Terugblik op de christelijke informatiedag seksueel misbruik
Tijdens de lezing 'Wat seksueel misbruik met je doet' werd aan de hand van een Powerpoint-presentatie uitgelegd wat er gebeurt met het slachtoffer tijdens het misbruik en wat voor uitwerkingen dit heeft in zijn/haar leven. De spreker was een ervaringsdeskundige. De lezing werd persoonlijk gevonden, riep herkenning op, gaf nieuwe inzichten en gaf ook duidelijkheid over waarom/waardoor slachtoffers in bepaalde situaties reageren/zich voelen, zo bleek uit de enquête.
In de lezing ‘Altijd vergeven?’ werd vergeving in het kader van macht en relatie uitgelegd. Dit was voor veel mensen een eye opener.
In het RD van afgelopen maandag is een artikel geplaatst over deze lezing:
https://www.rd.nl/opinie/doorbreken-van ... -1.1484479
Een citaat hieruit:
Kortom, er moet eerst iets aan de macht van de dader worden gedaan voordat we beginnen over vergeving. Deze volgorde geldt zowel voor het psychische aspect van de verwerking van het trauma als voor het theologische aspect van de vergeving. Betreffende het psychische aspect stelt Judith Herman: „De eerste stap op weg naar het herstel is dat de overlevende weer macht krijgt. Zij moet zelf de drijvende kracht zijn achter het herstelproces”, (”Trauma en herstel”). Het is onpastoraal als we in de kerk het traumatische machtskarakter van seksueel misbruik zouden negeren. Ook theologisch moet eerst de macht aan de orde komen, dan pas de vergeving. Eerst moet het machtsmisbruik van de dader gestopt worden. Anders dienen we de dader, en niet het slachtoffer.
Uit de enquête bleek dat de lezing verhelderend werd gevonden en nieuwe inzichten had opgeleverd.
Er is aangeven dat er behoefte is aan meer informatiedagen en aan meer lotgenotencontact. Er zal nu nagedacht gaan worden over hoe dit vorm gegeven zal worden.