve liter bouillon van een tablet.
Dan neem je 1 hele pot pindakaas (goedkoopste die je kunt vinden, maakt voor de saus niet uit) en die kieper je in een pannetje. daar doe je 5 a 6 schepjes bruine suiker op, een klein scheutje citroensap en ketjap ( dit gaat naar smaak, maar ik denk gemiddeld 3 el).
Vervolgens een klont boter er op (30 - 40 gr denk ik) en dan op LAAG vuur roeren. Tijdens het roeren voeg je beetje bij beetje de bouillon toe, tot je de juiste dikte hebt verkregen. Let op: de saus mag niet koken!! Als je saus dik genoeg is dan proef je even en kun je naar smaak meer ketjap/citroensap/sambal of wat dan ook toevoegen.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten..
Geplaatst: 04 mar 2009, 16:09
door zusterelly
@Kippetje: bedankt

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten..
Geplaatst: 04 mar 2009, 17:29
door Ichtus
Lijkt me lekker! Ga ik onthouden!
Hier wordt het nu macaroni
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten..
Geplaatst: 04 mar 2009, 19:28
door albion
We hebben geprobeerd wat naar binnen te krijgen.
'Jan' een beetje pap (kan zijn mond niet goed openkrijgen en heeft pijn bij het slikken, en een hele opgezette wang, allemaal van de zenuwbehandeling. Er zit nu een noodvulling in zijn kies, en hij mag 23 maart weer terugkomen. (vanmorgen had hij koorts).
Manlief heeft nog steeds gordelroos (hij was er bijna vanaf, maar nu is het op een andere plek weer teruggekomen, bovendien is hij ook grieperig).
Ikzelf ben hangerig, alles doet me zeer.Vanmiddag eerst eens naar bed gegaan, maar niet echt opgeknapt. Het wordt vanavond dus vroeg naar bed. Ik heb net veel gegeten (alleen wat vlees, maar dat bevalt me helemaal niet).
Straks allemaal wortelsap+appel drinken (knap je echt van op).
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten..
Geplaatst: 04 mar 2009, 19:32
door MarthaMartha
het werd pizza, belegd met worst uit Oostenrijk, tomatensaus, champignons, olijven, kaas
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten..
Geplaatst: 04 mar 2009, 19:40
door zusterelly
albion schreef:We hebben geprobeerd wat naar binnen te krijgen.
'Jan' een beetje pap (kan zijn mond niet goed openkrijgen en heeft pijn bij het slikken, en een hele opgezette wang, allemaal van de zenuwbehandeling. Er zit nu een noodvulling in zijn kies, en hij mag 23 maart weer terugkomen. (vanmorgen had hij koorts).
Manlief heeft nog steeds gordelroos (hij was er bijna vanaf, maar nu is het op een andere plek weer teruggekomen, bovendien is hij ook grieperig).
Ikzelf ben hangerig, alles doet me zeer.Vanmiddag eerst eens naar bed gegaan, maar niet echt opgeknapt. Het wordt vanavond dus vroeg naar bed. Ik heb net veel gegeten (alleen wat vlees, maar dat bevalt me helemaal niet).
Straks allemaal wortelsap+appel drinken (knap je echt van op).
Tjonge! Heel veel sterkte!!!
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten..
Geplaatst: 04 mar 2009, 19:53
door albion
zusterelly schreef:albion schreef:We hebben geprobeerd wat naar binnen te krijgen.
'Jan' een beetje pap (kan zijn mond niet goed openkrijgen en heeft pijn bij het slikken, en een hele opgezette wang, allemaal van de zenuwbehandeling. Er zit nu een noodvulling in zijn kies, en hij mag 23 maart weer terugkomen. (vanmorgen had hij koorts).
Manlief heeft nog steeds gordelroos (hij was er bijna vanaf, maar nu is het op een andere plek weer teruggekomen, bovendien is hij ook grieperig).
Ikzelf ben hangerig, alles doet me zeer.Vanmiddag eerst eens naar bed gegaan, maar niet echt opgeknapt. Het wordt vanavond dus vroeg naar bed. Ik heb net veel gegeten (alleen wat vlees, maar dat bevalt me helemaal niet).
Straks allemaal wortelsap+appel drinken (knap je echt van op).
Tjonge! Heel veel sterkte!!!
Dank je wel

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten..
Geplaatst: 05 mar 2009, 09:21
door Erasmiaan
Het is uiteindelijk rijst met kip en babipangangsaus (zo'n pakje van Conimex) geworden, met als groente tauge, en sla erbij.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten..
Geplaatst: 05 mar 2009, 18:42
door Lassie
Heerlijk gewoon voedsel gegeten sinds een paar dagen. Nou ja gewoon is het niet echt. Het waren een paar patatjes een halve kipcorn en een half bakje soep. Ik heb er van genoten. HEERLIJK.
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten..
Geplaatst: 05 mar 2009, 18:43
door jvdg
Hoe denken jullie over opgewarmde spinazie die gisteren vers gekookt is.
Als ik googel kom ik zeer tegenstrijdige meningen tegen.
Ik heb nog een prak van gisteren staan.
Wat vinden jullie?
Mag ik die vandaag nog eten?
Graag een snelle reactie, want ik wil er voor gaan.

, het was gisteren heel erg lekker!
Maar als ik lees over nitrosamen en nitrieten, tja dan wordt ik nerveus...
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten..
Geplaatst: 05 mar 2009, 18:45
door henriët
jvdg schreef:Hoe denken jullie over opgewarmde spinazie die gisteren vers gekookt is.
Als ik googel kom ik zeer tegenstrijdige meningen tegen.
Ik heb nog een prak van gisteren staan.
Wat vinden jullie?
Mag ik die vandaag nog eten?
Graag een snelle reactie, want ik wil er voor gaan.

, het was gisteren heel erg lekker!
Maar als ik lees over nitrosamen en nitrieten, tja dan wordt ik nerveus...
niet doen jan
opgewarmde spinazie is niet goed.. maar eigenlijk.. waarom niet..
in olvaritpotjes zit t ook .. en dan warm je t toch ook op

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten..
Geplaatst: 05 mar 2009, 18:45
door Lassie
volgens mij kun je het wel opwarmen, maar niet in de magnetron. Dus gewoon in de koekenpan (met aardappelen erdoorheen).
Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten..
Geplaatst: 05 mar 2009, 18:47
door henriët
volgens mij kan je t gerust doen hoor..
als ik t zo lees op internet...
Eet smakelijk!
Mag je spinazie meerdere keren opwarmen?
Groenten (en andere levensmiddelen) bevatten nitraat. Met name bladgroenten kunnen redelijk veel nitraat bevatten. De hoeveelheid nitraat is afhankelijk van het type groente, het gebruikte ras, de grondsoort, het seizoen en het (grond)water. Hoeveel nitraat er in een partij groente zit, is dus niet aan te geven of goed te voorspellen.
Nitraat op zich is een volledig onschuldige stof. Nitraat kan echter omgezet worden tot nitriet en nitriet weer tot nitrosamines. Een deel van deze laatste stoffen is kankerverwekkend.
Vroeger werd gesteld dat verhitten van bladgroente (zoals spinazie) gevaarlijk was in verband met de vorming van deze nitrosamines. Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat de vorming van nitrosamines niet zo hoog is als werd verondersteld en dat er geen gezondheidsrisico is. Het is dus prima mogelijk om spinazie en andere bladgroenten meerdere keren op te warmen. Wel gaan er bij iedere keer verwarmen voedingsstoffen (oa vitamines) verloren, maar dat is geen gezondheidsrisico.
-------------------------------
Opnieuw opwarmen spinazie niet langer taboe
Nitraatrijke groenten kunnen een tweede keer worden opgewarmd als ze na de eerste keer binnen enkele uren zijn gekoeld en koud genoeg zijn bewaard. Dit in tegenstelling tot de lang geldende opvatting dat opwarmen altijd te veel nitriet zou opleveren, wat een gevaar voor de gezondheid kan zijn. Voor volwassenen kan het twee keer per week eten van nitraatrijke groenten geen kwaad. Alleen voor zuigelingen geldt dat zij beter geen nitraatrijke groenten kunnen eten.
Lang werd aangenomen dat het opwarmen van nitraatrijke groenten een aanzienlijke stijging van nitriet zou opleveren. Uit diverse onderzoeken blijkt dit niet zo te zijn als de groente snel wordt afgekoeld en bewaard in de koelkast (4-7 ºC). Het eerdere advies stamt nog uit de tijd dat de kwaliteit van de koelkasten niet zo goed was. Uit voorzorg was het advies om nitraatrijke groenten niet op te warmen toen valide. Een herbeoordeling van de al bestaande gegevens en de beschikbaarheid van goede koelkasten zijn reden het oude advies te wijzigen.